ORIGINALEN INSPIRERER KOPIEN: Gunnar Sønsteby sammen med Knut Joner på Karl Johan i 2008, i forbindelse med innspillingen av «Max Manus». Foto: Scanpix

-Gunnar sa jeg så ut som en «iddiot», akkurat som han!

Knut Joner spilte Gunnar «Kjakan» Sønsteby i «Max Manus», og husker krigshelten som en svært generøs mann.

Artikkelen er over syv år gammel

24-årige Joner fikk mye skryt for å ligne på «originalen» Kjakan Sønsteby da han fikk rollen som krigshelten i «Max Manus». Gunnar Sønsteby selv mente også Joner lignet på seg selv som unggutt.

- Gunnar sa jeg lignet og mente jeg «så ut som en iddiot, akkurat som han», humrer Joner.

Krigshelten Gunnar Sønsteby døde i dag, 94 år gammel.

Protokoll: Send din siste hilsen til «Kjakan» herBildespesial: «Kjakan»s spennende liv

Sønsteby, som var over 90 år da filmen ble laget, var svært delaktig under hele arbeidet med «Max Manus» forteller Joner. Den gamle krigshelten var med fra manusstadiet, via innspilling, og helt fram til promoteringen av filmen.

FIKK GOD HJELP AV «KJAKAN»: Knut Joner og Gunnar Sønsteby fotografert sammen i 2008. Foto: Jan Petter Lynau, VG

- Han gjorde seg veldig tilgjengelig for oss på en generøs måte. Det er slik jeg husker ham i møte med ham personlig. Han var så generøs og så ydmyk rundt sin person - selv om han visste hvor viktig han var. Det var et karaktertrekk ved ham det, at han var litt mystisk på den måten, forteller Joner.

Joner og Sønsteby møtte hverandre flere ganger i forbindelse med forarbeidet til filmen.

- Han var ikke noe hemmelig, selv om han hadde sine hemmeligheter. Han var veldig villig til å fortelle hva som helst. Han var flink til å gjøre meg komfortabel til å gjøre det jeg skulle gjøre - og fortelle meg at film er film.

LIGNET ORIGINALEN: Knut Joner i rollen som Gunnar Sønsteby. Foto: Nordisk Film

- Den ærefrykten man har var veldig lett å komme over, han aksepterte at film er film og bidro med alt han kunne. Det var veldig avslappende, forteller Joner.

- Hvordan var Sønsteby som lærer for deg?

- Han hadde veldig god erfaring med det, og var også veldig opptatt av ungdom og unge folk. Det har vært en av hans store prosjekter de siste årene å kommunisere med de yngre generasjonen. Det var han vant til og veldig flink til!

Unik grafikk, tidslinje: Slik var Gunnar Sønstebys liv

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder