Endelig kom kysset

Paret velger åpen vogn gjennom byen

STOCKHOLM/OSLO(VG Nett) Nå er kronprinsesse Victoria og Daniel Westling gift. På kirketrappen kom det etterlengtede kysset.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Etter å ha gitt hverandre sitt ja og kommet ut på kirketrappen, kom det etterlengtede kysset. Dagen før bryllupet ville ikke paret kysse hverandre foran pressen, men på kirketrappen som mann og kone, kysset de hverandre altså. Om en noe forsiktig.

VGTV:Det nygifte paret kysset på kirketrappen

Rørt

Anført av ti brudebarn, blant annet prinsesse Ingrid Alexandra, ble kronprinsesse Victoria ført ned kirkegulvet av sin far kong Carl Gustaf.

Brudekjolen er designet av svenske Pär Engsheden og har et langt slep.

Det var en tydelig rørt kronprinsesse som ble fulgt ned kirkegulvet av sin far. Da paret hadde gitt hverandre sitt ja, og blitt ærklært for mann og kone begynte tårene å trille både hos Daniel Westling og kronprinsessen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ENDELIG: På kirketrappen kysset kronprinsesse Victoria og prins Daniel Foto: Aftonbladet

VGTV:Se Victorias vakre brudekjole

Erkebiskop Anders Wejryd snakket i sin tale til brudeparet om utfordringene de kom til å få i forhold til sin offentlige rolle.

- Dere må aldri miste nysgjerrigheten deres, sa han.

Etter seremonien ble ekteparet stående på kirketrappen en stund, før de satte seg i vognen som skal frakte dem gjennom byen. Det er kjempejubel blant publikum da vognen kjører forbi. Ifølge NRK anslås det at det er omtrent 300 000 mennesker ute i Stockholms gater.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I REISETRØBBEL: Nygifte Victoria og Daniel får kritikk for å ha mottatt bryllupsreisen som en gave. Foto: Scanpix

- Fantastisk

Hedersgjestene er nå på vei inn på slottet. VG Netts reportere på stedet forteller at et smilende svensk kongepar har gått forbi. Prinsesse Märtha Louise fikk også spørsmål om hva hun synes om seremonien.

- Den var fantastisk, sier hun til VG Nett. Ektemannen Ari Behn la til at formen var stadig stigende.

Det norske kongeparet fikk spørsmål om hvordan de syntes Ingrid Alexandra klarte seg.

- Veldig bra, svarte de og nikket og smilte.

Også Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt var imponert over seremonien.

- Det var helt fantastisk. De var veldig vakre, sier han til VG Nett.

Madde strålte

Det var stor jubel og applaus da prinsesse Madeleine og dronning Silvia ankom Storkyrkan. Prinsessen var kledd i en lyseblå kjole, mens dronningen bar en rosa kjole.

Jubelen ble enda høyere like etter at de to hadde ankommet. Da kom nemlig Daniel Westling til kirken. Westling fikk flere spørsmål om hvordan han føler det, han unnlot og svare, men nikket og smilte til pressen.

Kongefamilien Drottningholm forlot slottet like etter klokken 12 i formmidag, og reiste i politikortesje mot Stockholm. Dronning Silvia vinket fra limousinen til de fremmøtte.

VGTV:Følg Aftonbladets livesending fra Stockholm

Kronprinsessens dag startet like før klokken ni i morges, da to politivakter kjørte henne til slottet. Halv fire begynte vielsen i Storkyrkan og det er erkebiskop Anders Wejryd (61) som leder seremonien.

Slik var seremonien

13.09: Ved lunsjtid dukket supergruppen Roxette opp ved Storkyrkan. De underholdte det vordende paret og alle gjestene under gårsdagens konsert. Samtidig har de første bildene kommet fra inne i kirken publisert på Expressen.se

PÅ VEI PÅ JOBB: Prinsesse Ingrid Alexandra på vei inn i Storkyrkan for å være brudebarn for Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling. Foto: Scanpix

13.24: Brudebarna, deriblant vår egen prinsesse Ingrid Alexandra, er på plass i Storkyrkan.
- De ser søte og konsentrte ut, forteller Expressens reporter.

13.57: Den første gjesten som har dukket opp inne i kirken er ifølge Expressen forfatteren Herman Lindqvist.

Les også: 6 år og skal arve hvert sitt land

VGTV:Vakt kollapset under prinsessebryllupet

14.00: Daniel Westling har akkurat forlatt Drottningholm slott på vei mot et pyntet Stockholm. Den vordende brudgommen vinket da bilen gjorde en liten stopp foran slottet, melder Aftonbladet.

14.06: Gjestene strømmer nå inn i Storkyrkan klare for bryllupsseremonien. Gjestene som ankommer nå blir kjørt i busser, mens hedersgjestene som kommer litt senere blir kjørt i limousin, sier VG Netts reporter.

14.17: Dronning Silvias familie ankom nettopp, like etter kom noen av brudeparets venner, melder VG Netts reporter utenfor Storkyrkan. Alle smiler og virker oppstemt, melder han.

Les om den lange veien til kjærligheten

14.48: Prinsesse Märtha Louise ankommer med en rosa kjole arm i arm med Ari Behn. Nå strømmer de kongelige inn i Storkyrkan.
- Stemningen er stigende, sier Ari Behn og gjør en håndbevegelse til de norske journalistene utenfor Storkyrkan.
Både Märtha Louise og Ari Behn tok seg god tid til å vinke og var i perlehumør, melder VG Netts journalist da paret hadde passert.

14.58: Den svenske statsministeren Fredrik Reinfelt ankommer med sammen med kona Filippa, som har på seg en gråblå kjole.

15.03: Sophie Helen Rhys-Jones, gift med Prins Edward, jarl av Essex, får spørsmål om hun så Englands VM-kamp i går kveld.
- Dessverre ikke, men det var kanskje like greit, svarte hun ifølge VG Netts reporter.

15.05: TV-kameraene fra inne i Storkyrkan viser nå de kongelige som finner sine plasser før seremonien.

15.09: VGTVs livesending fanget nettopp opp bilder av en svensk gardist som falt utenfor Storkyrkan. Han fikk raskt hjelp av kollegaer og kom seg på beina raskt.

15.12: Danske kronprins Fredrik smiler og ler sammen med sin flotte kone, kronprinsesse Mary på vei inn i Storkyrkan. Hun bærer en grønn kjole.

15.14: Like flotte som det danske paret er Laetizia av Spania som kommer sammen med prins Felipe.

15:16: Det norske kronprinsparet ankommer kirken. Mette-Marit er kledd i en lyseblå kjole og paret vinker til pressen før de går inn i kirken. Da de fikk øye på et norskt flagg foran Storkyrkan reagerte de med et kjempesmil, sier VG Netts reporter på stedet. Mette-Marit ønsket også tilskuerne til lykke med dagen, da hun gikk forbi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KRONPRINSPARET: Mette-Marit og Haakon var selvskrevne gjester i bryllupet til kronprinsesse Victoria. Foto: Scanpix

15:19: Nå kommer det danske kongeparet. Dronning Margrete i grønt

15:20: Det norske kongeparet ankommer. Sonja fikk spørsmål om hun tror det kommer til å gå bra med brudebarna. - Ja, absolutt, svarer Dronningen.

15:21: Daniel Westlings foreldre kommer til kirken. De to har holdt en svært lav profil i media.

15:23: Prinsesse Madeleine kommer sammen med dronning Silvia. Madde er kledd i en lyseblå kjoler med chiffonkanter. Silvia er kledd i rosa. De svenske kongelige tar seg god tid til å vinke til de oppmøte. Det klappes og jubles

15:24: Like bak prinsesse Madeleine ankommer prins Carl Phillip og hovedpersonen selv; Daniel Westling.

15.30: Den svenske kongefamilien er kommet inn i kirken. Alle har reist seg og man venter nå på at Victoria skal komme inn.

15:31: Kronprinsesse Victoria ankommer nå i en svart veteranbil. Hun kom en annen vei enn de andre gjestene. Nå er hun på vei inn i kirken og blir fulgt av sin far. Det skapte stor forvirring blant fotografene som hastet av gårde for å knipse bilder av kronprinsessen

15:35: Kronprinsessen er i kirken og brudebarna går foran henne oppover kirkegulvet. Blant disse barna er vår egen prinsesse Ingrid Alexandra.

15:44: Seremonien er i gang og det spilles for brudeparet. Daniel Westling og kronprinsesse Victoria står fremme ved alteret.

15.51: Daniel Westling og kronprinsesse Victoria ser på hverandre og smiler.

15.52: Daniel Westling sier ja!

15.52: Kronprinsesse Victoria sier også ja!

15.54: Daniel sier at han tar kronprinsesse Victoria til døden skiller dem. Kronoprinsessen sier det samme.

15.55: Presten sa akkurat «dere har akkurat inngått ekteskap med hverandre.»

15.56: Historie er skrevet. De har gitt hverandre sitt ja, og Daniel felte en tåre!

15.58: Nå spilles det musikk, musikk som kronprinsessen og kronprinsen skal ha ønsket seg.

16.01: Rundt 250.000 mennesker er ventet ut i gatene for å få et glimt av de kongelige, ifølge TV 2.

16:09: Dere kan komme til å forventes så mye av dere som ikke kjennes viktig for dere. Måtte dere bare kunne beholde deres nysgjerrighet, sier erkebiskopen.

16:17: Nå synger Agnes Carlsson og Bjørn Skifs

16:20: Seremonien er over og paret går sammen ned kirkegulvet

17:47: Brudeparet har nå vært ute på en rundtur i hest og kjerre og båt i Stockholm. De ankommer nå Slottet hvor de blir møtt av bryllupsgjestene.

Tusenvis i gatene

Bryllupet mellom Daniel Westling og kronprinsesse Victoria står i Storkyrkan i Stockholm. Allerede fra morgenen av strømmet det folk ut i gatene og til området utenfor det svenske slottet og kirken hvor bryllupet skal stå.

Les også:Slik følger du bryllupet

Nesten hele sentrum er sperret av for vanlig biltrafikk. Folk har for lengst stilt seg opp for å få de beste plassene. Man regner med at flere hundre tusen svensker vil komme seg ut på gatene i løpet av dagen.

Broen over til slottet er prydet av svenske flagg, og alle som har stilt seg opp har med seg små svenske flagg for å hylle Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling.

- Det er mye politi ute i gatene, 2000 politifolk er utkalt for den spesielle dagen. Per nå fungerer de mer eller mindre som guider, mange har spørsmål rundt hvor de skal stå og om sperringene som er satt opp, sier VG Netts reporter på stedet.

EKTEPAR: Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling Foto: Scanpix

- De fleste går i vanlige sommerklær, men flere har allerede tatt på seg findressen.

VG Netts reporter har snakket med Bo Holmström (71) i TV 4. Han dekket også bryllupet til Silvia og Carl Gustaf i sin tid. Nå ser han frem til bryllupet til Victoria.

- Det er som en teaterforestilling som de har repetert gang etter gang. Det hadde vært moro om det skjedde noe uventet, men det tror jeg ikke skjer.

Da Carl Gustaf giftet seg var det mye fokus på at det ble sløst med penger. Holmström sier han er spent på hva de som klagde på det den gang, synes nå.

- Avisene har ekstrabilag hver dag. Etter Carl Gustafs bryllup var det ett ekstrabilag. Det var dagen etter bryllupet, sier han.

LES FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder