ANKER: Åsne Seierstad frykter at dommen vil kunne innebære trangere rammer for dokumentarjournalistikk i bokform. Foto: SCANPIX
ANKER: Åsne Seierstad frykter at dommen vil kunne innebære trangere rammer for dokumentarjournalistikk i bokform. Foto: SCANPIX

Åsne Seierstad dømt til å betale 125.000 til bokhandlerens kone

RAMPELYS

(VG Nett) Forfatter og journalist Åsne Seierstad må ut med 125.000 kroner i oppreisning til Suraia Rais, har Oslo tingrett bestemt.

  • Mats Bleikelia
Publisert: Oppdatert: 24.07.10 15:40

I tillegg må Cappelen Damm forlag ut med samme sum. Det skriver Dagbladet. Dommen falt i Oslo tingrett fredag ettermiddag.

Rais-familien har anklaget Seierstad for å spre private, krenkende og farlige ytringer gjennom boka «Bokhandleren i Kabul». Striden har gått mange runder i rettsapparetet, men fredagens dom er den første realitetsavgjørelsen i saken.

- Jeg er meget overrasket over dommen. Man kan jo aldri være helt sikker på å vinne en sak, men denne var jeg overbevist om at jeg kom til å vinne. Enten er dommen gal, eller så er alle mine instinkter gale, sier Seierstads advokat Cato Schiøtz til VG Nett.

Schiøtz har ikke pratet med Seierstad etter at dommen falt, men er veldig klar på at han vil anbefale anke.

- Det er sjelden jeg anbefaler anke så sterkt som jeg gjør i denne saken. Jeg er grunnleggende uenig i dommen, sier Schiøtz.

Rais' advokat Per Danielsen mener dommen øker sjansen for oppreisning for de øvrige medlemmene av Rais-familien.

- Husk på at dette bare er ett av syv krav. Det er totalt syv familiemedlemmer her som har fremsatt hvert sitt krav. Nå er grunnlaget lagt, sier Danielsen.