BJØRN JOHANS LÅTER:"True colors" av Cindy Lauper og "Used to love you" av John Legend, synger Bjørn Johan i kveld. Men musikkbransjen har liten tro på ham og hans medfinalister. Foto: KRISTER SØRBØ Foto:

- Ingen plateidoler blant finalistene

men flere vil ha Isabella

Norsk musikkbransje har liten tro på en fremtidig karriere for de tre gjenværende «Idol»-finalistene Bjørn Johan Muri (17), Kim Rune Hagen (17) og Glenn Lyse (33).

  • Camilla Bjørn

Det er bare en uke til Norges nye «Idol» kåres for femte gang i norsk TV-historie. Premieren er platekontrakt med Sony BMG, som via sitt «Idol»-samarbeid forplikter seg til å gi ut ett album med årets vinner.

Skal vi imidlertid tro en rekke aktører i norsk platebransje, er det høyst tvilsomt om noen av de tre gjenværende finalistene hadde klart å bemerke seg som artist utenom TV-konkurransen.

De færreste av bransjeaktørene kunne tenke seg å jobbe med hverken Glenn, Bjørn Johan eller Kim Rune.

- Ingen av disse tre fremstår som unike artistiske talenter av den typen vi ser etter. Det er ikke nok å synge bra. Du må også ha originalitet, sier Jørn Dalchow i plateselskapet DaWorks.

Han synes de ti finalistene i årets «Idol» har vært lite interessante.

- Det bekrefter vel bare det vi har visst i bransjen alltid; store talenter vokser ikke på trær, legger Dalchow.

Sans for Isabella

Manager og plateselskapssjef i Mountain Music, Trond Fjellman, som har blant andre Maria Arredondo, Ravi og Josefine Eggum i stallen, kunne heller ikke tenke seg å jobbe med noen av de tre gjenværende finalistene.

- Jeg har problemer med å se det helt store potensialet i de tre finalistene. Men jeg hadde veldig sansen for Isabella Leroy, så det kunne vært interessant, sier Fjellman til VG og sikter til utstemte «Idol»-finalist Leroy (25) som gikk ut tidlig i konkurransen.

Christer Falck, plateselskapssjef i C+C Records, er nådeløs i sin dom over Bjørn Johan, Kim Rune og Glenn.

- Ingen av de tre er interessante. De er helt på det jevne, og jeg leter etter ytterpunkter. De kan synge, og det er ikke talent jeg etterlyser, understreker Falck.

Hans favoritt i årets «Idol» har vært Åste Hunnes Sem (34), som gikk ut forrige fredag.

- For meg var «Idol» over da hun gikk ut. Jeg tror nok Sony BMG angrer litt på klausulen om at de må gi ut en plate med vinneren. Vinneren kommer til å tjene penger i ett år, men etterpå vil han bare bli ledd av. Han kommer aldri til å få gitt ut noe mer, tror Falck.

Lite tydelige

Sjef i plateselskapet Warner Music, Guttorm Raa, som nylig signet «Idol»-dommer Mariann Thomassens band Surferosa, er uenig i at den musikalske standarden på de gjenværende finalistene er lav.

- Men de har kanskje ikke den tydeligste profilen, og jeg må nok innrømme at de antageligvis ikke hadde kommet øverst i bunken, uten Idol, sier Raa til VG.

Label-ansvarlig i plateselskapet Bonnier Amigo, Morten Bakke, har kun merket seg Isabella Leroy.

- Isabella synes jeg var en bra artist. Hun hadde noe, men etter at hun er borte så har det ikke blitt så mye idol på meg, sier Bakke til VG.

Robin Jenssen er sjef og manager i platelabelen Dsign Music, som jobber med artister som tidligere Idol-deltagere Aleksander With, Vivian Sørmeland og Wisnu, jentegruppen Lilyjets og Venke Knutson.

- Hvis jeg skulle ha jobbet med en av de tre gjenværende finalistene så må det bli Glenn. Synes han sist fredag virket veldig trygg live, noe som er viktig. Han har i tillegg meget bra stemme med særpreg og «jobber» godt med publikum, sier Jenssen.

Effekt forsvinner

Produsent og sjef i Eccentric Records David Eriksen synes også få har skilt seg ut i årets «Idol».

- Kortsiktig så er det selvsagt at man kunne ha gitt ut et album med en av dem. TV-effekten vil jo være der og man ville sikkert solgt en god del plater, sier Eriksen.

Men det er ofte vanskelig å holde på «Idol»-effekten på sikt.

- Det krever mye jobb, sier Eriksen, som tror finalistene vil få det like tøft som andre på platemarkedet.

Ifølge Isabella Leroys manager Nils Mikal Lerøy ønsker hun ikke å kommentere saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder