I TOPPDIVISJONEN: - «You raise me up» har dratt karrieren til Rolf Løvland opp på et nytt nivå, sier Barry Matheson, som er manager for Rolf Løvland (t.h) og Secret Garden med Fionnuala Sherry. Foto: VG
I TOPPDIVISJONEN: - «You raise me up» har dratt karrieren til Rolf Løvland opp på et nytt nivå, sier Barry Matheson, som er manager for Rolf Løvland (t.h) og Secret Garden med Fionnuala Sherry. Foto: VG

Lever fett på én sang

Rolf Løvlands «You Raise Me Up» får evergreen-status

RAMPELYS

Rolf Løvland (51) kan leve på sangen «You Raise Me Up» resten av livet. Secret Garden-låtskriveren har millioner av copyrightkroner til gode.

Publisert: Oppdatert: 12.06.06 07:19

Josh Groban fikk først en megahit med «You Raise Me Up». Deretter fulgte Westlife og Il Divo med egne coverversjoner.

Alt i alt finnes det 125 innspillinger av sangen som også lever sitt liv utenfor hitlistene.

- Jo flere coverversjoner du får, desto bedre er det. Alle sanger på et album selger like mye og er dermed verdt like mye, forteller Rolf Løvlands manager Barry Matheson (64).

- «You Raise Me Up» har dratt karrieren til Rolf Løvland opp på et nytt nivå, fastslår Matheson, som har etablert musikkforlaget Dreamcatcher AS med låtskriveren fra Lørenskog.

Super Bowl-sang

D e t startet med at «You Raise Me Up» ble fremført av et kor under minnestunden etter terrorangrepet på New York 11. september 2001. På det tidspunktet var ikke sangen utgitt i USA ennå.

Fart i sakene ble det da Josh Groban fremførte sangen under Super Bowl 2004 og under minnestunden for dem som døde da romfergen «Columbia» krasjet, samt på Oprah Winfrey Show da superstjernen fylte 50 år.

Bedre markedsføring kunne ikke Løvland få.

Sangen brukes til både brylluper, konfirmasjoner og begravelser, som da Brian Kennedy fremførte sangen etter bortgangen til fotballegenden George Best.

Øverste divisjon

- Ifølge Universal Music Publishing kommer sangen til å leve videre i 50 år. De har gitt «You Raise Me Up» status som evergreen. Generasjoner med artister vil spille inn låten i fremtiden, spår Matheson.

I fjor delte det amerikanske vederlagsbyrået ASCAP ut en pris til Løvland for 500000 fremførelser av «You Raise Me Up» på radio i USA.

Dermed rykket Løvland opp i øverste kategori av opphavsmenn i ASCAP-systemet, hvor det i motsetning til Europa ikke finnes faste satser. I USA er det alltid de populære låtskriverne som får mest penger.

- Flere artister skal spille inn andre sanger av Løvland. Det finnes også innspilte sanger som ennå ikke er utgitt, forteller Matheson, og røper at Rolf Løvland har mye penger til gode i USA.

- Vi har purret på TONO. Avregningene fra ASCAP kommer veldig sent. Det siste vi har sett, er tallene for 3. kvartal 2004. Etterslepet er betydelig.

Fakta om «You Raise Me Up»

* Opprinnelig skrevet av Rolf Løvland som instrumentalen «Silent Story». Ble omdøpt med tekst av Brendan Graham og vokal av Brian Kennedy til Secret Garden-albumet «Once In A Red Moon».

* I 2003 hadde Daniel O'Donnell en hit med sangen i Irland og Storbritannia.

* Produsenten David Foster fikk Josh Groban til å spille inn sangen, og den gikk rett til topps på Billboard-lista i USA.

* I dag finnes den i 125 ulike innspillinger. Millionselgerne Westlife og Il Divo har toppet hitlister verden over med den. Sissel Kyrkjebø har også spilt inn en versjon.

* Sangen finnes i 80 arrangementer i USA hvor den er blant de mest solgte noteheftene.

* Etter at gruppa Selah toppet Billboard Christian Charts med den, er sangen blitt nominert til fire priser på Gospel Music Awards.

* Michelle Kwan, verdensmester i kunstløp, har benyttet sangen i sitt faste program lenge.

* I 2004 sang Danielle Belle sangen under «Idol» i Australia. I ettertid er den blitt en av de mest brukte sangene på «Idol» og konkurerende «X Factor» i resten av verden.

* 1. januar 2006 sendte statskanalen RTE i Irland en egen TV-dokumentar om fenomenet «You Raise Me Up».