Minken Fosheim er død: – Nesten ikke til å fatte

Den folkekjære skuespilleren ble 62 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Birte Fosheim Wienskol, bedre kjent som Minken Fosheim, er død.

Hun døde natt til torsdag på Lovisenberg sykehus etter en tids sykdom, med sine nærmeste rundt seg, opplyser familien til NTB.

Hun etterlater seg ektemann og to sønner.

Skuespillervenner i sorg: – Forferdelig trist

Otto Haug, en klassekamerat fra ungdomsårene, er familiens talsmann. Han sier til VG at det er en svært trist dag.

– Det er nesten ikke til å fatte for alle som var glad i Minken, og det var veldig mange, at hun er borte. Det er nesten litt ensomt å være igjen, sier Haug.

– Hun var et usedvanlig menneske, legger han til.

Hvordan vil du huske Minken Fosheim? Send din siste hilsen her

Fikk kreft

Fosheim fikk konstatert kreftdiagnosen for et drøyt halvår siden.

– Hun fikk kreft i bukspyttkjertelen, som jo er en alvorlig kreftform, og så lot det seg ikke operere. Dermed døde hun i dag, forteller Haug.

Familietalsmannen opplyser at Fosheim taklet sykdomsperioden på en god måte.

les også

Minkens grenseløse eventyr

– Hun tok det fantastisk, men det er jo aldri mulig å forberede seg på noe som dette. Minken var sammen med venner og familie alle dagene frem til hun var uten bevissthet, for et par døgn siden. Men vi har sittet rundt henne, og hun har lenge kunnet være ute i hagen på Lovisenberg sykehus, der hun fikk fin pleie av kompetente og dyktige folk der.

Haug håper at alle nå vil huske Minken for livsverket hennes.

– Særlig barneteateret var veldig viktig for henne. Hun bygget opp den institusjonen, som har betydd så mye for så mange, sier han.

En av våre viktigste litteraturformidlere

Den norske skuespilleren og barnebokforfatteren har spilt på mange av landets teatre, og har vært med i flere TV-serier.

I mange år var hun også en av landets viktigste litteraturformidlere for barn og voksne i ulike radioformater.

I 1992 startet hun Minkens Barne- og Ungdomsteater, hvor flere generasjoner har fått prøve seg i små og store dramaformater.

les også

«Forviklingar»-stjerne død

– Hensikten har aldri vært å oppdra skuespillertalenter, men å gi barna trygghet i egne liv, med den viktige lærdommen om samarbeide og respekt for de andre, skriver familien i en pressemelding.

I 1996 mottok hun Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris.

Hun er kjent for litteraturprogrammet «God Bok» som gikk på NRK på 1980- og 1990-tallet, i tillegg til TV-serier som «Karl & Co» og «Huset med det rare i». Hun har også spilt i flere filmer, deriblant «Tsatsiki», «Sofies verden», «Villa Villaveien» og «Svarte fugler».

les også

– Vi må gi kvinner mer plass

Pluss content

I tillegg har hun gitt ut mange barneplater med eventyr rundt klassiske komponister, en serie som er solgt i over 100.000 eksemplarer og blitt nominert til Spellemannprisen fire ganger.

I 2013 døde broren Lage Fosheim, som var mest kjent som halvparten av popduoen Monroes sammen med avdøde Eivind Rølles på 80-tallet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder