LUKSUSDESIGN: Kronprinsesse Mette-Marit er ofte å se i nye kjoler. Denne spesiallagde kjolen fra Pucci bar hun under prinsesse Madeleines bryllup i Stockholm i 2013. Slike spesiallagde kjoler har en startpris på 70.000 kroner for de billigste variantene. Foto: Christine Olsson , NTB scanpix

Mette-Marit får ikke lenger gratis luksuskjoler

Kongehuset har sluttet å ta imot private gaver fra kommersielle aktører.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Beslutningen, som ikke er blitt gjort kjent før nå, ble tatt i mars 2015, opplyser Kongehuset.

Samtidig offentliggjør Kongehuset nå en liste over gaver de fikk i fjor. Gavelisten dekker perioden 1. juni til 31. desember.

SE HELE LISTA HER

Dette er første gang Kongehuset offentliggjør en slik liste, men Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen forteller til VG at det slett ikke er siste.

– Det er naturlig at offentliggjøringen av disse listene blir en fast ting fremover, sier hun.

På NRK Dagsrevyen har kong Harald selv kommentert saken.

– Vi prøver å gjøre det klart slik at vi ikke får bindinger til noen, sier kongen.

Bilder og gratulasjoner: Folkets varme takk til kongeparet

– Det er en lang tradisjon med gaver til kongehus. Vårt kongehus får ofte gaver fra folk og vertskap på reiser rundt om i landet og i forbindelse med merkedager. Dette har de kongelige satt stor pris på, heter det i en pressemelding fra Slottet.

GAVESTOPP: Kong Harald og dronning Sonja skal ikke lenger motta gaver fra kommersielle aktørere. Her fra det direktesendte grunnlovsjubileet ved Eidsvollbygningen. Foto: Helge Mikalsen , VG

Private gaver blir returnert

– Samtidig er samfunnet i forandring på dette området, og vi forandrer oss med samfunnet. Kongehuset har derfor gått gjennom praksisen for mottak av gaver, og for å fjerne eventuell tvil om uheldige bindinger, har vi nå vedtatt nye og klare retningslinjer for gaver til de kongelige, heter det videre i pressemeldingen.

Store øyeblikk: 25 år med kongeparet

Kongehuset vil fortsatt ta imot gaver i offisielle sammenhenger. Da foregår overrekkelsene i hovedsak i full åpenhet med presse til stede. Andre gaver sendes til Slottet. Private gaver fra kommersielle aktører blir returnert til giver.

– Vi har jobbet hardt med gavesituasjonen. Og det er ganske komplisert. Men vi prøver å gjøre dette for helt klart vise at vi ikke har bindinger, sier Kong Harald til NRK Dagsrevyen.

Kjolestopp for Mette-Marit

Beslutningen medfører også at kronprinsesse Mette-Marit ikke lenger vil kunne motta dyre kjoler i gave. Marianne Hagen har tidligere kommentert kronprinsessens dyre garderobe.

– Noe kjøpes til full pris, noe er gaver, noe får hun med rabatt og mye kjøper hun på salg. Kronprinsessen kjøper klær for private midler, sa hun til VG i 2013.

NRKs spørsmål om hva som nå vil skje dersom hoffet mottar en flott kjole, svarer hoffsjef Gry Mølleskog:

– Da blir den sendt i retur. Og det har vi gjort. Vi har sendt ski, vi har sendt andre ting og takket for det, og sagt at vi dessverre ikke tar imot kommersielle gaver.

Videre spurte NRK om kritikken om at kronprinsessen har vært salgsplakat for internasjonale motehus, har vært med i vurderingen.

– Alle argumentene som har blitt lagt på bordet, har vært med. Vi har kommet til det punktet at vi ønsker, på bakgrunn av diskusjoner og at samfunnet har endret seg, å si nei til disse private kommersielle aktørene, svarer hoffsjefen.

Luksusferie ikke på lista

I august i fjor ferierte kronprinsfamilien ombord i en luksusyacht, og leien skal ifølge Se og Hør ha kostet to millioner kroner per uke. Denne turen står imidlertid ikke oppført på den offentliggjorte lista.

– Kronprinsfamilien var og besøkte en venn. En venn av kronprinsparet hadde båten sin i Middelhavet i sommer, og de var ombord på ferie. Han inviterte kronprinsfamilien ombord noen dager, sier Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen til VG.

Märtha og Ari: På tur med koffert full av cash

Hagen beskriver turen som et besøk, ikke en gave.

– Det er ingen uheldig binding. Det er ikke vanlig å betale for å være på besøk hos venner, sier hun.

Kronprins Haakon selv har kommentert saken på følgende måte overfor pressen:

– En venn inviterte oss på båttur og vi var på besøk der i tre dager. Det er så enkelt som det.

Dadler og overflødighetshorn

På lista over kongehusets mottatte gaver, står blant annet en øltønne, dadler, bøker og vin. Fra Stein Erik Hagen har både konge- og kronprinsparet mottatt hvert sitt overflødighetshorn, mens Mona Havnaas har gitt kronprinsessen en designet sommerfugl med to kjeder i sølv og emalje.

Øltønna er det Aas bryggeri som har gitt bort, og dadler har det kommer både fra De forente Arabiske Emiraters ambassade i Oslo og presidenten i Algerie.

I tillegg har kongehuset mottatt disse gavene:

** En tinnskål etter et privat opphold i Malaysia

** Bl.a. et ullsjal, et fiskeskinnsarmbånd, champagne og en eske med hvite skjell fra Galleri Jennestad Sortland.

** 22 kilo dadler og 24 flasker vin fra presidenten i Algerie.

** 150 orkideer fra Thailands ambassade.

** Boken "Saudi Artists today" og et bilde av kunstneren Nael Mulle fra Saudi-Arabias ambassade i Oslo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder