HEDRES: Deeyah Khan (i midten) hylles av norske kjendiser. Øverst fra venstre programleder og komiker Selda Ekiz, skuespiller Frank Kjosås, programleder og skuespiller Hans Olav Brenner og kulturminister Hadia Tajik. Foto: HALLGEIR VÅGENES, TERJE BRINGEDAL, FREDRIK SOLSTAD, KNUT ERIK KNUDSEN OG ESPEN BRAATA.

HEDRES: Deeyah Khan (i midten) hylles av norske kjendiser. Øverst fra venstre programleder og komiker Selda Ekiz, skuespiller Frank Kjosås, programleder og skuespiller Hans Olav Brenner og kulturminister Hadia Tajik. Foto: HALLGEIR VÅGENES, TERJE BRINGEDAL, FREDRIK SOLSTAD, KNUT ERIK KNUDSEN OG ESPEN BRAATA.

Kjendisene hyller Deeyah Khan

Ekiz: - Utrolig bra jobbet

Kjosås: - Superstolt!

Brenner: - Sterkt fortjent pris

Tajik: - Setter viktige temaer på dagsorden

I natt vant norsk-pakistanske Deeyah Khan (36) den prestisjetunge Emmy-prisen. Nå hylles hun av de norske kjendiser.

  • Martine Haug Nysether
  • Sofia Storhaug
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Khan vant prisen for beste internasjonale dokumentarfilm med dokumentaren «Banaz: A love story», som handler om æresdrapet på Banaz, en ung kurdisk-britisk jente.

- Jeg tror ikke jeg har sett en så rystende dokumentar noen gang. Det er en ekstremt tankevekkende film. Du blir oppmerksom på at dette er ting som kan foregå når og hvor som helst. Du kan ikke bare lukke øynene for slike ting, forteller programleder Hans Olav Brenner til VG.

HER KAN DU SENDE EN HILSEN TIL EMMY-VINNEREN

Emmy er en amerikansk prisutdeling for TV-produksjoner - og er en av de mest prestisjetunge prisene innen bransjen.

Dokumentaren som Khan vant Emmy for handler om kurdiske Banaz, som ble drept av sin egen far og familie, fordi hun valgte feil mann. Den er produsert av Deeyahs eget lille uavhengige film- og musikkselskap, Fuuse.

Brenner mener det er en sterkt fortjent Emmy-pris og anbefaler alle å se dokumentarfilmen.

- Det er en type dokumentarfilm du nesten ikke tror at du ser. Utgangspunktet for Deeyah er mildt sagt krevende. Ettersom hovedpersonen er død er det ikke mulig å få vedkommende i tale, og alle nærstående som kunne ha fortalt noe har interesse av å holde kjeft.

- Sårt tema

Deeyah er for mange bedre kjent som Deepika Thathaal, musikeren og sangeren som forlot Norge som 17 åring i 1996, etter at hun lenge var blitt trakassert av konservative krefter i det pakistanske miljøet i Oslo.

Programleder og komiker Selda Ekiz synes det er flott at Deeyah våger å sette søkelys på et tabulagt tema.

- Det er helt fantastisk at hun har vunnet en slik pris. Det er utrolig bra jobbet. I dokumentaren setter hun fokus på et sårt tema, og det tar mye guts for å snakke om noe som flere mener er tabulagt. Jeg synes det er viktig at noen tar steget og forteller om dette, som jeg kan tenke meg ikke kan ha vært veldig lett for henne.

Ekiz fikk vite nyheten i morges.

- Jeg sto opp ganske tidlig for å se om hun hadde vunnet en pris, og når hun hadde det ble jeg kjempe glad. Det er en utrolig god nyhet.

Kulturminister Hadia Tajik synes det er flott at Deeyah Khan fikk Emmy-pris for dokumentaren.

- Det er fantastisk at Deeyah fikk Emmy-prisen for sin dokumentar. Den setter viktig temaer som æresdrap og vold mot kvinner på dagsorden, sier kulturministeren til VG.

- Betydningfull pris

Skuespiller Frank Kjosås vil også sende sine gratulasjoner til Emmy-vinneren.

- Det er bare å gratulere! Har akkurat benyttet meg av Twitter for å gratulere en fantastisk filmskaper med en betydningsfull pris! Superstolt! skriver han i sms til VG.

Hovedrolleinnehaver Amrita Acharia i Norges Oscar-bidrag filmen «Jeg er din»,roser Khan for den prisvinnende dokumentaren.

- Gratulerer Deyaah så mye, dette er velfortjent. Hun har skapt noe modig som treffer sterkt. Det er fantastisk at enda en sterk norsk kvinne tørr å gi slike viktige historier en stemme, og får de ut i verden, sier Acharia og legger til:

- Hennes arbeid og engasjement inspirerer stort, og veldig tøft at Banaz får annerkjennelse internasjonalt.

Deyaah Khan er søsteren til tidligere «Norske Talenter»-dommer Adil Khan. Han var også til stede under utdelingen, noe han har skrevet om på sin Twitter-konto.

JAAAAAAA søstra mi @Deeyah_fuuse vant nettop en EMMY i New York for dokumentaren sin. Verdens mest stolte bror. pic.twitter.com/dO0vwIX5kf
— Adil Khan (@adilnorway) October 2, 2013
Gratulerer til @Deeyah_fuuse med sterkt fortjent Emmy. Alle må se. Filmen om Banaz glemmer man aldri.
— Hans Olav Brenner (@hansolavbrenner) October 2, 2013
Gratulerer @Deeyah_fuuse! Skulle ønske flere var like sterke som deg! The world needs people like you! http://t.co/c8KGzcNYA5
— Selda Ekiz (@monlilli) October 2, 2013
Gratulerer! @adilnorway Viktig tema å jobbe med både i Norge ogvivutviklingspolitikken! @MariaAmeli @Deeyah_fuuse
— Heikki E Holmås (@SVHeikki) October 2, 2013
Gratulerer så mykje med Emmy til @Deeyah_fuuse for dokumentaren Banaz - a love story!
— Hadia Tajik (@HadiaTajik) October 2, 2013
Blir stolt av @Deeyah_fuuse. Norske filmpriser vinnes oftest av kvinner. Film laget om ekte smerte fenger. Mangfold! http://t.co/a7VOrOpAZI
— Ulrik Imtiaz Rolfsen (@UlrikImtiaz) October 2, 2013
Jeg blir kjempe stolt når unge med norsk-pakistansk bakgrunn utmerker seg i verden! Gratulerer til Deeyah Khan... http://t.co/t0dhbB4pz9
— Afshan Rafiq (@Afshanrafiq) October 2, 2013

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder