Skavlan: – Kroppsspråket mitt er ikke planlagt

FORSVARTE SEG: I torsdagens møte med kringkastingsrådet forsvarte Fredrik Skavlan, her avbildet med NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen, sin oppførsel i intervjuet med den svenske politikeren Jimmie Åkesson. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Kroppspråksekspert om Skavlan:  – Spilte ikke rollen mange forventet

Fredrik Skavlans kroppsspråk i intervjuet med Jimmie Åkesson, avslører hvor sterkt han misliker den svenske politikeren, sier eksperter VG har snakket med.

 • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

Etter torsdagens neste fire timer lange behandlingsrunde i Kringkastingsrådet, konkluderte rådets medlemmer med at saken er ferdigdebattert og at de ikke kommer til å avgi en egen uttalelse om Skavlans intervju med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Under møtet ble Skavlan grillet fra flere hold og hovedpersonen selv påpekte at det hele «begynner å bære preg av en landssvikssak». På spørsmål fra VGs reporter etter møtet fortalte programlederen at han håper møtet kan gi svar på følgende spørsmål:

– Hva skal vi beklage og hvem skal vi beklage overfor?

Flere av Skavlans kritikere har reagert sterkt, blant annet på talkshowvertens oppførsel og kroppsspråk under intervjuet med SD-lederen.

– Min kritikk mot Skavlan er at han gjennom kroppsspråk og glefsing ga inntrykk av at han måtte forsvare seg unødig mot kritikken mot at Åkesson i det hele tatt skulle stille i programmet, sa Kokkvold.

– Sa du glefsing? Det var det ikke ment som i så fall, svarte Skavlan under torsdagens møte.

BAKGRUNN: Kritikken hagler mot «Skavlan»

Kommentator og journalist Frank Rossavik i Bergens Tidende mener Skavlans kroppsspråk var avslørende.

– Kroppsspråket, minespillet og avbrytelser viste at Åkesson i hvert fall ikke var en mann som Fredrik Skavlan likte, uttalte han torsdag.

Ekspert: – Virket irritert

EKSPERT: Live Bressendorf Lindseth. Foto:Frode Hansen,VG

Kroppsspråk-ekspert Live Bressendorf Lindseth sier til VG at det er naturlig at programlederens intervju med Åkesson vekker reaksjoner. Hun har blant annet tidligere analysert Breiviks kroppsspråk under Utøya-rettsaken for VG.

Bressendorf Lindseth la blant annet merke til at Skavlans ansiktsuttrykk, kroppsholdning og sittestilling endret seg i løpet av seansen med den svenske politikeren.

– Jeg registrerte tydelige endringer av ​kroppsspråket hans, i den forstand at han switchet fra å sende empatiske signaler til å virke kritisk, og enkelte ganger nesten irritert når Åkesson vegret seg for å snakke om pinlige episoder i partiets historie, sier hun til VG.

Les Skavlans kronikk i VG: Nordavind fra alle kanter

– Kroppsspråkssignalene var litt annerledes enn de vi er vant til å se hos Skavlan. Han fremstår vanligvis som en myk, positiv og imøtekommende person. Nå virket han kritisk undersøkende, legger eksperten til.

– Glansbildet mange har laget slår sprekker

Det er naturlig at talkshowvertens kroppsspråk endrer seg avhengig av hvilke gjester han intervjuer, mener Bressendorf Lindseth.

– De aller fleste har en ferdig oppfatning av ham og hvordan han skal være. Når han går ut av den snille rollen sin og inn i mer kritisk journalistisk tilnærming, spiller han ikke den rollen som mange folk forventer.

– Glansbildet mange har laget av ham slår sprekker.

Les også: – Mitt besøk hos hatefulle Skavlan var det aller verste.

Kroppspråk-eksperten understreker at hun ikke syns Skavlan har gjort noe galt.

– Det står respekt av at han viser engasjementet sitt, hva han er opptatt av og hvilke verdier han har.

– Han tok mannen og ikke ballen

FORFATTER: Grethe Holtan. Foto:Lasse Christensen,

Grethe Holtan er forfatter og daglig leder av Intuisjonsskolen. Hun har også skrevet boken «Intuisjon». Kroppspråk-eksperten sier til VG at hun synes Skavlan virket utilpass og ukonsentrert allerede i starten av programmet, da han intervjuet kreftrammede Gunhild Stordalen.

– Man kunne se veldig tydelig at han var mentalt opptatt av også andre ting enn henne. Han kunne fulgt bedre med, lyttet mer aktivt og vært mer til stede, sier hun og legger samtidig til at det virket som at Skavlan gruet seg til intervjuet med Åkesson.

Holtan opplever Skavlans kroppspråk som autentisk og tydelig, men at han ble litt for brutal i samtalen med den svenske politikeren.

– Det var tydelig at han ikke likte politikken til Åkesson. Han tok mannen og ikke ballen, og lyktes ikke med å holde seg til saken.

Skavlan: – Kroppsspråket mitt er ikke planlagt

Hun mener programlederen, hvis intensjonen var å svartmale Åkesson, mislyktes og at han har seg selv å takke for reaksjonene som har kommet i etterkant.

– Åkesson endte opp som et offer fordi han ble «kjørt» over av Skavlan, like etter at vi hadde fått høre om sykemeldingen hans. Skiftet her ble for brutalt. Skavlan endte opp i maktrollen fordi han var på hjemmebane, hadde regien og var engasjert. På grunn av dette tror jeg mange fikk sympati for Åkesson som person uavhengig av hvilken politikk han står for.

Skavlan selv forsvarte oppførselen sin overfor VGs reporter etter torsdagens behandlingsrunde.

– Kroppsspråket mitt er jo ikke planlagt, men mer enn en respons på alvoret vi snakker om, for eksempel rasistiske ytringer. Jeg lever meg inn i det vi snakker om og engasjerer meg.

Skavlan ønsker ikke å kommentare uttalelsene fra kroppsspråksekspertene ytterligere.

Les også

 1. Åkesson etter Skavlan-bråket: Jeg er ikke fornærmet

  Intervjuet på Skavlan har vakt stor oppsikt. Nå har den svenske avisen Expressen fått den omstridte politikeren i tale.
 2. Nordavind fra alle kanter

  I forbindelse med partileder Jimmie Åkessons comeback-intervju hos meg den 27.
 3. Frp-topp og Kringkastingsråds-medlem: – Skavlan med politisk «grillfest» av de sjeldne

  Generalsekretær i Fremskrittspartiet og medlem av…
 4. Kringkastingsrådet skal vurdere 3.600 Skavlan-klager

  Denne uken blir klagestormen mot Fredrik Skavlan behandlet i Kringkastingsrådet.
 5. Kringkastingsrådets dom: Ingen uttalelse om Skavlan-intervju

  MARIENLYST (VG) Kringkastingsrådet har bestemt seg: De ønsker ikke å avgi en uttalelse om Fredrik Skavlans intervju med…

Flere artikler

 1. Kringkastingsrådets dom: Ingen uttalelse om Skavlan-intervju

 2. Frp-topp og Kringkastingsråds-medlem: – Skavlan med politisk «grillfest» av de sjeldne

 3. Åkesson etter Skavlan-bråket: Jeg er ikke fornærmet

 4. Nordavind fra alle kanter

 5. Pluss content

  Klagestorm etter «Skavlan»

Fra andre aviser

 1. Skavlan var «innafor»

  Aftenposten
 2. Fredrik Skavlan slipper kritikk i Kringkastingsrådet

  Aftenposten
 3. Skavlan frikjent for Åkesson-intervju i svensk nemnd

  Bergens Tidende
 4. Fredrik Skavlan: - Uaktuelt å beklage

  Bergens Tidende
 5. Skavlan: - Er man Åkesson, er man klar for tøffe spørsmål

  Bergens Tidende
 6. Skavlan svarer på kritikken

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder