VEKKER OPPMERSKOMHET: Fredrik Skavlans intervju med den svenske partilederen Jimmie Åkesson i fredagens sending, møter krass kritikk i Norge. Foto:,

Klagerekord mot Skavlan

Kringkastingsrådet: Vi vil innkalle programansvarlige

Det stormer kraftig rundt Fredrik Skavlan etter intervjuet med den sykmeldte partilederen i Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson. Aldri tidligere har NRK fått flere klager.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kringkastingsrådet har fått 2100 klager på «Skavlan» innen søndag ettermiddag.

– Det renner inn hele tiden. Det er kampanjepreget, men det er ekte engasjement, og det er veldig mye. Jeg har aldri vært med på så mange klager i mine seks år i Kringkastingsrådet, og jeg tror ikke det har vært så mange noen gang, sier rådssekretær Erik Berg-Hansen.

Les også:Dette er Sverigedemokraterna

Kringkastingsrådet er et offentlig oppnevnt organ som følger NRK tett. Fredrik Skavlans behandling av sin snart friskmeldte gjest har fått flere til å rase. Fra topplisten over antall klager husker Berg-Hansen «Trekant» med 200–300 klager og dekningen av Gazakrigen i fjor som resulterte i rundt 100 klager.

Vil ta opp saken med ansvarlige

For «Skavlan» var det altså først på sen lørdag kveld og i natt at det tok helt av, etter rundt 40 klager før lørdag kveld. Nå vil Kringkastingsrådet se på saken.

– Dette programmet kommer vi til å drøfte på neste kringkastingsmøte som er 23. april. Vi vil innkalle programansvarlige om hvorfor de har laget det og hva de har tenkt på. Vi kommer i alle fall til å ta en grundig diskusjon, sier Berg-Hansen.

UVANLIG: Sekretær for Kringkastingsrådet, Erik Berg-Hansen, har aldri opplevd flere klager. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Skavlan om kritikken:Ikke vår hensikt å trakassere

Leder av Kringkastingsrådet og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier følgende om programmet:

– Jeg vil aldri kritisere en journalist som stiller kritiske spørsmål, det eneste jeg vil stille et spørsmålstegn ved dette intervjuet er om Skavlan sparker en mann som ligger nede. For det er ingen tvil om at Jimmie Åkesson ikke er frisk, og det la han heller ikke skjul på, sier Kokkvold til VG.

Spørsmålene folk reagerer på

Det er spørsmål som dette norske TV-seere har reagert på:

– Jeg tenker på en del av ordbruken som har kommet frem, og som du kjenner altfor godt selv også. Fra både kandidater og representanter fra ditt eget parti, både før og etter din «nulltoleranse for rasisme» har karakterisert med ord som parasitter, jødesvin, gresshopper og kakkerlakker. Dette er ord man bruker om mennesker fra andre folkegrupper?

– Dette er ord jeg ikke står bak, og det vet du, svarte Åkesson.

– Nei, men det er dine folk? De representerer deg?

– Nei, det gjør de definitivt ikke.

– Men de er fra Sverigedemokraterna?

– Sier de sånt, så er de ikke det lenger, svarte Åkesson.

Ikke første gangen

OMDISKUTERT INTERVJU: Valla hos Skavlan. Foto:NRK,

Intervjuet med Åkesson har også fått kritikere til å snakke om gamle Skavlan-intervjuer. Kommentator og skribent Håvard Nyhus drar blant annet drar frem intervjuet med skipresident Erik Røste. «For et eller annet sted i løpet av sendingen fikk han ferten av blod(-verdier), kastet kortene og gjøv løs på Røste. Det var en side ved Skavlan vi ikke hadde sett siden Gerd-Liv Valla stakk innom i 2007.» skriver Nyhus i Dagbladet.

Et annet intervju som har fått seerne til rase, er intervjuet med Islands tidligere statsminister Geir Haarde i 2009. Reaksjonene delte seg mellom terningkast seks og én i VGs protokoll. Island var på randen av konkurs, og ett år etter at finanskrisen var et faktum, stilte en utskjelt, tidligere statsminister til intervju.

FIKK KRITIKK: Fredrik Skavlan under første episide der Skavlan gikk på både SVT og NRK høsten 2009. Til venstre tidligere statsminister på Island, Geir Haarde, Liv Ullman, Fredrik Skavlan, Jo Nesbø og Lena Endre. Intervjuet med Haarde ble kritisert. Foto:Jan Johannessen,VG

Haarde svarte at han angret på sin håndtering av krisen. Islendingen hadde også blitt kreftsyk tidligere samme året, og Skavlan måtte sjonglere mellom den økonomiske krisen som Haarde fikk skylden for, og sykdommen hans. Seere reagerte blant annet på spørsmål som: «Hvordan er det... Hvordan holder du deg på Island nå. Er det sånn at du stort sett holder deg innendørs?»

De siste dagenes klager

Her er noen utdrag fra klagene til Kringkastingsrådet etter fredagens sending:

«Kjære Fredrik Skavlan,

Jeg har gjennom de siste år hatt stor glede av programmet "Skavlan" på fredager og synes du har gjort en utmerket programlederjobb. Rolig, avslappet og synlig og ekte interessert i intervjuobjektene. Frem til i går. Da overrasket du voldsomt med total mangel på respekt i din "samtale" med Jimmie Åkesson.

Jeg reagerte både på din form og på ditt innhold.»

----

«Jeg ønsker å uttrykke min forferdelse over den behandling »

----

«Skavlans trakkassering av en personsom som har vært i kjelleren og Sykemeldt i lang tid henger ikke på greip.»

----

«Den oppførselen skavlan viste sin gjest er helt uakseptabel. Dessverre er dette en type episode som gjentar seg hver gang Skavlan har besøk av personer med kontroversielle meninger»

----

«Har vært fast seer av dette programmet i alle år, men nå er det slutt hvis ikke Skavlan i neste program legger seg helt flat og beklager dette intervjuet»

----

«Skavlan gikk langt over streken på fredag. Det skal selvfølgelig være rom for kritiske spørsmål, men her ble det direkte ufint og ubehagelig.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder