- Har ingen ny jobb å gå til

SLUTTER: Harald Haave (53) - her på et bilde fra et par år tilbake. Foto: Eivind Griffith Brænde

Harald Haave slutter som sjefredaktør i Se og Hør

Harald Haave (53) har sagt opp som sjefredaktør etter fem år i Norges største ukeblad.

 • Jørn Pettersen
 • Catherine Gonsholt Ighanian
 • Ivar Brandvol
 • Camilla Bjørn

Artikkelen er over syv år gammel

Seher.no - Se & Hør

«Da jeg tok over som sjefredaktør sa jeg til meg selv at jeg ville bruke de neste fem år av mitt liv på den utfordrende og spennende jobben. Nå er de årene gått og jeg står ved mitt ord - til meg selv», sier Haave i en pressemelding i dag.

Haave ble ansatt som assisterende sjefredaktør i Se og Hør i oktober 2005 - og to år senere ble han sjefredaktør. Han kommer til å jobbe ut neste måned - men så er det slutt.

«Alt har sin tid, også det å finne et egnet tidspunkt til å fratre. Nå ser jeg frem til å ta fatt på nye og spennende oppgaver innen journalistikk, PR og kommunikasjon», opplyser 53-åringen.

Taus om eventuell fallskjerm

Kilder VG har vært i kontakt med, lanserer Geir Lilleberg, tidligere sjefredaktør for erkekonkurrenten «Her og Nå» og nå redaktør for det Se og Hør-eide programbladet «På TV», som en sannsynlig arvtaker.

- Jeg har ikke gitt noen råd om hvem jeg mener bør overta etter meg, sier Haave til VG Nett.

Men etter det VG Nett erfarer er det svært lite sannsynlig at Se og Hørs styre kommer til å lete etter ny sjefredaktør utenfor forlagets egne rekker. Både fordi det er kort tid til Haave slutter, og med tanke på det vanskelige økonomiske klimaet som forlaget Aller befinner seg i.

Haave ønsker ikke å kommentere hvorvidt han har fått en fallskjerm med seg ut døren i se og Hør.

- Men har du anledning til å gå lenge uten en ny jobb?

- Jeg har ingen ny jobb å gå til, og jeg trenger ikke å begynne å jobbe på en god stund ennå, men hvor lenge vil jeg ikke si noe om, sier Haave.

Ser fram til roligere dager

Når han nå gir seg som sjefredaktør på dagen fem år etter at han begynte, gjør han det i forvissning om at han har nådd de målene som han satte seg med bladet for fem år siden.

- Jeg ville gjøre journalistikken mer etterrettelig, og det har jeg oppnådd. Det siste året har ikke Se og Hør hatt en eneste domfellelse i Pressens faglige utvalg. Jeg ønsket å gjøre Se og Hør til et hyggeligere sted å jobbe, hvor kolleger og ansatte skal synes at det er hyggelig å komme på jobb, sier Harald Haave.

Selv om han har trivdes godt med det høye tempo som en 24 timers jobb som sjefredaktør i Se og Hør medfører, legger han ikke skjul på at han nå gleder seg til roligere dager.

- Nå skal jeg først på hjortejakt på Nordvestlandet, så skal jeg 14 dager i Nord-India med kona. Jeg gleder meg til begge deler, sier Haave.

Opplagsfall

Da han overtok som sjefredaktør i 2007, hadde Se og Hørs to uklentlige utgaver et samlet opplag på 411.212 eksemplarer. Opplagstallene for 2011, som er de siste offisielle tallene, ligger på 286.937. eksemplarer for begge utgavene.

Så langt har Se og Hørs tirsdagsutgave knepent klart å holde på posisjonen som Norges største ukeblad, med en ledelse på Hjemmet med fattige 46 eksemplarer.

- Dette er selvfølgelig ikke på noen måte Harald Haave sin skyld. Det skyldes de struktruelle endringene i markedet, hvor aviser og ukeblader som i all hovedsak har sine inntekter fra løssalg, er hardest rammet, sier medierådgiver Lasse Gimnes i Gimcom til VG.

Haave selv er stolt av hva bladet har fått til.

- Alt ligger til rette for mange spennende år fremover for min etterfølger, sier Haave - som får de beste skussmål av direktør Tore Sannum.

Jakter på ny sjef

- Haave har gjort en flott jobb, og han har vært viktig for Se og Hør i en periode med store endringer for blader og magasiner sier direktør Tore Sannum og legger til at bladet er i full gang med prosessen om å finne den rette etterfølgeren.

- Vi regner med å ha en løsning innen utgangen av oktober, sier Sannum.

EKS-SJEF: Eks-redaktør Odd J. Nelvik (56) ansatte Haave i sin tid. Foto: Eivind Griffith Brænde

Nelvik overrasket

Tidligere sjefredaktør Odd J. Nelvik ansatte i sin tid Harald Haave. Han er overrasket over at han gir seg allerede.

- Haave hadde enorm erfaring fra like pressejobber og lederposisjoner. Dessuten var og er han er likandes kar med nese for gode saker. Det er en stund siden jeg har snakket med ham, så jeg vet ikke hvorfor han slutter, sier Nelvik til VG Nett.

Selv er Nelvik for tiden mest opptatt med å utvikle en akevitt.

- Jeg lever etter prinsippet at man kan bli hva man vil hvis man hopper av presselivet i tide, slik jeg gjorde, sier han.

- Minst fire som kan passe

- Hvem blir den nye redaktøren?

- Se og Hør har en rekke interne kandidater og ser man på Aller som helhet, er det minst fire personer som kan passe.

- Hva synes du om innsatsen til Haave?

- Jeg synes Se og Hør er blitt for snille. De burde bli skarpere i kantene.

- Så bladet burde trykke toppløsbildene av Kate?

- Det er jeg mer usikker på, siden bildene er tatt inne på privat område, svarer Nelvik.

Savner digitalt uttrykk

Aftenposten-kommentator og forfatter Vidar Kvalshaug jobbet i Se og Hør fra 1991-96.

- Det Haave ikke har fått til i løpet av sine fem år i bladet, er å bli tilstrekkelig digital og moderne i uttrykket. Det har alltid vært snakk om å nå yngre lesere. Før i tiden var jo Se og Hør med på å skape kjendisene, nå er de ferdigskapt før bladet rekker å omtale dem, sier Kvalshaug til VG Nett.

- Dessuten er de nye kjendisene en helt annen type. De kule kjendisene synes ikke de har noe særlig i bladet å gjøre. De ender opp med mye reality- og folkekjære folk som er borte når sesongen er slutt. Her ligger mye av utfordringene for bladet, legger han til.

- Vanskelig å komme inn i

- Hva blir viktig for bladets neste leder?

- Å finne et digitalt uttrykk, og ikke minst få med seg de nye kjendisgenerasjonene. Se og Hør er et vanskelig sted å komme inn i, med en helt spesiell kultur så det er vanskelig å si om den neste sjefen hentes eksternt. Jeg vil tippe at det er en intern, rett og slett fordi jeg ikke kan tenke meg en ekstern en, sier Kvalshaug.

Haave hadde bakgrunn fra blant annet NTB og Dagbladet før han startet i Se og Hør. Han har også skrevet flere romaner under pseudonymet Wiggo Meyer.

Mer om

 1. Medier

Flere artikler

 1. Haavik angriper avtroppende Se og Hør-sjef

 2. Ellen Arnstad ny sjefredaktør i Se og Hør

 3. Pluss content

  Suksess, skandaler, feider og forsoning: Se og Hør gjennom fire tiår

 4. Kritiserer Se og Hør-oppslag

 5. Skal undersøke sextrakassering i norsk mediebransje

Fra andre aviser

 1. Sjefredaktøren i Se og Hør går av

  Aftenposten
 2. Har Se og Hør-sjefen gjort jobben sin når slike som disse ikke stiller opp?

  Aftenposten
 3. Sjefredaktøren i Se og Hør går av

  Fædrelandsvennen
 4. Den tidligere Se og Hør-redaktøren Knut Haavik er død

  Aftenposten
 5. Ellen Arnstad overtar som Se og Hør-redaktør

  Fædrelandsvennen
 6. Skal undersøke sextrakassering i norsk mediebransje

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder