GODE TIDER: Daværende kronprins Olav på båttur med sine tre barn i 1939, den siste fredssommeren; Harald, Ragnhild og Astrid. Foto: Aftenposten

Prinsesse Ragnhild i bok: Harald og jeg kranglet aldri

(VG Nett) I boken «Mitt liv som kongsdatter» forteller den nå avdøde prinsesse Ragnhild om forholdet til sin bror, kong Harald.

  • Bjørn-Martin Nordby
  • Monica Bring Estensen
Publisert:

Prinsesse Ragnhild, kong Haralds eldste søster, døde søndag morgen i Brasil, 82 år gammel.

I 1995 kom boken om hennes innholdsrike liv ut, fortalt av henne selv og ført i pennen av forfatter Lars O. Gulbrandsen.

Send din siste hilsen til prinsesse Ragnhild her!

I boken forteller den avdøde prinsessen om blant annet de første årene av sitt liv, krigsårene og da hun møtte sin ektemann Erling Lorentzen.

- Jeg syntes lillebroren min var søt

Også personer som stod henne nær, som moren, kronprinsesse Märtha, og faren, kong Olav, blir viet stor plass.

I kapittelet «Kong Harald - lillebroren min» fortalte prinsessen om sitt forhold til vår nåværende konge.

«Den store aldersforskjellen mellom Harald og meg (6,5 år, journ.anm.) gjorde at vi aldri kranglet som søsken flest. Jeg syntes lillebroren min var søt, snill og blid - ja, akkurat som han er i dag», fortalte prinsesse Ragnhild.

Artikkelen fortsetter under bildet

MED BROREN I ARMENE: Prinsesse Ragnhild (t.v.) og prinsesse Astrid sammen med daværende prins Harald, da han var cirka seks måneder gammel. Foto: NTB Scanpix

Møttes sporadisk

Videre fortalte hun at daværende prins Harald følte det litt urettferdig at hans eldre søsken fikk gjøre ting han ikke fikk være med på, da de bodde i USA under krigen.

«Ofte ble han møtt med: - Du får ikke være med, for du er for liten! når Astrid og jeg var invitert bort. Men det er bare i en viss tid av livet at man er opptatt av aldersforskjeller. Nå er Harald og jeg kjempegode venner - selv om han fortsatt er seks og et halvt år yngre enn meg», siteres prinsessen på i boken.

BILDESPESIAL: Se bildene fra prinsesse Ragnhilds liv

Kort tid etter både brorens konfirmasjon og hennes eget bryllup, flyttet prinsesse Ragnhild sammen med sin ektemann Erling Lorentzen til Brasil.

Dermed gikk det stadig lenger tid mellom hver gang søsknene møttes - primært skjedde det i spesielle høytider eller i ferier helt frem til prinsessen døde søndag, 82 år gammel.

- Sonja virket både søt og fornuftig

I boken kommer det også frem at prinsessen fikk høre om Sonja Haraldsen, Norges nåværende dronning, en sommer tidlig på 60-tallet, da hun ferierte på sommerstedet på Hankø.

Da var det en amerikansk venn av prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen som hadde med seg blant annet Sonja på en seiltur - daværende kronprins Harald var ikke til stede.

Den gangen var prinsessen intetanende om at den flotte kvinnen fra Vinderen i Oslo senere skulle gifte seg meg broren hennes, og dermed bli hennes svigerinne.

«Jeg hilste på Sonja først noen dager etter at forlovelsen var kjent. Førsteinntrykket var svært bra. Jeg tenkte at det paret nok får det godt sammen, for Sonja virket både søt og fornuftig», siteres prinsessen.

Gikk foran med borgerlig bryllup

Det er en kjent sak at kong Harald og dronning Sonja måtte slite lenge med å få lov til å gifte seg, ettersom hun ikke var av kongelig slekt, og at de dermed måtte gifte seg «borgerlig».

I «Mitt liv som kongsdatter» forteller den avdøde prinsessen at hun føler at hennes og søsteren Astrids borgerlige valg i ekteskapet gjorde det lette for broren å få gjennomslag.

Tre uker etter vielsen av vårt nåværende kongepar, kom kronprins Harald og kronprinsesse Sonja på besøk til prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen i Brasil.

- Ser mye av trekkene til far

Dersom kronprins Olav og kronprinsesse Märtha ikke hadde fått en sønn, ville prinsesse Ragnhild blitt dronning. I boken forteller hun at hun er glad for at hun ikke er i sin brors sko.

- Det må være et fryktlig slit og ansvar å være monark, og Harald gjør en fantastisk jobb. Samtidig ser jeg mye av trekkene til far i Harald. For hvert år som går, blir min bror stadig mer lik ham, sa prinsessen til forfatter Lars O. Gulbrandsen.

Per Egil Hegge, som har skrevet Kong Haralds autoriserte biografi «Harald V», beskriver prinsesse Ragnhild som et svært privat menneske.

- Jeg tror det passet henne bra å være borte fra rampelyset. Da moren døde i 1954 ble prinsesse Astrid førstedame, jeg tror ikke prinsesse Ragnhild savnet å være det. Jeg tror det passet henne bra å være husmor i Rio, sier han til VG Nett.

Brente kong Olavs brev

Hegge forteller at hun også hadde et nært forhold til sin bror, Kong Harald.

- De bodde sammen under svært vanskelige kår i USA under okkupasjonen, og kom nært hverandre da. Hun snakket pent om at de som barn og i oppveksten hadde stått hverandre veldig nær.

- Det som jeg tror folk ikke tenker over hvor nær sammenknyttet medlemmene i den familien har vært, det gjaldt særlig hennes forhold til faren. Hver søndag skrev Olav brev til sin datter, sier Hegge.

Prinsesse Ragnhild høstet en del kritikk da hun etter sin fars død fortalte at hun hadde brent alle brevene.

- Hun sa hun hadde brent alle brevene fordi det var private brev - de hadde ikke andre noe med, sier Hegge.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder