SLIPP PENNEN LØS!: Slik kan det se ut når du prøver deg som VGs nye serieskaper. Illustrasjonen er laget av Jorunn Hanto-Haugse, som har stripen «Reform 94» på trykk i VG. Foto: Illustrasjon: JORUNN HANTO-HAUGSE

Nå kan du bli VGs nye tegneseriedronning!

Les Nemi-skaper Lise Myhres beste tips

Er du kvinne og går svanger med en tegneserie VGs lesere må bli kjent med? Nå har du sjansen til å prøve deg!

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

VG er på jakt etter nye striper til de populære sidene bak i avisen. Her boltrer for tiden Dilbert og Tommy & Tiger'n seg, men har i det siste fått konkurranse av to splitter nye norske serier, «Reform 94» og «Hjalmar».

Nå inviteres flere inn, gjerne fra kvinner:

Flest menn

- Flertallet av serieskaperne er menn, men de siste årene har langt flere jenter meldt seg på. Det er noe vi i VG ønsker å ta på alvor, vi vil bruke plass på å vise frem kvinnelige ruteskapere, forklarer redaksjonssjef Audun Solberg.

Alle som har lyst til å svinge pennen har muligheten til å prøve seg. VG vil til å teste ut en rekke bidrag og Solberg frister med en stor gulrot til de aller beste.

ØNSKER KONKURRANSE: Nemi-skaper Lise Myhre vil gjerne ha flere kvinnelige serieskapere på banen. Foto: Bjørn Aslaksen

- De beste kommer vi til å få fast plass i VG, og kan leses daglig. Og tidligere suksesser som Nemi har vist at veien derfra ikke er veldig lang til et eget blad.

- Hvordan er rammene for hva man kan sette på trykk for de håpefulle?

- VG er en familieavis og skal kunne leses av alle, men man må definitivt gjerne være kontroversiell, ingen ønsker en kjedelig serie. Har du noe morsomt og spennende på lur er det ingen grunn til å drøye med å sende det inn!

Vit hva du gjør

En av de som skal velge ut de nye gjesteseriene er Håkon Strand. Han har funnet gull tidligere, og er omtalt som «gudfaren» til suksesser som Nemi og Pondus. Han har noen råd til aspirerende rute-skapere.

- Lag noe som ligger nært hjertet, og tegn fra et miljø du kjenner godt. Man blir fort avslørt hvis man prøver seg på noe fancy langt utenfor sin egen verden, sier Strand og understreker at samtlige norske suksesser alle har startet som gjesteserier.

Nemi-skaper Lise Myhre er et levende eksempel på at stripeformatet kan være et springbrett for suksess.

- Jenter vil ha en annen stemme enn gutter - som har dominert yrket til nå. Rådet mitt er enkelt: Lag en serie du har lyst til å lese selv. Det er alltid et godt utgangspunkt, sier Myhre som også startet med å skrive om gutter og menn. Det gikk ikke så bra, men med Nemi løsnet det.

Lise Myhre advarer alle vordende serieskapere mot å prøve å lage noe de tror vil slå an eller er kommersielt. Det går sjelden bra, mener hun.

- Det blir fort platt om man prøver å gjøre alle til lags. Ikke dermed sagt at man må gå inn for å provosere, men ikke tenk for mye på at det skal treffe. Lag noe du selv synes er kult!

VIL DU PRØVE DEG SOM TEGNESERIESKAPER I VG? Send ditt forslag til tegneserie@vg.no , så vil dere bli vurdert.

Hvilke tegneserier er dine favoritter? Duiskuter på Facebook/Rampelys !

Gjennom nåløyet

Jorunn Hanto-Haugse er én som har kommet seg gjennom nåløyet, og hadde sin første stripe av serien «Reform 94» på trykk i VG i helgen. Hun videreutviklet et eget hjertebarn «Personalrommet» for å komme på trykk i VG.

- Personalrommet går i fagbladet Utdanning og handlingen foregår i et barnehage/skolemiljø, sier Hanto-Haugse som beskriver stripeserien som klassisk sit-com med de gjennomgående karakterene Berit, Geir og Elton.

Hanto-Haugse har fulgt Håkon Strands råd om å grave seg ned i noe kjent når man skal lage noe som fenger.

- Jeg har mange gode og morsomme minner fra skoletida, så jeg har plenty å hente inspirasjon fra. Det kan mine gamle lærere helt sikkert vitne om.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder