Morten Tyldum jobber med Keira Knightley og Benedict Cumberbatch

SMAUG: Benedict Cumberbatch er for tiden aktuell som dragen Smaug (stemmen) i «Hobbiten» og som Sherlock Holmes i sesong tre av «Sherlock». Nå spiller han Alan Turing i norske Morten Tyldums (store bildet) nye film. Det gjør også superstjernen Keira Knightley. Foto: Getty Images/Pa Photos

Nå jobber «Hodejegerne»-regissøren med disse stjernene

Filmregissør Morten Tyldum (46) fulgte drømmen og dro til Hollywood. Nå jobber han med Englands heteste filmduo, Benedict Cumberbatch og Keira Knightley.

  • Borghild Maaland

Artikkelen er over seks år gammel

- Benedict er en gudbenådet skuespiller, krevende og kreativ. Både han og Keira Knightley gjør en fantastisk jobb i «The Imitation Game», sier Morten Tyldum.

Etter suksessen med «Hodejegerne» i 2011, åpnet de internasjonale filmmulighetene seg for Tyldum. Nå bor han med familien i Beverly Hills og er i full gang med å klippe «The Imitation Game».

Cumberbatch som Turing

Filmen om Alan Turing, det britiske datageniet som under 2. verdenskrig knakk tyskernes «Enigma»-koder, ble spilt inn i England, med Cumberbatch i rollen som Turing.

Cumberbatch er Norges-aktuell som Sherlock Holmes i serien som starter på NRK1 allerede fredag kveld (sesong tre). Den populære briten kan også opplevelse som stemmen til dragen Smaug i den siste Hobbiten-filmen.

Paparazzier

- Jeg merket fort at Cumberbatch er Englands største stjerne for øyeblikket. Både han og Knightley ble i perioder nærmest bombardert av paparazzier. Alt fuzzet rundt det, er veldig annerledes enn det jeg er vant til. Men skuespillere er skuespillere. Og det er det som er fokuset til de som også er «stjerner». Selve innspillingen var veldig intens og heftig, men jeg er veldig fornøyd med resultatet, ikke minst med skuespillernes innsats, understreker Tyldum.

Alan Turings skjebne var dramatisk. Hans innsats under krigen var betydningsfull, men etter krigen ble han straffeforfulgt på grunn av sin homofile legning. Han ble tvangsmedisinert, og begikk selvmord som 41-åring i 1954. I 2009 beklaget britiske myndigheter måten de hadde behandlet ham på. Lille julaften i fjor ble Turing offisielt benådet av dronning Elizabeth.

Svarer på kritikken

I den forbindelse gikk Turings niese, Inagh Payne ut med kritikk av den kommende filmen. Hun var bekymret for at den skulle bli for romantisk og gi et uriktig bilde av onkelen.

- Alle har en bestemt oppfatning av Alan Turing og hva som skjedde med ham, sier Tyldum.

- Vi har satt oss grundig inn i hans bakgrunn. Men mye av det som skjedde under krigen er hemmelighetsstemplet. Det finnes også ulike teorier om hans død. Noen mener at han faktisk ble drept av MI6, men vi forholder oss til det at han tok sitt eget liv. Jeg regner det blir en debatt når filmen kommer til høsten. Vi har vært nøyeaktige og ydmyke i forhold til nyanser i britisk språk og væremåte. Alle som har jobbet med filmen har en god følelse av at vi har fanget inn Turings ånd, sier Tyldum.

Nye planer

Når et nytt år starter er Tyldum i gang med nye planer. Om ikke lang tid får han svar på om et stort nytt filmprosjekt skal igangsettes.

- Det siste året har vært eventyrlig. Å flytte til Los Angeles har vært ekstremt interessant. Mye skjer, og har skjedd; en produksjon med Ben Affleck datt fra hverandre. men så ble det seks måneder i London med det spennende prosjektet om Turing. Om noen uker vet jeg mer om et nytt stort prosjekt. Man føler at man lever, sier Morten Tyldum.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder