Skal møte Scorsese om «Snømannen» i høst

Gir ut ny krimroman i mars

TEAM NESBØ: Jo Nesbø hadde med seg sine to svenske agenter, Tor Jonassen (t.h.) og Niclas Salomonsson, til Vinstra i Gudbrandsdalen i går. Der møtte forfatteren pressen i forbindelse med Peer Gynt-prisen som han senere i går mottok ved Gålåvatnet. FOTO: KRISTOFFER ØVERLI ANDERSEN

Jo Nesbø om året som har gått: - Det har vært en berg-og-dal-bane

VINSTRA (VG) Jo Nesbø (53) legger ikke skjul på at dette året har hatt både de største oppturene og de største nedturene.

  • Camilla Norli

Artikkelen er over seks år gammel

- Det har vært en berg-og-dal-bane. Jeg mistet broren min, samtidig som det viser seg at folk setter pris på det jeg gjør - både gjennom Peer Gynt- prisen - og at publikum og kritikere så til de grader har omfavnet «Politi», sier Jo Nesbø.

VG møter ham i nasjonalromantiske omgivelser på Peer Gynt-gården like utenfor Vinstra i forbindelse med at han i år er kåret til Årets Peer Gynt.

Årets «Harry Hole»-krim, «Politi» har slått alle salgsrekorder. Bare i Norge har det gått ut 410000 eksemplarer, og i sommer tippet Jo Nesbø over 20 millioner solgte bøker på verdensbasis.

De vanlige tingene

Men mens resten av Norge har ligget på stranden og lest «Politi», har forfatteren selv gjort det han pleier å gjøre, som han sier:

- Det er de vanlige tingene: Skrevet, klatret og spilt konserter, sier Jo som i går røpet litt av handlingen i sin nye krimroman «Sønnen» som kommer i mars overfor VG.

MOTTOK PRIS: - Det er veldig, veldig fint, og litt pinlig å få en slik pris. På mitt tidspunkt i karrieren trenger jeg mer pryl enn pris, sa Jo Nesbø i sin takketale da han mottok Peer Gynt-prisen. Foto: KRISTOFFER ØVERLI ANDERSEN

- Det er en roman om en som har sittet i fengsel siden han var 18 år for to drap. Han er narkoman og sitter og soner for noen andre - som sørger for at han får dopet sitt mens han sitter der. Så en dag så skjer det noe...

Uavhengig roman

Ifølge Jo Nesbøs svenske agenter, Niclas Salomonssen (38) og Tor Jonassen (34), dreier det seg om en ny uavhengig krimroman - slik «Hodejegerne» er.

- Men stemningen er mer lik «Harry Hole»-romanene enn i «Hodejegerne». Det er en fantastisk bok, og Jo har allerede en idé til en oppfølger, dersom det skulle bli aktuelt.
Filmrettighetene er solgt for lengst til det amerikanske storselskapet Warner Brothers.

Skal møte Scorsese

I fjor ble det også kjent at stjerneregissøren Martin Scorsese var inne som regissør for «Snømannen» - noe han selv også bekreftet. I vår spekulerte media i at dette ikke blir noe av, men Nesbøs svenske agenter sier til VG at Scorsese og filmen «Snømannen» i høyeste grad blir noe av.

- Siste nytt er at manuset nå er klart. Det er ikke sikkert at Scorsese blir regissør, men han blir definitivt involvert i prosjektet. Jo skal møte ham nå i høst. Vi satser stort i USA på senhøsten, sier Niclas Salomonssen.

- Jasså, sier de det, ler Jo Nesbø - som ikke har så mye tanker om Scorsese eller filmen «Snømannen».

En film - ikke bok

- Jeg har skrevet boka, så jeg har i grunnen gjort jobben min. Og hvis en bok kan være et nyttig input for noe som kan bli en god film, så er det bra. Jeg ser ikke på filmen «Snømannen» som en versjon av boka, men som en film.

- Og Scorsese blir involvert på et eller annet vis?

- Ja, det tror jeg, sier Jo Nesbø.

- Kan du beskrive en helt vanlig sommerdag i Jo Nesbøs liv?

- Da kjører jeg opp til Vinstra og får en pris, ler Jo Nesbø.

- Nei, det er vel mest som i går (torsdag). Jeg drar og spiser frokost og skriver bitte litt. Så drar Lars (Jones - Nesbøs gitarpartner) og jeg til Kragerø for å holde konsert. På veien stopper vi i Sandefjord og klatrer på et crag - en klippe - og datteren min ringer og sier at jeg har tatt med begge nøklene, så hun ikke kommer seg inn. Det er litt typisk meg. Og så kjører vi til Kragerø, møter masse hyggelige folk - og Lars og jeg finner på noe på scenen. I fjor skrev vi en helt ny låt med tekst på scenen, i år hadde jeg skrevet en ny låt - som vi øvde inn på scenen.

- Og hvis jeg spør om å få et innblikk i kalenderen din fremover. Hvordan ser den ut?

- Jeg skal klatre på Utsikten ute ved Gjerdrum. Og så skal jeg i studio å gjøre noe musikkgreier. Og så skal jeg skrive.

Den røde løperen

Men Jo Nesbøs agenter kan gi et mer profesjonelt bilde på hvordan høsten blir for Norges mest populære forfatter.

- Det er veldig mye som skjer. Det blir mye reising, og vi skal på en større lanseringsturné i England og Tyskland. Vi skal også være en lengre periode i USA for å satse skikkelig der. Vi tror det tar av på samme måte som det gjorde i England etter at «Snowman» kom ut der. På et tidspunkt hadde Jo fem titler inne på topp 30, sier agent Tor Jonassen.

Han beskriver Nesbø som et utrolig eventyr. Hver gang de sjekker salgstallene har det steget med millioner.

- Bøkene går nærmest av seg selv nå. Det mest spennende for oss er filmer og serier. Vi lengter etter å gå på den store røde løperen. Og det er mange ting i gjære, sier de to svenske agentene.

Flere artikler

  1. Jo Nesbø røper detaljer om ny krimbok

  2. Pluss content

    Jo Nesbø doblet nesten millionoverskuddet

  3. Jo Nesbø doblet nesten millionoverskuddet

  4. Pluss content

    Superagenten: - Jo Nesbø er som en bror for meg

  5. Jo Nesbø har nerver før ny Harry Hole-bok

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder