Hadde inntekter på 11 millioner og overskudd på 9,3 millioner etter skatt

Giertsen til VG: - Har jobben jeg drømte om fra 10-årsalderen

ALENE PÅ TOPP: Komiker og humor-gründer Thomas Giertsen (42) tilhører den norske TV- og underholdningsadelen. Når det gjelder økonomien troner han alene på topp. Foto: Jan Petter Lynau

Knallår for Thomas Giertsen: Nå god for 40,8 millioner

2012 ble et knallår for Thomas Giertsen (42). Komikeren er god for 40,8 millioner kroner etter at selskapet hans, Egeberg Holding AS, håvet inn 11 millioner.

 • Espen Arnold Hansen

Artikkelen er over syv år gammel

Thomas Giertsen tilhører den norske TV- og humoradelen sammen med Fredrik Skavlan, Espen Eckbo og Atle Antonsen, samt Harald Rønneberg, Thomas Numme og Bård Tufte Johansen.

Men helt på toppen - i økonomisk forstand - troner Giertsen suverent. Det er ingen over. Ingen på siden. De andre er ikke engang i nærheten.

Rene salgsinntekter utgjorde ikke mer enn 273.000, men avkastning på investeringer utgjorde nesten 4,1 millioner og gevinst på salg av aksjer og verdipapirer innbrakte 3,3 millioner.

Selskapet til humorgründeren kunne vise til driftsinntekter på 8,4 millioner og finansinntekter på 2,7 millioner.

Slipper skatt

Egeberg Holding har ikke rentebærende gjeld og minimalt med kostnader.

Som eier av aksjer gjennom et holdingselskap slipper Giertsen å betale skatt på mottatt utbytte fra datterselskap og gevinst ved salg av aksjer.

Slik endte selskapet med et overskudd etter skatt på hele 9,4 millioner.

Privatpersonen Giertsen, som er selskapets eneste eier, bevilget seg i fjor et utbytte på 4,6 millioner. Siden 2009 har komikeren tatt ut utbytte på til sammen 8,2 millioner.

NY SESONG: Thomas Giertsen skal nå i gang med en ny sesong av humorserien «Helt Perfekt» på TVNORGE. Serien er en situasjonskomedie om stand-up-komikerens liv. Foto: TVNORGE


Utbetaling av utbytte til eier må imidlertid beskattes - dog ikke med mer enn 28 prosent.

Fikk 16 millioner fra salg

I 2010 solgte komikeren og produsenten seg ned fra en eierandel på 74 prosent til 34,6 prosent i Feelgood Scene Film og TV AS, som han hadde bygget opp til en veritabel pengemaskin siden 2004.

Selskapet står blant annet bak den situasjonsbaserte komiserien «Helt Perfekt», som i stor grad er basert på Giertsens liv.

Kjøper var giganten Sony Music som ifølge Finansavisen betalte 16 millioner til Giertsens holdingselskap for å få kontroll over selskapet, hvor også Fredrik Skavlan og Atle Antonsen hadde mindre eierandeler.

Fordi Egeberg Holding solgte aksjer i et datterselskap, slapp Giertsen å betale skatt. Pengene er isteden blitt lånt videre og reinvestert.

Nylig ble det klart Feelgood Scene Film og TV kjøper opp selskapet Funkenhauser, som er en av konkurrentene innen produksjon av humorprogrammer på TV. Det betyr trolig enda større konsernbidrag til Giertsen og Egeberg Holding i fremtiden.

Sin egen bank

Egeberg Holding fungerer også som en egen privat bank for aksjonæren. Regnskapet viser at selskapet har lånt ut 13,5 millioner til privatpersonen Giertsen. Ifølge notene til regnskapet er lånet renteberegnet i henhold til normalrente.

Selskapet har investert 1,5 million i selskapene Feelgood Scene Film og TV, Entertainment Rights og Lonistar Holding, samt investert 17,2 millioner i aksjer og fond på blant annet Oslo Børs.

Kontantbeholdningen økte fra tre til åtte millioner. Alt i alt er Giertsen gjennom Egeberg Holding AS god for 40,8 millioner, hvorav egenkapitalen utgjør 35 millioner.

VG har gjort flere forsøk via telefon, SMS og e-post, på å få Thomas Giertsen til å kommentere regnskapet, men han er på ferie og melder at han ikke kan svare på e-post på grunn av dårlig nettdekning.

To barn som skriker

På spørsmålet om hva som motiverer en tidligere gründer til å stå opp om morgenen, nå som han har solgt selskapet han bygde opp, og har mer enn nok til salt på maten, svarer Thomas Giertsen følgende i en tekstmelding:

- He, he. Jeg har den jobben jeg drømte om fra 10-årsalderen. Til høsten skal vi blant annet i gang med mer av «Helt Perfekt». Det er et av de morsomste prosjektene jeg har jobbet med. Det, samt to barn som skriker, holder mer enn nok for å komme meg opp om morgenen.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Humorkonger låner penger av egne selskap

 2. Pluss content

  Komisk rike!

 3. Latter-dronningen mottok 14,2 millioner i bidrag

 4. Pluss content

  Underholdnings-bransjens nye lønnsadel

 5. Humordronningen Elina Krantz brøt nok en barriere: Rundet 20 millioner for første gang

Fra andre aviser

 1. Rekordår for Thomas Giertsen - dro inn 35 millioner på Feelgood-salg

  Aftenposten
 2. Kong Midas av Nydalen

  Aftenposten
 3. Komikerselskap dro inn over 111 millioner i fjor

  Aftenposten
 4. DN: Øyafestival-eierne tjente 52 millioner kroner på salg av festivalen

  Aftenposten
 5. De ler hele veien til banken

  Bergens Tidende
 6. Utbyttefest for Mohn

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder