UTFORDRER AMERIKANERNE: Det norske TV-dramaet «Halvbroren», med Frank Kjosås i en av hovedrollene, tar opp kampen mot den internasjonale TV-suksessen «Homeland». Foto: NTB Scanpix / Showtime

«Halvbroren» kjemper mot Hollywood-giganten «Homeland»

Kan kåres til verdens beste TV-serie

Den norske TV-serien «Halvbroren» er nominert til gjev pris i Seoul Drama Awards og hylles av dansk avis. - Ekstremt hyggelig, sier regissør Per-Olav Sørensen.

Jennifer Bråthen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Nå er Sørensens dramaserie «Halvbroren» nominert til den gjeve prisen «Verdens beste TV-serie» under den prestisjetunge kåringen.Prisutdelingen er Sør-Koreas hyllest til film- og TV-bransjen.

Med skuespillere som Frank Kjosås, Nicolai Cleve Broch, Mariann Hole og Agnes Kittelsen i ledende roller, tar NRK-serien opp kampen mot store internasjonale TV-serier.

Den mest kjente utfordreren er amerikanske «Homeland» med Hollywood-stjerner som Claire Danes og Damian Lewis i hovedrollen. Øvrige utfordrer er britiske «Orphan Black», svenske «Äkta människor», kanadiske «Continuum», tyske «Generation War», sør-koreanske «The Perfect day» og japanske «Legal high».

«Halvbroren»-regissør Sørensen er stolt av nomineringen.

- Siden de velger serier fritt fra hele verden, er det ekstremt hyggelig å bli nominert og lagt merke til, sier Sørensen til VG og forteller at han har planer om å ta turen alene ned til utdelingen som er 5. september.

Regissøren sier at nomineringen kom overraskende på, men at det har svirret rykter i hele sommer om flere utmerkelser. Sørensen tror imidlertid kampen mot de andre nominerte kan bli hard.

- «Homeland» er kanskje en forhåndsfavoritt, men både den tyske og den engelske seriene er fantastiske gode, sier han uten å spå noe om «Halvbrorens vinnersjanser.

Hylles i Danmark

Også danskene fått øynene opp for den norske seermagneten.

Anmelderen i Politiken.dk gir serien fem av seks mulige hjerter og roser serien.

«Det er en intet mindre enn fremragende god TV-serie, som nå blir sendt på dansk fjernsyn», skriver anmelderen, og ber DR Drama om også å la seg inspirere av skjønnlitterære verker i jakten på gode dramaserier.

- Siden det er mye snakk om dansk dramas fortreffelighet her hjemme i Norge og vi blir tutet ørene fulle om det hele tiden, er det ekstra hyggelig at en danske skriver så positivt om serien, sier Sørensen.

«Halvbroren» hadde premiere i både Danmark og Sverige i går.
Foreløpig er ikke seertallene klare, men Sørensen har en god følelse.

- Jeg har hørt rykter om at de er høye, sier han.

Knuste konkurrenten

Her hjemme i Norge ble «Halvbroren» hyllet av anmeldere. Og i hele åtte søndager på rad i vinter ble serien elsket av TV-seerne. TV-dramaet ble også heftig debattert og kritisert for både språk og lydkvalitet.

I mai var «Halvbroren» nominert til elleve Gullrutepriser. Selv om TV2s dramaserie «Dag» var en av forhåndsfavorittene, tok NRK-dramaet hjem syv priser. Blant annet for beste drama og for beste mannlige hovedrolle ved Frank Kjosås.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder