ENGASJERT: Prins Harry holdt tale i Wellington onsdag. Bildet til høyre er fra 1984 og viser prinsesse Diana med sønnene William (foran) og Harry.

ENGASJERT: Prins Harry holdt tale i Wellington onsdag. Bildet til høyre er fra 1984 og viser prinsesse Diana med sønnene William (foran) og Harry. Foto: REUTERS og AP

Prins Harry om Diana: – Et evig tomrom som aldri kan fylles

Britiske prins Harry (31) holdt sterk tale om sin avdøde mamma i Florida onsdag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Anledningen var en polokamp til inntekt for organisasjonen Sentebale, som prinsen selv var med på å grunnlegge i Lesotho – et land i det sørlige Afrika – for 12 år siden.

Sammen med prins Seeiso av Lesotho jobber prins Harry med å samle inn penger til HIV- og aidssyke barn i landet, og det er en sak som står 31-åringens hjerte svært nær. Prinsesse Diana brant nemlig spesielt sterkt for HIV-smittede og aidssyke da hun levde, og organisasjonen er en måte å hedre hennes minne på.

Sentebale betyr «glem meg ikke» på Lesothos språk. Men da prins Harry var med på velge dette navnet på organisasjonen for å bidra til at barna aldri må bli glemt, visste han ikke at det kunne symbolisere mer.

– Tilfeldigvis fant jeg ut først i dag at forglemmegei var yndlingsblomsten til mamma gjennom oppveksten, forklarte Harry til de fremmøtte i byen Wellington, ifølge ABC News.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BEGRAVELSEN: Prins William og prins Harry bøyer hodet foran morens kiste under begravelsen i 1997. Foto: Foto: Pa Photos

Prinsen forklarte også at da han selv som 19-åring besøkte Lesotho aller første gang, gjorde det et uutslettelig inntrykk, og at det forandret livet hans for alltid.

– Jeg ble så påvirket av møtet med alle barna som hadde fått livet sønderrevet etter tapet av én eller begge foreldrene på grunn av aids-relaterte sykdommer. Etter selv å ha mistet min egen mamma syv år tidligere, følte jeg en dyp forbindelse med disse barna. På tross av de åpenbare forskjellene på livene våre ellers, delte vi tapet av en mor eller far og det evig tilstedeværende tomrommet som aldri kan fylles. Der og da bestemte jeg meg å gjøre noe for å hedre mammas minne.

VANT: Prins Harry og lagkamerat Nacho Figueras vant veldedighets-polokampen i Florida. Foto: AP

Vil gjøre henne stolt

Harry snakket også varmt om sin mor da han ble intervjuet av amerikanske People nylig.

– Jeg vet at jeg har mye av mamma i meg. Alt jeg ønsker, er å gjøre henne utrolig stolt. Jeg må resten av livet, på en god måte, prøve å fylle tomrommet etter henne. Det samme må William, sa han og siktet til sin to år eldre bror.

Prins Harry: Sjarmerte barna i Lesotho

Snart 20 år siden

Prins Harry var bare 13 år og prins William 15 da prinsesse Diana mistet livet i trafikkulykken i Paris 31. august 1997.

Da prins William og prins Harry ble intervjuet på TV i 2007, ti år etter morens død, snakket de for første gang om hvordan de levde med sorgen.

– Det går ikke en dag uten at jeg tenker på det som skjedde minst én gang. Det har egentlig gått lang tid, men for oss har de ti årene passert langsomt, sa William, nummer to i arverekken til den britiske tronen etter sin far, prins Charles.

Prins Harry forklarte at det hadde vært tøft å bli konfrontert med bilder av moren konstant i tiden etter den tragiske hendelsen:

– Også da det skjedde, var det helt merkelig. Vi fikk aldri ro og fred. Ansiktet hennes var på forsiden av avisene hele tiden.

Prins William og hertuginne Kates ett år gamle datter, er oppkalt etter farmor og har fått navnet Charlotte Elizabeth Diana.

Lest denne? Gratulerer med dagen, Charlotte

2015: Prins Harry åpnet barnehjem på Lesotho

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder