Idris Elba var den eneste som vant to individuelle priser under gårsdagens Screen Actors Guild Awards i Los Angeles. Foto: Frederic J. Brown , Afp

Screen Actors Guild Awards: Festkveld for Idris Elba

DiCaprio og svenske Alicia Vikander vant også priser

Idris Elba stakk av med to av prisene da Screen Actors Guild Awards ble delt ut i går. Svenske Alicia Vikander vant også en av de høythengende prisene.

Ingar Johnsrud
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var for sine roller i politi-serien «Luther» og i det sterke krigsdramaet «Beasts of No Nation» at briten ble premiert.

Prisene ble delt ut i Los Angeles i går, og er skuespillernes egen kåring av fjorårets beste innsats på lerretet og på TV-skjermen. Leonardo DiCaprio vant prisen for beste mannlige hovedrolle i kinoaktuelle «The Revenant», beste kvinnelige hovedrolle gikk til Brie Larson for hennes innsats i filmen «Room».

Rasekrangel

Leonardo DiCaprio vant prisen for beste mannlige hovedrolle, og Brie Larson for beste kvinnelige hovedrolle, da det amerikanske skuespillerlauget premierte sine egne i går. Foto: Frederic J. Brown , Afp

Det har vokst frem en stor debatt i USA, fordi mange mener at svarte skuespillere igjen har blitt ignorert, i forbindelse med nominasjonene til Oscar-utdelingen, som finner sted 28. februar. Og da skuespillerne selv skulle kåre de beste blant sine egne, var flere svarte skuespillere blant vinnerne. Nevnte Alba fikk prisen for beste birolle i «Beasts of No Nation», hvor han spiller en brutal militærkommandant i Ghana, som utnytter seg av barnesoldater i sin geriljakrig.

Queen Latifah vant for sin rolle i TV-filmen «Bessie», Uzo Aduba for sin rolle i TV-serien «Orange is the New Black» og «How to Get Away with Murder» skaffet Viola Davis en av de ettertraktede prisene.

Idris Elba ble for alvor kjent da han spilte gjengmedlemmet Stringer Bell i den kritikerroste TV-serien «The Wire».

- Vi lagde en film om ekte mennesker og ekte liv, og å bli premiert for det er veldig spesielt, fordi så mange har blitt rammet, sa han, med henvisning til de brutale borgerkrigene som herjer i deler av Afrika, som «Beasts of No Nation» bygger sin historie på.

SE OGSÅ: Kan bli den første svarte James Bond

Svensk vinner

For oss skandinaver er det gledelig at det svenske stjerneskuddet Alicia Vikander vant prisen for beste kvinnelige birolle i en film, for sin innsats i «The Danish Girl». Vikander er 27 år gammel, kommer fra Göteborg, og har blant annet spilt i «Höök», «Anna Kerenina» og «Ex Machina». Hun har også en rolle i den kommende filmen om Jason Bourne, hvor Matt Damon igjen vil være å finne i hovedrollen.

Svenske Alicia Vikander vant prisen for sin rolle i "The Danish Girl". Foto: Lucy Nicholson , Reuters


Som seg hør og bør skal også utdelingen handle om annet enn skuespillerne som premieres, og i år var det Susan Sarandons sorte BH som stal oppmerksomheten. Den var godt synlig under den hvite blazeren, og flere syntes det var upassende, særlig fordi hennes rolle var å hylle avdøde stjerner, som David Bowie.

Her er alle vinnerne:

Beste rollebesetning i film: Spotlight

Beste mannlige hovedrolle i film: Leonardo DiCaprio, «The Revenant»

Beste kvinnelige hovedrolle i film: Brie Larson, «Room»

Beste mannlige birolle i film: Idris Elba, «Beast of No Nation»

Beste kvinnelige birolle i film: Alicia Vikander, «The Danish Girl»

Beste ensemble i TV-serie: «Downton Abbey»

Beste ensemble i en komiserie: «Orange is the New Black»

Susan Sarandon fikk mye oppmerksomhet for sin synlige BH under utdelingen. Her sammen med Eva Amurri. Foto: Mark Ralston , Afp

Beste mannlige rolle i en dramaserie: Kevin Spacey, «House of Cards»

Beste kvinnelige rolle i en dramaserie: Viola Davis «How to Get Away with Murder»

Beste mannlige rolle i en komiserie: Jeffrey Tambor, «Transparent»

Beste kvinnelige rolle i en komiserie: Uzo Aduba, «Orange is the New Black»

Beste mannlige rolle i en TV-film eller miniserie: Idris Elba, «Luther»

Beste kvinnelige rolle i en TV-film eller miniserie: Queen Latifah, «Bessie»

Beste stuntensemble i en film: «Mad Max: Fury Road»

Beste stuntensemble i en komedie eller en dramaserie: «Game of Thrones»

"Spotlight" ble kåret til beste film, og her skuespillerne som innehar de viktigste rollene: (fra venstre): Billy Crudup, Brian d'Arcy James, Mark Ruffalo, Rachael McAdams, John Slattery, Michael Keaton og Liev Schreiber Foto: Mike Blake , Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder