DØDE UVENTET: En hel verden var i sjokk da nyheten om David Bowies død ble kjent. Dette bildet er fra 2003 da Bowie hadde konsert i Oslo Spektrum. Foto: Terje Visnes VG

Disse kjendisene tok vi farvel med i 2016

2016 avsluttet nitrist etter at meldingen om at nok en kjendis og stor artist er død.

  • Siri Eggen
  • Silje Løvstad Thjømøe
  • Øystein David Johansen

Artikkelen er over tre år gammel

Dødsfallet til George Michael (53) føyer seg inn i en rekke med internasjonale kjendiser som har forlatt verden det siste året.

Flere har også påpekt dette i sin hyllest til popikonet. Blant dem er Madonna, som ber hele 2016 om å «dra til helvete».

Her er noen av dødsfallene som har preget året som har gått:

David Bowie

To dager etter å ha gitt ut sitt siste album, døde den britiske artisten David Bowie 11. januar. I 18 måneder hadde han holdt kampen mot kreften skjult for omverdenen da han døde omgitt av sin familie, 69 år gammel.

Han brukte de siste månedene på å fullføre sitt siste studioalbum, som fikk en svært varm mottakelse.

Les også: David Bowie skulle bli bestefar

Alan Rickman

De færreste visste at han var kreftsyk, men 18. januar tapte den britiske skuespilleren kampen mot kreften, 69 år gammel.

Alan Rickman er kjent fra en rekke store filmer, ikke minst som karakteren Severus Slur i «Harry Potter».

Publikum husker ham også fra rollen som Harry i den evige juleklassikeren « Love Actually» – mannen som faller for sin mystiske kollega, og som sårer sin kone Karen (spilt av Emma Thompson) ved å kjøpe en svært personlig julepresang til sin unge flørt.

Glenn Frey

DØD: Gitarist Glenn Frey under en konsert i Monaco i 2011. Foto: Reuters

Gitaristen Glenn Frey var en av de originale medlemmene i det amerikanske rockebandet The Eagles. Etter å ha kjempet mot sykdom i flere måneder, døde han 18. januar. Han ble 67 år gammel.

Frey medforfattet bandets største hits, deriblant «Hotel California», «Take It Easy», «Tequila Sunrise», «Desperado» og «Heartache Tonight».

Johan Cruyff

FOTBALLEGENDE: Johan Cruyff døde 24. mars i år. Dette bildet er fra Camp Nou i Barcelona i 2009. Foto: Manu Fernandez AP

Den legendariske fotballspilleren og treneren døde 24. mars. Fem måneder tidligere hadde han blitt diagnostisert med lungekreft.

Kjent for sin ikoniske drakt nummer 14 og «Cruyff-finten», er nederlenderen å anse som en av fotballhistoriens beste spillere. Han scoret i årene 1964 – 1973 190 mål for Ajax, og ble i 1974 kåret til VMs beste spiller.

Dagen etter sin død ble Cruyff etter 14 minutter hedret i fotballkampen mellom Nederland og Frankrike med ett minutts stillhet.

Prince

Få dager etter at Prince ble innlagt på sykehus og avlyste konserter, kom nyheten om at den verdensberømte musikeren var død – 57 år gammel.

Artisten ble funnet livløs i en heis i sitt eget hjem i Minnesota 21. april.

Både her hjemme og rundt om i verden var fans og kjendiser i dyp sorg etter dødsfallet. Blant dem var superfanen Christer Falck og Ida Nielsen, som i seks år spilte bass for Prince.

Les også: Prince kan ha dødd av feilmerket medisin

Muhammad Ali

Den amerikanske bokselegenden hadde levd med Parkinsons sykdom i flere år da han døde 3. juni. Han ble 74 år gammel.

Muhammad Ali regnes som en av tidenes beste boksere og er trolig den mest kjente av dem alle. Han slo gjennom internasjonalt da han vant lett tungvekt under OL i Roma i 1960.

Samme år ble han profesjonell, og i 1964 ble han verdensmester i tungvekt, bare 22 år gammel.

Les også: Dette er Muhammad Alis beste sitater

Gene Wilder

WILLY WONKA: Gene Wilder var den første som fikk spille i den lilla kåpen i «Charlie og sjokoladefabrikken» fra 1971. Foto: PARAMOUNT PICTURES

Den amerikanske skuespilleren var 83 år da han døde i sitt hjem i Connecticut 29. august.

Gene Wilder har vært å se i filmer som «Young Frankenstein», «Blazing Saddles» og den første «Charlie og sjokoladefabrikken».

Han ble diagnostisert med Alzheimers tre år tidligere, men ønsket å holde sykdommen skjult for omverdenen.

Jim Carrey: «Hvis det finnes en himmel, så har han en gullbillett»

Leonard Cohen

Den kanadiske sangeren Leonard Cohen var 82 år gammel da han døde i sitt hjem i Los Angeles 7. november.

Senere kom det frem at han døde etter et fall tidligere på natten.

Kun uker før dødsfallet sa Cohen i et intervju med The New Yorker at han var klar for å møte døden. På samme tid ga han ut platen «You Want It Darker», som fikk en firer på terningen av VGs anmelder.

Les også: Cohens siste kjærlighetsbrev til norske Marianne

Andrew Sachs

KOMIKER-DUO: Andrew Sachs (t.v.) som kelneren Manuel i TV-serien «Hotell i særklasse». Her sammen med serieskaper John Cleese i rollen som Basil Fawlty. Foto: TT

23. november døde den tysk-britiske skuespilleren etter å ha slitt med sykdom over lengre tid. Han døde på et sykehjem, etter å ha vært dement de siste fire årene.

Sachs er mest kjent som den spanske kelneren fra suksesserien «Hotell i særklasse», som handler om det fiktive hotellet Fawlty Towers på den engelske sørkysten.

Les også: Hotell i særklasse til salgs

Zsa Zsa Gabor

19. desember døde Hollywood-legenden Zsa Zsa Gabor, 99 år gammel.

Hun ble kjørt til sykehus med hjerteinfarkt, men livet stod ikke til å redde for skuespilleren som allerede i 2010 uttalte at hun ville dø hjemme.

Filmkjennere husker henne best for innsatsen i filmer som «Moulin Rouge» fra 1952 og «Touch of Evil» fra 1958, men er i dag kanskje mest kjent for sin fargerike livsstil og mange ekteskap.

Les også: Måtte amputere beinet i 2011

George Michael

Den britiske 80-tallshelten sovnet stille inn i sitt hjem i London første juledag. Ifølge manageren Michael Lippman døde han som følge av en hjertefeil.

Han ble kjent da han på 80-tallet brøt gjennom med popduoen Wham!, som blant annet har julehiten «Last Christmas», men gjorde det senere også stort som soloartist.

Superstjernene Elton John, Madonna og Bryan Adams er blant de som nå er i sorg - og som hyller George Michael for både musikken og vennskapet.

Carrie Fisher

LEGENDARISK: Carrie Fisher i rollen som Princess Leia i George Lucas' «Star Wars». Foto: Getty Images

Carrie Fisher døde tirsdag 27. desember, på morgenen amerikansk tid, etter det massive hjerteinfarktet hun ble lagt inn på sykehus med etter en flytur fra London til Los Angeles.

Fisher vil alltid bli husket for den ikoniske rollen som Prinsesse Leia i «Star Wars», men hun filmdebuterte allerede i 1975. Det var i komedien «Shampoo», med Warren Beatty.

Hun var også med i klassiske 80-tallsfilmer som Woody Allens «Hannah og hennes søstre» og «Da han møtte henne» med Billy Crystal.

«Star Wars»-fans verden over jublet høyt da de fikk se igjen Carrie Fisher som prinsesse Leia i «Star Wars - The Force Awakens» i 2015.

Norske kjendiser

Også i Norge har flere kjendiser gått bort i 2016.

Blant dem var den folkekjære skuespilleren Sossen Krohg, som 12. februar sovnet inn med familien rundt seg, 92 år gammel.

Krohg ble kjent for et stort TV-publikum da hun gjennom 12 år spilte rollen som matriarken Astrid Anker-Hansen i «Hotel Cæsar».

Sossen Krohg i 2013: – Jeg er veldig redd for å dø.

18. juni ble artisten, skuespilleren og teaterkomponisten Sverre Kjelsberg (69) funnet død i sitt hjem i Tromsø.

Sverre Kjelsberg var mest kjent som bassist og vokalist i gruppen The Pussycats, og for sin deltakelse sammen med Mattis Hætta i Eurovision Song Contest i 1980 med låten «Samiid Ædnan».

Joachim Calmeyer fikk æresprisen under prisutdelingen av Amandaprisen 2012 i Haugesund. Han døde 2. juledag, 85 år gammel. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Skuespilleren Joachim Calmeyer døde 2. juledag, etter noen måneders sykdom. Han ble 85 år. Familien meldte at han sovnet stille inn med familien rundt seg. Calmeyers siste store rolle var i Bernt Hamers «Salmer fra kjøkkenet» (2003), der han spilte karakteren Isak Bjørvik.

Flere artikler

  1. Pluss content

    Psykolog Peder Kjøs: Vår dyrking av døde stjerner

  2. «Star Wars»-stjernen Carrie Fisher er død

  3. Stjernenes siste kjente ord før de døde

  4. Ser du hvem hun er datteren til?

  5. Michael Nyqvist er død - venner og kolleger i sorg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder