EUROVISION-VINNER: Jamala vant finalen i Stockholm med sangen «1944», som av mange ble oppfattet som politisk. Her er hun avbildet i Kiev etter hjemkomsten til Ukraina. Foto: Genya Savilov Afp

ESC-Jamala forbannet: – Russiske journalister lurte seg inn hos mine foreldre

Eurovision Song Contest-vinner Jamala hevder at russiske journalister lurte seg inn hos foreldrene og i all hemmelighet spilte inn samtalen der.

 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fire år gammel

Jamala vant finalen i Stockholm med sangen «1944», en seier som både russiske media og politikere har karakterisert som en politisk avgjørelse.

Før konserten sin i vest-ukrainske Lvov lørdag, snakket Jamala om de angivelige ubudne gjestene. Hun hevder at de utga seg for å være venner av slektninger av familien.

Foreldrene til Jamala bor på det russisk-annekterte Krim. Vinnersangen handlet om hvordan Josef Stalin deporterte krim-tatarene til sentral-Asia under den andre verdenskrig.

Les også: Ukraina brøt reglene – slipper straff

«Hater Russland»

– Mamma ga dem seng og mat. De spilte inn samtalen, og så viste det seg at de var fra Komsomolskaja Pravda fra Russland, sa Jamala ifølge liga.net, gjengitt hos gazeta.ru.

– Morgenen etter fant mamma ut at de ikke var bekjente og ikke kom fra våre slektninger. Det er bare ekkelt når journalister faller så lavt. Nå er jeg litt engstelig for at folk skal lure mine foreldrene, sa Jamala.

Komsomolskaja Pravda har ikke kommentert uttalelsen, men de har på nettet en artikkel der det heter at Jamala og hennes foreldre hater Russland.

Både ukrainere og russere er kjent for sin store gjestfrihet.

VG-kommentar: Eurovision mistet uskylden med Ukraina

DEMONSTRASJON: Krim-tatarene markerte den 18. mai årsdagen for deportasjonen fra Krim til sentral-Asia i 1944. Det var Josef Stalin som sto for dette. Det var en kollektiv avstraffelse mot krim-tatarene for angivelig samarbeid med nazi-tyskerne. Foto: Genya Savilov Afp

I dyp konflikt

Det ble en utrolig spennende avslutning på Eurovisionsavstemningen der Ukraina og Russland plutselig sto igjen som de eneste mulige vinnerne. Landene er i dyp konflikt etter den russiske annekteringen av Krim og krigen i Øst-Ukraina.

Det var stor skuffelse i Russland over at Jamala vant, og Komsomolskaja Pravda hadde som oppslag dagen etter at «Slik stjal den europeiske juryen seieren fra Lazarev», som var Russlands representant. Jamala har i flere intervjuer uttalt at forholdet mellom henne og Lazarev er det aller beste.

Nå beskriver samme Komsomolskaja Pravda i en artikkel at Jamalas far ble fiendtlig innstilt til russerne i 2014, det samme året som Krim ble annektert. Avisen hevder også at foreldrene har fått russisk statsborgerskap og ikke ønsker å flytte fra hotellet de driver på Krim.

Jamala har flere ganger uttalt at hun ble med i sangkonkurransen for at folk skulle få høre om hjelpeløsheten hun opplever etter den russiske overtakelsen av Krim-halvøya.

– Hvis man snakker om sannheten, vil det røre folk, sa hun i seiersintervjuet.

Les også: Ukraina med politisk betent bidrag

Svarte med sang

Den kjente russiske TV-profilen og skuespilleren Sergej Druzjko har «svart» Jamala ved å legge ut en sang som heter «Vårt Krim» på sosiale medier. Her kan du høre den.

Druzjko er klar på at Krim-halvøya tilhører Russland. Komsomolskaja Pravda mener at det kan bli en stor hit i Russland.

– Politikken var viktigere enn kunsten i årets Eurovision, sa den kjente russiske politikeren Frants Klintsevitsj til nyhetsbyrået Tass etter Ukrainas seier. Klintsevitsj tilhører Putins parti «Forente Russland» og sitter i føderasjonsrådet, overhuset i det russiske parlamentet.

– Nå skal Eurovision neste år holdes i Kiev, og de kommer til å gjøre alt for å politisere den og snu det til en triumf for det ukrainske demokratiet, fortsatte Klintsevitsj, og utelukket ikke at arrangementet holdes på Majdan-plassen, der demonstrasjoner i 2014 endte med at den Moskva-støttede president Viktor Janukovitsj måtte gå av.

– Hvis ikke ting endrer seg i Ukraina, så synes jeg ikke det er nødvendig for oss å delta, fastslo den russiske politikeren.

Les også

 1. Dette handler om både Stalin og Putin

  Til uken har det gått 72 år siden en hel folkegruppe ble fordrevet fra halvøya Krim.
 2. Må bekjempe korrupsjonen i Ukraina

  Oligarkene som har snyltet på den ukrainske staten de siste 20 årene er fortsatt ekstremt mektige.
 3. Eurovision: Ukraina brøt reglene - slipper straff

  Ukrainas vinnerlåt i Eurovision brøt EBU-reglementet, men slipper likevel diskvalifikasjon.
 4. Russisk avis raser etter Ukrainas Eurovision-seier

  Ukrainas overraskende Eurovision-seier har satt sterke følelser i sving.
 5. Eurovision mistet uskylden med Ukraina

  STOCKHOLM(VG) Den 14.mai 2016. Det var datoen da Eurovision Song Contest mistet sin uskyld og ble politisk.
 6. Eurovision Song Contest: Ukraina vant på målstreken

  Trakk det lengste strået i høydramatisk stemmegivning.
 7. – Justin Timberlake gir Eurovision Song Contest noe den aldri har hatt

  2016-utgaven gikk for første gang direkte på amerikansk TV – med en av landets største stjerner som pauseunderholdning.
 8. Tidenes største Eurovision Song Contest-hits i Norge

  Nei, det er hverken Alexander Rybak eller ABBA som er størst.

Mer om

 1. Melodi Grand Prix
 2. Ukraina
 3. Russland

Flere artikler

 1. Russisk avis raser etter Ukrainas Eurovision-seier

 2. Israel vil ha Eurovision til Jerusalem

 3. Eks-sjef hevder Eurovision i Ukraina er i fare

 4. Utestengt fra Eurovision, opptrådte på Krim-halvøya

 5. Nekter russisk Eurovision-deltaker adgang til Ukraina

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder