I MEDVIND: Kong Harald er ikke på Facebook selv, men en profil opprettet i hans navn har fått god fart i sosiale medier. Foto: Ole Berg-rusten, NTB Scanpix

Slottet: Kongen er ikke kongen på Facebook

«Det har kommet noen spørsmål om jeg faktisk er kongen, da har jeg svart at jeg ikke er det». Per, alias «Kong Harald».

Over 10.000 trykker liker når «Kong Harald» legger ut et bilde av bursdagskake på Facebook - men den som tror kongen selv står bak, tar feil!

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Over 30.000 følger profilen som heter «Kong Harald» på Facebook. Der deler noen som utgir seg for å være Kongen ønsker om god påske, bilder av bursdagskaker og gratulasjoner til kronprinsesse Mette-Marit på bursdagen hennes.

Men det er ikke kong Harald som er «Kong Harald» på Facebook. Derimot heter han Per, er lektor i den videregående skole og er vektløfter på fritiden.

– Det er bare prinsesse Märtha Louise av medlemmene i kongefamilien som har sin egen offisielle Facebook-side, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til VG.

Fikk du med deg denne? Nå blir det slutt på «høyere» TV-reklamelyd

Hun forteller at Kongehuset har én Facebook-profil, som heter Kongehuset.

– Vi har nylig rundet 200.000 følgere og det er vi veldig stolte over og godt fornøyde med. I tillegg har Det kongelige slott, Slottsparken, Prinsesse Märtha Louises fond og Oscarshall egne Facebook-profiler.

MANGE FØLGERE: Denne Facebook-profilen har over 31.000 følgere og mange likes når «kongen» legger ut nye oppdateringer. Foto: Faksimile

Dermed må hun skuffe alle de som følger facebook-profilen «Kong Harald» som kanskje tror at det er Kongen som «ønsker god påske fra hytta i Sikkisdalen. Det er heller ikke bursdagskaken til den virkelige kong Harald som får over 10.000 «likes» - eller som roper «hipp hurra» for kronprinsesse Mette Marit på bursdagen hennes til glede for 4.600 som «liker» dette innlegget.

Les også: Slik er kong Haralds limo til 2,7 millioner

Ei heller er det denne profilen den virkelige kong Harald bruker til å gratulere folket på 17. mai i fjor. Ikke desto mindre var det flere enn 41.000 som takket for gratulasjonen ved å «like» innlegget.

IKKE KONG HARALD: Kongen står heller ikke bak denne profilen Foto: Faksimile

– Vi bruker ikke mye krefter på falske profiler. Noen ganger ganger snakker vi med Facebook direkte, andre ganger bruker vi skjemaet for dette formålet som ligger på Facebook. Det er først og fremst dersom innholdet på en eller annen måte er støtende at vi foretar oss noe. Det viktigste for oss er å være tydelig på hvilke kanaler som er de offisielle, sier Marianne Hagen.

Det finnes også en annen profil som «Kong Harald V» - samt den humoristiske «Kongen din» som ikke utgir seg for å være noe annet enn hva den er.

– Ingen av disse sidene er noe problem for oss og det er vel de færreste som virkelig tror at det er kong Harald som står bak noen av dem. Når det gjelder «Kongen din» har vi også her på huset hatt mye moro med den, fortsetter Marianne Hagen.

Husker du? Kongelig privatinfo fløt fritt på nettet

Men selv om Kongehuset nøyer seg med «bare» én profil på facebook, er Slottet aktiv på flere sosiale medier. Kongehuset har en egenkanal på YouTube og har flere twitterkontoer. Instagram brukes foreløpig mest til enkeltbegivenheter som Litteraturtoget, sier Hagen.

– Vi er på de plattformer som vi anser som mest relevant. Vi styrker våre egne kanaler slik at de som er interessert i å følge med på hva Kongehuset gjør, kan få korrekt og oppdatert informasjon om dette hos oss, sier kommunikasjonssjefen.

Før denne artikkelen ble publisert mandag formiddag hadde VG forsøkt via messenger på Facebook å få en kommentar fra personene som står bak sidene «Kong Harald» og «Kong Harald V». Mandag ettermiddag meldte mannen bak «Kong Harald» seg tilbake. Han skriver at han ikke ønsker å stå frem med fullt navn, men sier følgende:

– Siden startet med tanken om at Norge er et fint land med en fin konge. Som man ser på siden er det bare koselige innlegg som god jul og god påske etc. Tenkte det var hyggelig å ha en slags honnørside for kongen. Det har kommet noen spørsmål om jeg faktisk er kongen, da har jeg svart at jeg ikke er det. Men at dette er en slags fanside.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder