HEDRET BROREN: Tor Kjelsberg sang Pussycat-låten «Let me stay with you», og la ned krans på broren Sverres kiste under begravelsen i Elverhøy kirke. Foto: TERJE MORTENSEN, VG Foto:

Tok farvel med Sverre Kjelsberg

TROMSØ (VG) Familie, venner og kolleger tok et siste farvel med artisten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Artist og skuespiller Sverre Kjelsberg ble i dag stedt til hvile fra Elverhøy kirke i Tromsø.

Kjelsberg, som var mest kjent som bassist og vokalist i gruppen The Pussycats, døde brått i sitt hjem for halvannen uke siden. Han ble 69 år.

Begravelsen startet klokka 12.00, men de første var på plass i kirken allerede en time i forkant.

Les også: Jørn Hoel: – Øyeblikket med Kjelsberg forandret livet mitt

SISTE HILSEN: Sverre Kjelsberg ble i dag begravet i Tromsø. En rekke musikerkolleger, venner og familie tok farvel med den folkekjære artisten. Avbildet er forrettende prest Mette Buvik. Foto: Terje Mortensen

BLOMSTERKRANSER: En rekke kranser er lagt ned ved Sverre Kjelsbergs kiste i Elverhøy kirke. Rundt 350 personer deltok i begravelsen. Det er også kirkens maks kapasitet. Foto: Terje Mortensen

Sang for broren

Under selve seremonien sang Kjelsbergs bror, Tor Kjelsberg, den vemodig vakre Pussycat-slageren «Let me stay with you».

– Sverre har vært en god bror, og vi har hatt et godt forhold på alle måter - også musikalsk. Vi har reist og turnert sammen i flere ulike sammenhenger, også med Pussycats mot slutten, fortalte broren.

TOK FARVEL: Skuespiller Helge Jordal er blant dem som tok et siste farvel med Sverre Kjelsberg i dag. Foto: Terje Mortensen

– KONGEN AV ROCK: Trond Graff om sin musikerkollega og gode venn Sverre Kjelsberg. Foto: Terje Mortensen

Trond Graff la ned krans fra de gjenlevende medlemmene i The Pussycats, og leste minneord fra deres gamle manager, Sten Ekroth, som var for syk til å delta.

– I 1964 var min egen sønn ni år gammel, men så traff jeg dette bandet fra Tromsø, og brått hadde jeg fem «sønner», leste Graff fra Ekroths brev.

– Betydd mye

I forkant av seremonien møtte VG flere av de deltakende i begravelsen, deriblant skuespiller og standup-komiker Ingrid Evertsen.

– Vi vokste opp i nærheten av hverandre i Tromsø, og har kjent hverandre gjennom mange år. Vi har også spilt på samme scene. Sverre opptrådte ofte på Prelaten da jeg drev den.

– VOKSTE OPP SAMMEN: Ingrid Evertsen. Foto: Terje Mortensen / VG

Også musiker Odd Arvid Eilertsen var til stede. Han forklarer at Kjelsberg på mange måter var som en mentor for ham gjennom mange år.

– Som ung musiker i Tromsø ble jeg tatt imot med åpne armer av Sverre. Han fikk meg inn i teateret, og har betydd mye for meg. Ikke minst har han betydd masse for musikklivet i Tromsø.

– Tungt å si adjø

Fra The Pussycats deltok både Ottar Aasegg, Friedel Brandt og Trond Graff på seremonien. Trond Graff spilte med Kjelsberg helt til det aller siste.

– Det å følge en så nær venn til graven er selvsagt en tragedie, sier Graff og fortsetter:

– Han var kongen av rock ‘n’ roll på scenen. Bak scenen var han nesten usynlig og svært beskjeden, men så fort han entret scenen, fikk han en stor aura og en autoritet. Det er tungt å si adjø til en kamerat gjennom 50 år. Vi har gjort mye rart sammen.

VIL BLI SAVNET: Sverre Kjelsberg ble 69 år gammel. FOTO: JANNE MØLLER-HANSEN/VG

Les det siste intervjuet med Kjelsberg: – Å være frisk er en lykke.

Kjelsberg var også kjent for sin deltakelse sammen med Mattis Hætta i Eurovision Song Contest i 1980 med låten «Samiid Ædnan».

– EN MENTOR: Odd Arvid Eilertsen om Sverre Kjelsberg. Foto: Terje Mortensen

– Fantastisk musiker

Han har blant annet jobbet som skuespiller, visesanger og teaterkomponist, og skrev melodien til «Ellinors vise».
Teksten på det som senere skulle bli en av Norges mest berømte viser, det var det Klaus Hagerup som sto for.

– Den sangen ble faktisk til på veldig kort tid. Vi brukte nok ikke mer enn én time. Sverre var en fantastisk musiker. Han hadde veldig god stemme, både fysisk og i overført betydning, sier Hagerup.

DELTOK SAMMEN I ESC: Mattis Hætta i begravelsen til Sverre Kjelsberg. Kjelsberg var også kjent for sin deltakelse sammen med Mattis Hætta i Eurovision Song Contest i 1980 med låten «Samiid Ædnan». Foto: Terje Mortensen / VG

Artisten var også i mange år tilknyttet Hålogaland Teater.

Skuespiller Helge Jordal er blant dem som kjenner Kjelsberg nettopp gjennom HT.

– Vi jobbet sammen der de første fem årene. Han var alltid vennlig og imøtekommende. I går var den gamle HT-gjengen samlet i Tromsø, og da snakket vi sammen om minnene og hva vi har opplevd med Sverre. Han var en rolig og generøs type. Vi har holdt kontakten gjennom alle år.

Sverre Kjelsberg ville ha fylt 70 år i oktober. Han etterlater seg tre voksne barn.

Per Jansen i begravelsen til Sverre Kjelsberg. Foto: Terje Mortensen,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder