Derfor er ikke flagget firt på halv stang på Slottets tak

Mens levende lys flakket på Slottplassen etter Ari Behns bortgang, undret enkelte over at det ikke ble flagget på halv stang på Slottet.

Forklaringen er at Kongeflagget, som vaier over Slottet, bare fires på halv stang når kongen dør. Ellers henger det oppe døgnet rundt, når kongen er i Norge.

– Det flagges på halv stang på Kongsseteren, hvor kongen og dronningen bor i julen, og på Skaugum, opplyser assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet Svein Gj. Gjeruldsen.

Skaugum gård i Asker eies av kronprinsparet.

Første lyshav da kong Olav døde

Gravferdslys og blomster sto tett på sokkelen til Brynjulf Bergsliens rytterstatue av Karl Johan foran Slottet i går, etter Ari Behns plutselige død første juledag.

Den tidligere fotballspilleren, tv-kommentatoren Jan Åge Fjørtoft, tvitret i dag om lysene på Slottsplassen:

Det første lyshavet på Slottsplassen var da kong Olav sovnet inn 17. januar 1991. Skikken oppsto spontant. Men for flagging fra Slottet finnes bestemte regler.

De fleste dager er det Hans Majestet Kongens eget flagg med riksløven i gull og øks i sølv på rød bakgrunn, som vaier fra den 16 meter høye flaggstangen på Slottets tak.

HALV STANG: Ari Behns bortgang ble markert ved Kongsseteren i Holmenkollen. Foto: TORE KRISTIANSEN, VG

Hvis Kongen er i utlandet og kronprinsen regent, heises Kronprinsflagget. Det er likt Kongens, men med splitt.

Flagges fra balkongen på gravferdsdager

Noen ganger flagges det fra Slottsbalkongen i tillegg til - eller istedenfor - fra taket, opplyser Kongehuset på sine hjemmesider.

les også

Folket minnes Ari Behn foran Slottet

Det skjer hvis det er offentlig flaggdag og Kongen befinner seg på Stiftsgården i Trondheim eller på Kongeskipet i norsk farvann. Da står stangen på taket tom og det flagges med Statsflagget fra Slottsbalkongen.

Men også ved kongeliges bortgang, som kongens eldste søster prinsesse Ragnhild fru Lorentzen (2012) eller den danske dronningens gemal prins Henrik (2018) ble det flagget på halv stang fra Slottsbalkongen - vel å merke på gravferdsdagen.

Det skjedde også da prinsesse Astrid fru Ferners ektefelle, Johan Martin Ferner, gikk bort i 2015.

Kongen besluttet flagging på halv stang

Flagging fra balkongen skjer etter instruks fra Hans Majestet Kongen.

– Er det tatt noen beslutning om flagging på Ari Behns gravferdsdag?

– Det har jeg ingen opplysninger om, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Det kongelige slott.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder