STRUPER SANGEN: Ifølge produsent må det flere enn 200 publikummere til for at Siren Jørgensen, Karoline Krüger, Siw Anita Andersen skal kunne fortsette å underholde publikum med musikalen «Mamma Mia!»

Musikalprodusent hardt ut mot regjeringens coronatiltak: − Kveler kultursektoren

«Mamma Mia!»-produsent Karianne Jæger mener regjeringen svikter kulturlivet med de siste smitteverntiltakene som bare tillater 200 i salen.

Av 

Silje Kathrine Sviggum

 og 

Publisert:

– Jeg er rasende! sier produsent Karianne Jæger i Scenekvelder – som er musikalprodusentansvarlige for Folketeateret.

På spilleplanen sto «Mamma Mia!», men siden 8. desember 2021 og ut januar estimerer Jæger at Folketeatret og Scenekvelder til sammen vil tape 56 millioner i billettinntekter og teaterbaromsetning.

RASENDE: Produsent Karianne Jæger i Scenekvelder slakter regjeringens smitteverntiltak.

Hun snakker så fort at ordene nærmest spruter ut munnen da VG ringte henne etter regjeringens pressekonferanse torsdag kveld.

– Kulturministeren snakket om lettelser, men slik ser vi det ikke. Det råder en enorm fortvilelse der ute over at kulturlivet for tredje gang rammes hardt av smitteverntiltak som er begrunnet i at man skal sørge for at kapasiteten på sykehusene er ivaretatt. Men akkurat det er vel strengt tatt regjeringens oppgave og ikke Kultur-Norges.

FORESTILLINGSSTOPP: Musikalen «Mamma Mia!» kan ikke åpne dørene før regjeringen endrer kulturpolitikk, mener produsent Karianne Jæger. Bildet viser Karoline Krüger og Thomas Numme i to av hovedrollene.

– Umulig å spille

Til vanlig har hun verdens beste jobb, men pandemien har omgjort den til et mareritt, hevder Jæger:

– Dette er verdens verste stilling for tiden. Scenekvelder er en privateid arbeidsplass for over 350 utøvere i kulturbransjen årlig. Folketeatret har en sal på 1402 seter. 200 mennesker i salen for oss er ingenting. Vi er fremdeles stengt da. Vi har ikke sjansen til å spille for så få, sier hun.

– Vi kan ikke spille når vi ikke har støtteordninger som treffer store kulturarbeidsgivere som oss.

– Hva må til for at Folketeatret skal kunne åpne dørene?

– Vi kan ikke spille før vi har over 1000 publikummere i salen. Da kan vi kanskje klare oss selv så sant vi får spille i lang tid. Vi er i en situasjon som er fryktelig håpløs.

Varsler demonstrasjon

Jæger etterlyser en begrunnelse for hvorfor landets største scenehus ikke kan samle mer enn 200 på anviste plasser.

Hun støtter sentrale aktører fra kulturbransjen som i et brev til regjeringen har bedt om å innføre midlertidig bruk av coronasertifikat og skalerbare antallsbegrensninger for arrangementer.

Brevet – som er signert blant andre lederne av Creo – forbundet for kunst og kultur og Norsk teater- og orkesterforening, samt Norske Konsertarrangører med flere – ble først omtalt av Ballade.no.

– Jeg ønsker svar på følgende: Hvilket signal sender myndighetene til publikum når kulturbransjen er den siste som åpnes? sier Jæger.

– Hva er ditt eget svar?

– Mitt svar er at regjeringen forteller publikum at kulturarenaene er de farligste områdene med hensyn til smitte. Og det har vi tall på at det ikke er, hevder hun.

RAMMET: Karoline Krüger og Ulrikke Brandstorp i en scene fra «Mamma Mia!» på Folketeatret.

Som svar til politikerne arrangerer Scenekvelder en demonstrasjon utenfor Stortinget onsdag 19. januar klokken 12.

– Vi forsøker å samle hele bransjen for å signalisere at strenge smitteverntiltak kveler kultursektoren. Ære være utelivsbransjen, de har gjort en formidabel innsats og er et eksempel til etterfølgelse. Nå må kulturbransjen samle seg til kamp, oppfordrer Karianne Jæger.

Kritisk til «dobbeltkommunikasjon»

Heller ikke direktør Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterforening er imponert over regjeringens siste utspill.

– Det er forbedringer, men for få og stadig for firkantede ordninger, sier Gjelten i et telefonintervju med VG sent torsdag kveld.

IKKE FORNØYD: Direktør Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterforening

Kulturministerens uttalelse om at hun skulle vurdere på nytt neste uke, imponerer ikke Gjelten.

– Det betyr at vi eventuelt skal leve med 200 noen få dager og så få ny ordning igjen neste uke. Men leste vi henne rett er hun på riktig spor. Vi er også glade for at de generelle karantenereglene skal forenkles. 

Da «Debatten» programleder Fredrik Solvang hos NRK torsdag kveld spurte Helsedirektoratet-direktør Bjørn Guldvog om hvor han har tatt tallet 200 fra, starte helsedirektøren følgende:

– Det er jo et skjønnsmessig tall, og nå er det slik at regjeringen har bedt oss se nærmere på dette med arealutnyttelse og antallet, så det skal vi naturligvis gjøre, svarte Guldvog og la til at han tror det er mulig å finne mer treffsikre tiltak.

REAGERER PÅ DOBBELTKOMMUNIKASJON: Daglig leder Nina Hodneland i Norske kulturhus.

Nina Hodneland, daglig leder i Norske kulturhus, sier til VG at hun er lettet over at regjeringen har igangsatt arbeid for å finne løsninger:

– Det er på høy tid! Men det ligger en dobbeltkommunikasjon inne hele veien fra regjeringen som jeg reagerer på. På den ene siden ber regjeringen folk om å begrense antall arrangementer folk deltar på, mens kulturministeren samtidig sier «gå og kjøp billetter». Det blir vanskelig for publikum å vite hvem de skal forholde seg til, sier Hodneland.

– Jeg etterlyser også større fininndeling. 200 publikummere utgjør om lag 40 prosent kapasitet av en standard kultursal for våre medlemmer. Men for Stavanger Konserthus, for eksempel, utgjør det jo bare 14 prosent. Dette er regjeringen nødt til å se på nå.

Reagerer på tidsbruken

Hans Ole Rian, leder for Creo – forbundet for kunst og kultur, stiller på sin side spørsmål ved hvorfor utredningen av publikumstall og coronasertifikat ikke er gjort for lengst.

– Sist jeg sjekket har vi hatt en pandemi i 22 måneder. I snart to år har vi etterlyst forutsigbarhet, forholdsmessighet og fornuftige, kompenserende tiltak. Vi har vært tålmodige og forståelsesfulle. Men nå må det være vår tur. Nå må kulturlivet og kulturbransjene prioriteres, tordner han i en SMS til VG.

BEKYMRET FOR FRILANSERNE: Creo-leder Hans Ole Rian mener frilansere og selvstendig næringsdrivende er kulturtaperne under pandemien.

Rian etterlyser også kompensasjonstiltak for både virksomheter, arrangør, artister og andre i kulturbransjen. Han trekker særlig frem kompensasjonsordningen for de selvstendig næringsdrivende og frilanserne.

– Det er den mest brukte ordningen for enkeltpersoner i kulturlivet. Mens en lønnsmottaker på dagpenger får kompensert 80 prosent av lønnen opp til 3G, og 62,4 prosent av opp til 6G, må en næringsdrivende kulturarbeider greie seg med 60 prosent dekning. Dette er svært urettferdig og må være mulig å gjøre noe med, avrunder Creo-lederen.

Kulturminister Anette Trettebergstuen var ikke tilgjengelig for kommentar da VG tok kontakt torsdag kveld.

Se statsminister Jonas Gahr Støre informere om nye lettelser:

Publisert:

Les også

 1. Dette er noe helt nytt

  Regjeringen beholder mange harde tiltak. Likevel gambler de.
 2. Nye tiltak i kveld: Dette anbefaler Helsedirektoratet og FHI

  Helsedirektoratet og FHI anbefaler en skjenkestopp fra klokken 22 eller 24, åpning for større arrangement, gult nivå i…
 3. Omikron-tiltak: Dette blir regjeringens dilemma

  Hvis regjeringen åpner helt opp nå, kan mange havne på sykehus. Men hvis de holder helt igjen, utsetter de bare…
 4. FHI: Derfor kan det være bra at flere smittes nå

  FHI-sjef Camilla Stoltenberg sier det er bedre at mange smittes nå når folk nylig er vaksinert, enn i en senere bølge.

Mer om

Coronaviruset

Pandemier

Teater

Mamma

Musikal

Arbeidsplass

Kultur

Flere artikler

 1. Kulturministeren svarer på kritikken: – Kan ikke åpne alt på en gang

 2. Innfør coronapass!

 3. Bård Tufte Johansen har fått corona

 4. Kulturrådet snur - trylling likevel kultur

 5. Per Sandberg utsatt for nok et innbrudd og hærverk: – Tyven lekte resepsjonist i en halvtime

Fra andre aviser

 1. Kulturbransjen med samlet krav om koronapass: Varsler demonstrasjon

  Bergens Tidende
 2. Kulturbransjen i demonstrasjon mot koronatiltak

  Aftenposten
 3. Kulturlivet fortviler: – Kompensasjonsordningen er ikke i nærheten av å treffe

  Aftenposten
 4. Dette synet beskrives som «absurd». Greit å stenge uvaksinerte ute om lettelser kommer, mener kulturlivet.

  Aftenposten
 5. Kulturministerens svar provoserer konsertarrangørene: – Vi trenger at hun sier «kjør på»

  Aftenposten
 6. Utfordrer kulturministeren: – Vi er lei av å bli herset med

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no