PROGRAM KAN FORSVINNE: Eldre NRK-serier kan bli borte fra nett på grunn av uenighet om betaling til frilansere som har bidratt til produksjonene.

NRK-programmer kan forsvinne fra nett grunnet uenighet om betaling

Uenighet om betaling til frilansere kan føre til at store deler av NRK-arkivet går i svart fra nyttår, advarer 31 kulturorganisasjoner i et opprop.

Av 

NTB

 og 

Jørn Pettersen

Publisert:

NRK og rettighetsorganisasjonen Norwaco har i høst forhandlet om hva som er rimelig betaling for at NRK kan la eldre programmer være åpent tilgjengelig i strømmetjenestene NRK TV og NRK Radio.

Foreløpig har ikke forhandlingene ført fram, opplyser Norwaco.

Betalingen gjelder ikke NRK-ansatte, men midlertidig innleide frilansere og kunstnere som har bidratt til produksjonene.

Hvis partene ikke kommer til enighet om en ny avtale, må alle programmer sendt før 1997 fjernes fra arkivet senest ved midnatt nyttårsaften. Nyere programmer kringkastet mellom 1997 og 2015 kan heller ikke publiseres digitalt.

les også

Klart for mer av «Førstegangstjenesten»: – Hodet mitt fikk løpe løpsk

Begrenset bruk i 2020

NRK betalte opprinnelig kun for lineær bruk.

– Når NRK ønsker å bruke programmene på en annen måte og i en helt annen utstrekning, er det rimelig at de som har bidratt får betalt for den nye bruken, sier leder Elisabeth Sjaastad i Norsk Filmforbund og representant for medlemsorganisasjonene i Norwaco.

Fram til 2019 var det årlige vederlaget til Norwaco på 19 millioner kroner. I 2020 kom partene ikke til enighet om en ny avtale, men ble enige om en midlertidig løsning der NRK betalte 9 millioner kroner for en begrenset bruk av arkivet.

Brukes av kun 1 prosent

Publikums samlede bruk av innhold fra før 1997 i NRK TV er på under 1 prosent, opplyser direktør for strategi og medier Øyvind Lund.

– NRK har et sterkt ønske om å gjøre flere av våre eldre programmer tilgjengelig for publikum. Samtidig skal NRK bruke pengene vi får fra fellesskapet, på en slik måte at de kommer flest mulig til gode, sier Lund til NTB.

– Det økonomiske vederlaget til Norwaco må henge sammen med hvordan publikum tar det i bruk og med øvrige avtaler, sier han, og legger til at NRK ønsker å finne en løsning sammen med Norwaco.

– Vår ambisjon vil alltid være å gjøre mest mulig av vårt arkiv tilgjengelig, sier Lund.

Ingen avtale for «Himmelblå»

De fleste produksjoner fra perioden 1997 til 2015 har det ikke vært noen avtale for, for eksempel «Himmelblå», «Berlinerpoplene», «Kodenavn Hunter», «Kampen for tilværelsen» og «Koselig med peis».

Tono, Norske Dramatikeres Forbund, Norske Filmregissører, Creo, Norsk Filmforbund og Norsk Skuespillerforbund er blant de 31 organisasjonene som har undertegnet oppropet.

Publisert:

Flere artikler

 1. Pluss content

  Sponsorkongens utrolige liv

 2. Åpent brev til Erna (og litt til Jonas)

 3. Pluss content

  Få orden på hverdags­økonomien: - Vi har et idiot­sikkert system

 4. Danmark strammer til: – Får ikke komme på jobb uten coronapass

 5. Pluss content

  Eksperter advarer: - Dette er de digitale taperne

Fra andre aviser

 1. Vil du se disse klassikerne? Det får du ikke nå.

  Bergens Tidende
 2. Vil du se disse klassikerne? Det får du ikke nå. NRK-arkivets fremtid står på spill.

  Aftenposten
 3. Equinor med milliardsalg i Irland

  Aftenposten
 4. Maren tjener 460.000 i året. Nå bekymrer hun seg for pensjonen. – Vil kunne leve et godt liv.

  Bergens Tidende
 5. Operaen risikerer å tape 14 millioner på streiken

  Bergens Tidende
 6. Politisk kamp mellom Sp og Ap om innstramminger i bemanningsbransjen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no