U-HELL: Hank von Hells solodebut ble mottatt med et skuldertrekk på det norske markedet. Foto: NTB SCANPIX

Slik svarer Melodi Grand Prix-aktuelle Hank von Hell om solo-floppen

Hank von Hells solodebut har ikke satt fyr på strømmetallene eller gitt ham spillejobber på norsk jord. Dette har VG forsøkt å snakke med ham om.

Sist fredag ble det kunngjort hvilke artister som skal delta i årets Melodi Grand Prix, og dermed konkurrere om å representere Norge i Eurovision Song Contest i Tel Aviv i mai.

En av dem som tok mest plass på pressekonferansen var Hans-Erik Dyvik Husby (46), tidligere kjent som Turboneger-vokalist, nå aktuell som soloartisten Hank von Hell.

Hans første soloalbum «Egomania» kom ut 2. november, til kritikernes fortvilelse. Det kom ikke inn på VG-lista, i kontrast til de tre siste Turboneger-platene med Hank i front, som fikk to annenplasser og en førsteplass.

I VGs nye TV-guide får du oversikt over dine favoritt TV-programmer.

les også

Hank von Hell nektet innreise i USA - turné utsatt

Streamingtallene for «Egomania» er neppe egnet til å styrke noens ego: Ståa på Spotify er 1,3 millioner tilsammen for de ti låtene.

For å sette tallet i perspektiv og norsk kontekst: Låtene på Unge Ferrari-albumet, som kom fire uker etter «Egomania», nærmer seg nå 30 millioner avspillinger tilsammen.

Hanks MGP-bidrag «Fake It» ble spilt litt over 10.000 ganger på Spotify i løpet av helgen, avspillinger utenlands inkludert. Den mest populære låten i Norge ble spilt nærmere 300.000 ganger samme periode.

les også

VG anmelder alle Melodi Grand Prix 2019-låtene

Ingen konserter hjemme

«Egomania» har gått noe bedre i Sverige: Der fikk den en sjetteplass på den offisielle albumlisten.

I Sverige har Hank også holdt solokonserter etter albumslippet. Ifølge hans hjemmeside er det planlagt ytterligere tre i nabolandet til sommeren, blant annet på Liseberg.

I desember var han på klubbturné i Europa. I skrivende stund skulle han vært på USA-turné, men den er utsatt på grunn av visatrøbbel.

I hjemlandet, derimot, har han ikke holdt noen solokonserter som Hank von Hell. Ifølge hans bookingagent er det heller ikke planlagt noen.

LITT FORSKJELLIG: Hans-Erik Dyvik Husby har holdt på med en rekke prosjekter etter bruddet med Turboneger. Her under lanseringen av matboken «Helvetes god grillmat» i 2014. Foto: NTB SCANPIX

Hank-manager Boye Nythun er ordknapp når VG spør hvorfor artisten ikke har spillejobber i Norge.

– Vi tar det når det kommer. Vi kommer sikkert til å gjøre noe i Norge når vi føler for det, sier Nythun.

Da VG møtte Hank på Melodi Grand Prix-pressekonferanse på Marienlyst, påpekte han at han har en konsert på gang i Oslo Spektrum – med ni oppvarmingsartister. (Altså Melodi Grand Prix.)

– Det er de beste artistene i universet, sier Hank.

les også

Ingrid Berg Mehus fra Rybaks «Fairytale» med i MGP

– Intergalaktisk klikkmonster

– Du er ganske sikker på at du kommer til Tel Aviv?

– De har jo døpt om byen til Hell Aviv, så du kan jo tenke deg selv. Jeg har kjøpt inn gullhotpants som jeg skal gå i på stranden. Jeg skal se om jeg rekker å komme på TV, for det er så utrolig hotte nattklubber der.

– Du har gitt ut soloplate for ikke så lenge siden, streamingtallene ...?

– Det er en milliard.

– Nja, det er jo egentlig ikke det?

– Jo, det er den beste streamingen i Spotifys historie. Alle kinesere har kjøpt to eksemplarer av hver vinyl, så jeg har solgt 1,4 milliarder vinylplater i Kina. Alle har jeg også matchet med på Tinder. Så det er et intergalaktisk klikkmonster, hele Hank von Hell og «Egomania». Fått terningkast 7 i alle aviser på hele jorden. Nå er det rettet opp en god del trykkfeil på noe, så nå er alle terningkastene på plass, sånn som de skal være. Kritikerstanden på hele jorden mener det er det beste albumet de har hørt, og det har de rett i.

– Jeg tror vi har lest litt ulike anmeldelser, altså.

– Ja, neinei. Altså, du må lese litt mellom linjene også vet du, jenta mi. Så, det er det beste i verden.

Taco og ost

– Så du er fornøyd med streamingtallene?

– Jeg er veldig fornøyd. Jeg er veldig fornøyd med alle terningkastene fra alle og at alle liksom har adda meg på Facebook. Og Tinder og Grindr. Det er den største suksessen i populærkulturens historie siden Bibelen.

– Men du har ikke satt opp konserter i hjemlandet?

– Eeeh, nå kommer denne i Spektrum, nå er det solgt 340 milliarder billetter, det er stappfullt, og som sagt, alle som ser på TV er 15 milliarder nordmenn. Det er solgt 22 zillioner tonn tacokjøtt og Tine meierier river ost som sinnssyke dyr nå for at det skal være nok ost. Veit du hvor mange jalapeños som er solgt eller? En utellbar mengde.

– Er det noen grunn til at det bare blir Spektrum?

– Ja neimen, jeg skal jo spille der hver dag ut av året, nå er det Grand Prix som gjelder, så vi skal ha Grand Prix hver dag. Vi har solgt syv tusen tonn pyro, åtti tusen tonn konfetti, også er det installert en sånn popkornmaskin til publikum så de kan spise popkorn mens det smeller.

– Du var vel på sjetteplass på den svenske salgslisten med albumet?

– Ja, nei, altså, det var en trykkfeil, den er fortsatt på førsteplass. På alle hitlister og den vil aldri gå ned.

SKUESPILLER: Hank under innspilling av filmen om Cornelis Vreeswijk i 2010, hvor han spilte den populære svenske trubaduren. Foto: LINN CATHRIN OLSEN

– La oss si for sakens skyld at svenskene er ekstra glad i deg, hva tror du er årsaken til det?

– Jeg tror det er fordi jeg er utrolig sexy og at jeg har fin rumpe.

– Svenskene setter mer pris på det enn nordmenn?

– Altså, det er et estetisk folk. Vi er litt mer på bunnlinjen på produksjon og sånne ting. Vi blir ofte veldig opptatt av å produsere mat og olje og sånn også glemmer vi hvor sexy vi er. Mens i Sverige, så handler det veldig mye mer om at man ser på hverandre som «fy faen, så sexy atte». Det er verdens mest sexy folkeslag. Da er jeg der.

Stramme rumper

– Om du skal til Tel Aviv, hvordan kommer det til å innvirke på solokarrieren?

– Nja altså, om karrieren kan bli større nå, er det vel bare der det skjer, rett og slett. Det som er fint med Tel Aviv, hvis jeg blir litt sånn irritert på lyden, så er det en mur jeg kan gå og klage til, så får jeg justert monitoren.

– Også er du er veldig Turboneger-Hank i dag?

– Nei, det er veldig Hank von Hell-Hank. Men jeg har jo sunget i et band som heter Turboneger. Jeg var jo også trommis i Slayer i mange år, Tom Araya ble dritsur da jeg sluttet der. Han mente jeg var den beste trommisen Slayer hadde hatt.

PÅ HØYDEN: Turboneger på scenen i 2003, ved Hank og gitarist Knut Schreiner. Foto: HUGO BERGSAKER

– Så du tar ikke med deg noe fra ditt tidligere band opp på scenen?

– Det er et fullt svensk sexy band som kommer til å stå der, de har de strammeste rumpene i verden. Det er helt fantastisk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder