- Vi er alle horer

RAMPELYS

(VG NETT) Snuslepper, sexy kvinnemunner og huggtenner preger en foto-utstilling noe utenom det vanlige.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:21

Fotokunstneren Yina Chan (26) villle gi folk et pusterom i hverdagen og kjøpte plass på reklameboards over hele Oslo for utstillingen «Munn over Oslo».

I to uker skal utstillingen, som bruker hele hovedstaden som galleri, henge på boards hvor det vanligvis henger reklame for Rimi, Rema og Prix gule priser. Kampanjen koster flere hundre tusen, men Chan fikk sponsorer til å betale hele moroa.

- Hvis jeg skulle gjennomført dette prosjektet på kunsterisk akseptert vis, ville prosjektet havnet i byråkratihølet. Ting tar så usannsynlig lang tid i offentlige kulturinstanser, sier 26-åringen med utdanning fra Goldsmiths i London.

- Vi er alle horer

I stedet for å vente på kulturbyråkratene tok hun saken i egne hender, og på to uker hadde hun fått Ringnes og ungdomsmagasinet mag til å spytte inn penger.

- Vi er alle horer i et pengestyrt samfunn, smiler Chan ironisk, og fortsetter:

- Jeg føler ikke at jeg har solgt meg selv til markedskreftene, selv om sponsorene har fått kladde til bildene med logo og tekst. For det første har de respektert at bildene er det viktigste og tatt hensyn til det med tanke på det lille som står av logo/tekst. For det andre er det takket være dem at bildene i det hele tatt er oppe.

Stor skala

Ove Espe i mag forteller at ungdomsmagasinet ikke har noen policy på å støtte prosjekter som Chans utstilling.

- Vi har vært med på å støtte kreative mennesker før, men i mye mindre skala enn dette, sier Espe, som gikk inn med 70 000 kroner.

Selv om mange nok vil mene at Chan har solgt seg til noe som kan minne om en reklamekampanje, gir hovedpersonen selv faen.

- Hvis jeg hadde søkt om offentlig støtte ville jeg - hvis jeg var heldig - fått 1/15 del av den summen som skal til for å finansiere det jeg har gjort nå. Og da først om 1 år eller enda lengre frem i tid. Det holder ikke, sier hun, og avslutter med et spark til mer etablerte, men ikke mindre markedsorienterte kunstnere:

- Dessuten er Munn over Oslo på siden av det som regnes som fin nok kunst og kultur. Det er ikke en eneste fjord eller dal med i bildene, og bunaden mangler helt.