TØFF FORTID: Kristoffer Heldal forteller at han ble mobbet i ungdommen. Det har satt dype spor i «Jakten»-bonden. Foto: Espen Solli, TV 2

TV-bonden Kristoffer Heldal sier han ble utsatt for grov mobbing: – Jeg brukte all energi på å holde tilbake gråten

«Jakten»-bonden Kristoffer Heldal er fortsatt sterkt preget av sin tøffe oppvekst. Nå har han selv blitt lærer for å hjelpe andre.

 • Bjørn Ekker

Artikkelen er over to år gammel

I «Jakten på kjærligheten» er det lite som tilsier at den kjærlighetssøkende bonden Kristoffer Heldal (30) går og bærer på et mørke fra fortiden. Et mørke som heldigvis har blitt lysere, men som fortsatt preger ham sier han selv..

30-åringen, som nå jobber på Gjerpen ungdomsskole i Skien, er oppvokst på Helle i Kragerø, der han gikk på barneskolen.

Alt var fint fram til han begynte på ungdomsskolen i en nabokommune.

les også

Inga Berit Leins ekskjæreste prøver seg i «Jakten»: – Pinlig, kleint og flaut

– Jeg kjente ingen. Men i starten gikk det veldig fint, og jeg følte at fått noen venner. Men plutselig, i 8. klasse, var det ingen som ville være med meg eller prate med meg, forteller Heldal til VG.

– Gikk med øynene i nakken

Den første vonde konkrete hendelsen han sier han husker var da en «klassekamerat» snek seg innpå ham bakfra og la en halvdød veps i nakken på ham. Den stakk.

– Etter det fortsatte det, spesielt i friminuttene. Jeg ble avvist og følte meg som luft. Det var klyping og dytting. Men det vondeste var at lærerne bare gikk forbi og lot som ingenting. Mange så på. Og det er klart, selvfølgelig har dette gjort noe med meg som person. Man blir ikke mer trygg på seg selv, akkurat, sier han.

UNG OG USIKKER: 16 år gammel var Kristoffer Heldal var usikker og alene, og ble møtt med mobbing og avvisning da han gikk på ungdomsskolen. Foto: Privat

«Jakten»-bonden har tidligere vært åpen om at han har dysleksi, altså lese- og skrivevansker. Det sier han gjorde tilværelsen enda verre.

– Når andre måtte lese gjennom ting én eller to ganger, måtte jeg lese gjennom syv eller åtte ganger for at det skulle sitte. Mamma og pappa la merke til at jeg hadde mye vondt i magen, og at jeg var mye syk. Det kom av at jeg på skolen brukte all energi på å holde tilbake gråten. Jeg gikk med øynene i nakken og tenkte «Hva skjer nå»?

– «Du skal dø, du skal dø, du skal dø»

Han følte seg maktesløs.

– Jeg ville ikke dele det med noen, for man føler det som et nederlag å bli mobbet. Jeg følte meg ikke noe verdt etter at jeg gang på gang fikk høre at jeg var dum. Fra å være livsglad, gikk det så langt at jeg til tider tenkte orker jeg mer av dette? Jeg «levde», men det var det. Jeg holdt masken på skolen, og når jeg kom hjem var jeg så sliten at jeg ikke orket noen ting. Når kvelden kom, gruet jeg meg til neste skoledag, sier han.

DATER PÅ TV: Ole Einar Hovrud (bak fra venstre), Kristoffer Heldal, Bjørn Hammer, Janne Øiestad (fikk ikke være med videre) og Gudrun Austli er bøndene i årets «Jakten på kjærligheten. Programleder er Gunhild Dahlberg. Foto: TV 2

Og:

– Det gikk så langt som til at en elev en hel dag sa til meg «Du skal dø, du skal dø, du skal dø». Jeg sa ifra til læreren, men fikk beskjed om at jeg ikke skulle bry meg om det. «Det er han som har et problem, ikke du». Det sitter brent fast den dag i dag.

Første fest da han var 21

Men én dag kom vendepunktet. Hans mor fikk ham over på en skole i Kragerø, der mange av barndomsvennene også gikk.

les også

«Idol»-aktuelle Katarina Flatland: – Kunne bare drømme om at pappa skulle følge meg i bryllupet

– Det var da jeg skjønte at jeg ville bli lærer, jeg gikk fra helvete til himmelen. Jeg kom til en skole der elevene ikke turte å mobbe. Her fikk jeg den hjelpen jeg hadde behov for. Jeg fikk den lille ekstra omsorgen.

Men likevel:

– Ungdomstiden min er som et sort hull. Jeg var 21 år gammel første gangen jeg var på en fest. Det å lære seg å stole på andre igjen, selv mine nærmeste venner, var vanskelig. Det er noe jeg fortsatt bærer med meg, selv om jeg ikke har opplevd det vonde på en del år.

TANKEFULL: Han forteller at han ble mobbet på skolen, og har bare vært i ett forhold så langt i livet – som han nesten ikke engang vil karakterisere som et forhold. Nå er Kristoffer Heldal med i «Jakten på kjærligheten», noe som er ett av de største vendepunktene i livet hans. Dette bildet ble tatt i 2004, da han var 16 år gammel. Foto: Privat

– Den største gaven

Etter å ha vært i militæret og fullført et mislykket år på lærerskole, kom det Kristoffer kaller det «virkelige vendepunktet». På råd fra moren prøvde han tankefeltterapi, som igjen fikk ham til å få opp øynene. En tid senere tok han pedagogikk, matematikk og idrett, som har gitt ham kompetansen han trenger for å fungere som lærer.

Fra før av har han en bachelor i natur og friluftsliv.

DAMEMAGNET: Anita Aas Kristiansen (fra venstre), Ingrid Marie Smestad, Sandra Sturk og Marie Evensen skal prøve å vinne Kristoffers hjerte. Det samme skal Tanita Helen Kristiansen, som ikke er med på bilde grunnet eksamen. Foto: Espen Solli

– Som lærer kan jeg hjelpe andre elever til ikke å oppleve det samme som meg, jeg kan hjelpe dem som blir utsatt for mobbing. For meg er det den største gaven. Å bruke mine erfaringer slik at andre får det bedre.

Nå, flere år senere, jakter han altså kjærligheten på TV. Og det var hans egne skoleelever som meldte ham på programmet.

– Ikke gjør som meg

– Jeg har alltid vært dårlig på å gå ut av komfortsonen, noe som henger sammen med usikkerhet og mobbing. Gjennom «Jakten» måtte jeg, og ved å gjøre det har jeg følt at jeg blir tryggere og tryggere på meg selv. For første gang opplever jeg at noen utenfor kjernefamilien ser meg, og skjønner at jeg har noe å tilby, sier han åpenhjertig.

les også

Gunhild Dahlberg om kjæresten: – Han var masete

Og til de som er utsatt for mobbing har «Jakten»-bonden én sterk anbefaling.

– Mitt beste råd er å snakke med dem rundt deg. Ikke gjør som meg, jeg holdt det for meg selv før jeg begynte å snakke. Det kommer ingenting godt ut av det. Hadde det ikke vært for den hjelpen jeg fikk av mamma og pappa, da vet jeg ikke hvor jeg hadde vært i dag, forteller Kristoffer Heldal til VG.

I mandagens «Jakten på kjærligheten» blir det mer speeddate. Etterpå må bøndene velge hvilke friere de vil ha med til gruppedate.

Les også

 1. Gunhild Dahlberg overtar som programleder i «Jakten på kjærligheten»

  Gunhild Dahlberg (42) trodde det var skjult kamera da hun ble tilbudt jobben i TV 2-programmet.
 2. Simen Gjølberg Johansen satte frierrekord – men trekker seg fra «Jakten»

  Simen skulle finne den store kjærligheten i høstens «Jakten på kjærligheten».
 3. TV-anmeldelse «Love Island Norge»: Jakten på kjedeligheten

  Mer alkohol, fort.
 4. Dramatisk uhell på «Love Island»: – Bare flaks at huset ikke ble smadret

  Mellom 60 og 70 mennesker befant seg i produksjonshuset da vaierne røk under flyttingen av et strømaggregat på flere…
 5. «Ex on the beach»: Når forsøk på overgrep blir underholdning

  I jakten på unge tv-seere har Discovery valgt å vise et forsøk på overgrep i «Ex on the Beach».
 6. Reality-krigen: Skandaleserien «Ex on the Beach» knuser «Love Island»

  Men «Love Island»-programleder Tone Damli (30) er klar i talen: – Kunne aldri vært programleder for «Ex on the Beach».

Mer om

 1. TV
 2. TV 2
 3. Reality-TV
 4. Kjærlighet
 5. Mobbing
 6. TV-serier

Flere artikler

 1. Pluss content

  «Jakten»-Kristoffer og frieren Anita: Sannheten om bruddet

 2. Pluss content

  Mobbeoppgjøret fortsetter å vokse: 65 personer har kontaktet advokat

 3. Tårevått valg for Gudrun i «Jakten på kjærligheten»

 4. Inga Berit Leins eks-kjæreste prøver seg i «Jakten»: – Pinlig, kleint og flaut

 5. «Jakten»-Inger: Har ikke lyst til å bo alene på mammas gamle gård

Fra andre aviser

 1. Lover å ikke mobbe

  Fædrelandsvennen
 2. Norman (56) var en av mobberne i Drangedal: – Jeg har hatt dårlig samvittighet lenge

  Aftenposten
 3. Mobbet for høyden og vekten hele oppveksten: – Man får så vondt i hjertet sitt og tror man ikke er verdt noe

  Fædrelandsvennen
 4. Forteller om mobbing i Drangedal: – Jeg var ikke typen som sladret. Kanskje det var derfor de aldri sluttet.

  Aftenposten
 5. Slik skal de nye oppvekstombudene jobbe mot mobbing

  Fædrelandsvennen
 6. Forteller om mobbing i Drangedal: – Jeg var ikke typen som sladret. Kanskje det var derfor de aldri sluttet.

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no