NÅ: Sammen i politikken: Å være samboere og drifte partiet sammen, gjorde at Eli og Carl I. Hagen utviklet svært tette bånd. - Hun var en sterk rådgiver, sier han.
NÅ: Sammen i politikken: Å være samboere og drifte partiet sammen, gjorde at Eli og Carl I. Hagen utviklet svært tette bånd. - Hun var en sterk rådgiver, sier han. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Carl og Eli Hagen: Slik traff de hverandre

RAMPELYS

Han var gift og far til to. Hun var også gift og mor til to. Så ble hun bydd opp til dans.

Betalt innhold
  • Lise Askvik
Publisert: Oppdatert: 09.08.18 12:30

En høstkveld i 1977 er 33 år gamle Carl Ivar Hagen på Frascati danserestaurant i Høyres hus i Oslo. Han ser en pen kvinne og ber henne opp. Hun avslår ham både en og to ganger.

«Ta en dans med ham da, så blir du ferdig med det», råder venninnen.

– Jeg forsto ikke hva som var galt med meg – hvorfor hun takket nei – så jeg bestemte meg for å by henne opp enda en gang. Hun var så flott og blid, og hadde så godt smil, minnes Carl Ivar.

– Maste seg til dans

Den tredje gangen han byr henne opp får han svaret han ønsker.

– Han maste om å få en dans, så jeg takket ja til slutt, humrer Eli Hagen.

– Og når vi danset, ja så var alt helt skjønt. Han var så flink til å danse, han holdt rundt meg og vi fant tonen med en gang.

– Jeg visste ikke hvem den kjekke mannen med krøllene var, forteller Eli Hagen 41 år senere.

Carl Ivar Hagen var gift, far til to og stortingsrepresentant. Men det sa han ikke noe om der de to vugget i hverandres armer på dansegulvet. Eli var også gift, 29 år, mor til to og kontorsjef i et lite firma.

– Jeg hadde overhodet ingen planer om å treffe en mann, sier Eli oppriktig.

– Jeg var ute for å prate og ha det hyggelig med min venninne Reidun da Carl bød meg opp.

Ingrid Espelid Hovig er død: Mistet bror, søster og ektemann

Hemmelig forhold

Etter den første dansen ble det bare ham, resten av kvelden. Og han fikk telefonnummeret hennes da de skiltes. Etter en uke ringte han.

– Selv om jeg ikke var forelsket så klarte jeg ikke å få ham ut av tankene. Jeg hadde dessuten funnet en artikkel om ham i Aftenposten – der så jeg til min skuffelse at han var gift. Men da Carl ringte, bestemte jeg meg likevel for å møte ham. I det jeg krysset Karl Johan og så ham på den andre siden, kjente jeg asfalten gynge og hjertet slå. Han var enda mye kjekkere enn jeg husket – jeg var fortapt.

På den første daten kysset han henne. En stund levde de i et hemmelig forhold, lurte seg til intense møter og en hel kjærlighetshelg i London. De var vilt forelsket. Snart også dypt fortvilet.

Kjendis - og ei enkel jente

– Vi forsøkte å bryte kontakten, å stoppe lidenskapen. Men vi klarte ikke å holde oss atskilt. Vi kom sammen som magneter.

Elis ekteskap var snart over. Ektemannen flyttet ut og de to døtrene ble hos henne.

– Jeg tror ikke det finnes lykkelige skilsmisser, reflekterer Eli.

– Man sårer alltid noen: barna, partneren, familien. Mine foreldre var dessuten veldig glade i barnas far. Da de fant ut at jeg var begeistret for Carl Ivar Hagen fra Fremskrittspartiet, var de ikke fornøyde!

Så brøt også Carl Ivar ut av sitt ekteskap. I sin bok «Elskerinne, sekretær og hustru» forteller Eli hvordan han møtte opp på døren hennes, med en koffert i hver hånd. De gråt i hverandres armer. Var det håp for deres kjærlighet?

– Jeg trodde ikke forholdet vårt kom til å vare, sier Eli.

– Han var kjendis, mens jeg var ei enkel jente fra Gudbrandsdalen. Men jeg var så forelsket og jeg tenkte «man lever bare en gang».

– Jeg hadde nok blitt skilt før eller senere. Min første kone likte ikke at jeg var oppslukt av politikk.

– Og jeg har stor forståelse for at hun mislikte min glødende, politiske interesse og det utfordrende arbeidet på Stortinget. Det gjorde at jeg ikke var så tilgjengelig, hverken fysisk eller mentalt.

VG+: Hva gjør du nå, Martin Sørensen?

Hadde nesten ikke penger

Så røk Carl Ivar Hagen ut av Stortinget i 1977. Året etter ble han formann for Fremskrittspartiet. Eli sa opp som kontorleder for å bli Carl Ivars sekretær så de kunne være sammen på heltid.

– Det var fullstendig uansvarlig, utbryter han.

– Vi hadde nesten ikke penger og jeg hadde dårlig samvittighet for min ekskone og to barn, så jeg hadde påtatt meg store, økonomiske forpliktelser til barnas mor, forteller Carl I. Hagen. På den tiden hadde han ikke fast inntekt, bare en strøjobb for et firma – uten hverken kontrakt eller avtale.

– Men jeg hadde en skipsreder som jeg ga råd mot høy betaling. Det var vel egentlig indirekte støtte til partiet, innrømmer han.

Å være samboere og drifte partiet sammen, gjorde at Eli og Carl utviklet svært tette bånd.

– Fordelen var at Eli alltid var tett på, hun visste hva som hadde skjedd på jobben, vi kunne diskutere politikk og vi fant løsninger. Når avisene en sjelden gang iblant roste meg, tok Eli meg ned på jorda, men utad forsvarte hun meg alltid. Hun var en sterk rådgiver. Også når vi innimellom var frustrerte, gretne og forbannet på hverandre. For det var vi jo, og det er vi fremdeles innimellom.
Eli ville ikke gifte seg igjen. Og noe frieri kom egentlig heller ikke. Likevel ble de mann og kone i 1983.

– Min eldste datter syntes det var litt flaut at Carl og jeg var samboere, for det var ikke så vanlig på begynnelsen av åttitallet. Hun mente vi burde gifte oss. Det gjorde inntrykk.

– Vi ville vel begge ha formelle forhold, mener Carl Ivar.

I hans kalender fant sekretær Eli notatet «B-dag» på den 23. mars.

Lystad og Mathisen: – Vi har vært «gift» i 50 år

Gift i hemmelighet

«Hvordan visste du at det var min bryllupsdag med min eksmann» spurte hun.

– Da måtte jeg forklare henne at det nok var en tilfeldighet, at det tvert imot var dagen da jeg tenkte at hun og jeg kanskje kunne gifte oss. Så det ble ikke noe frieri ned på knærne, humrer Carl I. Hagen. Men Eli sa ja. Dog ikke til å gifte seg den 23. mars.

– Vi utsatte bryllupet et par dager og ikke engang forloverne våre rakk frem.
Så det ble bare de to. I all hemmelighet, hos Oslo byfogdembete.

Nå har de vært gift i 36 år.

Carl Ivar Hagen er inne i sin siste periode som politiker. Han leder Frps nominasjonskomité før kommunevalget i 2019 og er vara på Stortinget.

– Jeg mener at vi begge valgte livet i medias søkelys. Som leder av et politisk parti var det jobben min å være kjendis. Å være gift med en partileder krever at man er med, og Eli har heldigvis vært med hele veien. Det vil være dumt på alle måter å skille oss nå. Vi er glade i hverandre, har det fint og holder sammen, Eli og jeg. Vi har klart oss bra.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om