HISTORIE: Glimt fra Miss America i 2015.
HISTORIE: Glimt fra Miss America i 2015. Foto: MARK MAKELA / REUTERS

Helomvending i Miss America: Dropper badedrakter

RAMPELYS

Miss America dropper den tradisjonelle badedrakt-visningen for å dempe fokuset på utseendet.

Publisert:

Heretter skal altså deltagerne i missekonkurransen ikke iføre seg badetøy for å vurderes.

– Vi er ikke lenger en skjønnhetskåring, men en konkurranse, sier Gretchen Carlson, den første missevinneren til å figurere som styreformann i Miss America-organisasjonen, til ABC News.

Hun vant i fjor: Brast i gråt

I stedet for å sprade over podiet i minimale gevanter, skal de håpefulle missekandidatene heretter stille opp i spørsmålsrunder med juryen. Alle de 50 kvinnene, som representerer hver stat i USA, skal i stedet utfordres i å utdype sine hjertesaker og engasjement.

Husker du? Programlederen ropte opp feil missevinner

Også den vanlige gallakjole-visningen utgår fremover. I stedet blir missene bedt om å ta på seg antrekk de selv føler seg vel i, og som de mener representerer den de er, og som får dem til å føle seg komfortable og selvsikre. På denne måten håper juryen å bli bedre kjent med hver personlighet.

Voldsom oppvask

Omleggingen skjer i kjølvannet av den ferske epostskandalen som resulterte i gedigen oppvask i misseapparatet i USA. Flere sentrale ledere av Miss America har sendt eposter til hverandre, der de har snakket nedlatende og sexistisk om tidligere vinnere.

Uthengt i eposter: Nå snakker hun

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Avsløringen førte til at en rekke personer sentralt i toppledelsen trakk seg med umiddelbar virkning.

– Vi har hørt fra mange unge kvinner at de gjerne skulle vært med i konkurransen, men at de ikke ønsker å vise seg frem i bikini og høye hæler. Så derfor trenger de ikke det nå mer, sier Carlson.

– Hvem vil ikke bli inspirert, bli kurset i lederskap, betale for college og vise verden hvem man basert på dypet av sin sjel? Det er de vi skal bedømme etter i fremtiden, sier styreformannen, som selv stakk av med kronen i 1989.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Miss hadde sex på TV: Mistet kronen

Badedraktvisningene har vært en omstridt del av missekåringer i nesten hundre år. Miss America følger nå i fotsporene til «lillesøster» Miss Teen USA, som i 2016 var den første kåringen i sitt slag til å sette punktum for badedrakter i missekonkurransen.

Her kan du lese mer om