I HUMMELS VOLD: Etter et kort radiovikariat skal Hilde Hummelvoll tilbake til Åssiden VGS der hun for to år siden blant annet hadde June Elisabeth Knutsen og Herman Severin Bunæs som elever. Foto: Morten Bendiksen

Hilde Hummelvoll kan bli årets sommerslager

Hilde Hummelvoll (58) har ikke vært kringkastet siden 2011. Nå er det lune og blide NRK-fjeset tilbake - på radio.

I sommer skal hun gi deg sommerlyden på Radio Vinyl, en radiokanal som etter hvert huser mange kjente, tidligere NRK-navn, inkludert Hilde Hummelvolls ektemann, Petter Norme.

Gjennom 15 innslag - det første blir sendt førstkommende mandag - skal hun lose lytterne gjennom sommerlåtene som herjet hitlistene på 50-, 60- og 70-tallet.

– Sommer og musikk hører sammen. Jeg er fan av Radio Vinyl og syntes det var gøy å gjøre en liten sommerlig innsats, slår Hilde Hummelvoll fast overfor VG.

For Hilde Hummelvoll var det nettopp i radioen alt startet.

– Da jeg var 24 år og ferdig med lærerutdanning, jobbet jeg både i NRK Hedmark og Oppland. Så gikk ferden til det store hvite huset på Marienlyst hvor jeg storkoste med med Borge og Berulfsen i Reiseradioen og Nitimen. Snakk om bra læremestere!

Men det er fra tv-skjermen hun huskes best; «Sommeråpent» og «Kvelden før kvelden». «I Hummels vold» og «Forandring fryder». Hummelvolls ansikt har vært kjent og kjært for flere generasjoner tv-seere.

I 2012 vendte hun imidlertid tilbake til det hun utdannet seg for å bli da hun ble voksen; lærer.

– Jeg hadde aldri en plan om å bli der hele mitt yrkesliv. Jeg ble egentlig mye lengre enn jeg hadde tenkt, fordi det var så spennende å jobbe der, sa Hummelvoll om NRK-jobben - der hun aldri var ansatt - til VG for to år siden.

Hilde Hummelvoll har jobbet ved Åssiden videregående skole i Drammen etter at hun forsvant fra tv-skjermen, men som lærere flest har hun nå sommerfri og klar som sommervikar i radio.

– Hva betyr koblingen sommer og musikk for deg?

– Er ikke sommer musikk, da? For meg er det først og fremst fuglesang. Når jeg våkner tidlig på sommermorgenene er det helt utrolig hvordan de synger, fuglekoret som holder til i trærne utenfor hos meg. Med solister og greier. Også har vi bølgeskvulp, humlesurr og regn som trommer på taket, sier Hummelvoll og nevner Nick Caves «The Ship Song» som en menneskelig stemme i tillegg.

BAK MIKROFONEN: Lytter du til Radio Vinyl i sommer, er sjansen stor for å høre Hilde Hummelvolls blide stemme. Foto: Bauer Media

Hun mener det er umulig å velge seg en sommerlåt-favoritt - det er så mange.

– Men sett på «Summer In The City» på full guffe, så blir det nok sommer!

Hilde Hummelvoll presiserer at det blir romslig med tid til ferie i sommer også. Hun skal finne «fred i sjelen, mye frisk luft og masse fine opplevelser», som hun uttrykker det, i Estland, på hytta og ikke minst i USA.

– I år tar vi den store Amerika-reisen og besøker en haug med herlige slektninger som jeg har i Minnesota. Jeg har lest om igjen både «Utvandrerne» og «Innvandrerne» av Vilhelm Moberg, og Edvard Hoems bøker fra prærien, så nå er jeg inspirert og klar, sier hun.

Sommerminner knyttet til musikk har hun mange av. En konsert med Van Morrison i en park i Nice for noen år siden. Kari Bremnes i magisk setting under Eikerapen Rootsfestival.

– Eller kanskje sommerkonsertene i hagen til Knut og Ann-Beate? De er musikalske naboer som rigger i stand dette år etter år. Sol, vin, mat og band som byr på alt fra Taube til Springsteen. Da er det sommer, da!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder