PÅ FORSIDEN: Elizabeth Smart (20) pryder førstesiden på amerikanske People. Foto: Faksimile, People.com

Kidnappingsofferet Elizabeth Smart: - Ser meg ikke tilbake

(VG Nett) Seks år etter at hun som 14-åring ble kidnappet fra sitt eget soverom og holdt fanget i ni måneder, snakker Elizabeth Smart ut.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Jenta som skapte overskrifter verden over i juni 2002 da hun ble kidnappet fra sitt eget soverom i Salt Lake City, har blitt 20 år.

Elizabeth Smart har til nå forholdt seg ganske taus om hvordan den traumatiske opplevelsen har påvirket henne. Men nå snakker hun ut til bladet People. Elizabeth håper med det å kunne hjelpe andre kidnappingsofre til å gå videre i livet.

- Et mirakel

- Det er et mirakel. Jeg føler meg så heldig som kom gjennom dette uten varige mén. Mitt budskap til andre i samme situasjon, er at de ikke må gi opp, sier Elizabeth som i dag studerer musikk ved Brigham Young University.

I løpet av de ni månedene Elizabeth ble holdt fanget, skal hun ha blitt bundet til et tre og truet på livet.

HOLDT HENNE FANGET: Brian David Mitchell. Foto: AP

Omstreiferen Brian David Mitchell, som ser på seg selv som en profet, holdt sammen med sin kone Wanda Barzee Elizabeth fanget i ni måneder før de ble avslørt og pågrepet. Ekteparet har sittet i varetekt i over fem år, og det er fortsatt uklart om de kan betraktes som tilregnelige nok til å kunne svare for seg i en rettssak.

- Ikke lenger lei meg

- Jeg prøvde å rømme mange ganger, men han sa hele tiden at hvis jeg gjorde det, så ville han drepe hele familien min. Men jeg er ikke lenger lei meg for at alt dette skjedde. Opplevelsene har fått meg til å bli voksen, sier Elizabeth i intervjuet.

Mitchell har vært en slags gatepredikant blant hjemløse. Han mener selv at han ikke kidnappet Elizabeth. Han har i avhør forklart at han så på 14-åringen som sin kone. Han hevder at han gjorde det Gud ba ham om.

Les også:Kan ha blitt hjernevasket

- Jeg er så lykkelig over at jeg er her. Etter at jeg kom hjem har jeg ikke kastet bort tiden med å se meg tilbake, sier 20-åringen.

14 ÅR: Elizabeth på et bilde fra like før hun ble kidnappet. Foto: Reuters

Jobbet for familien

Mitchell kjente til Elizabeth etter å ha gjort forefallende arbeid på huset for familien hennes. Elizabeths lillesøster var skrekkslagent vitne til at Elizabeth ble bortført etter å ha blitt truet med kniv på soverommet søstrene delte.

Elizabeths historie ble TV-film kort tid etter at hun kom til rette.

- Det er helt fantastisk hvor fint det går med henne etter det marerittet hun gikk gjennom, sier Elizabeths far, Ed Smart.

- Det var et mirakel at hun ble funnet, og enda et mirakel at hun har det bra, sier faren.

VG Nett har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder