ROLLENE: Gisken Armand på scenen som «Jeg» i «Jeg forsvinner» og Ingar Helge Gimle som Willy Loman i «En handelsreisendes død». Foto: ERIK BERG og BENGT WANSELIUS

Vant hver sin Heddapris for første gang

Ingar Helge Gimle (56) og Gisken Armand (50) stakk av med to av de gjeveste statuettene under kveldens Heddapris-utdeling i Oslo.

Heddaprisen - hjemmesideALLE DE NOMINERTEHeddaprisen

Norges teater-elite samlet seg i kveld til prisdryss på Det Norske Teatrets hovedscene. For de to nevnte stjernene ble kvelden ekstra innbringende.

Beste hovedroller

Ingar Helge Gimle vant heddaprisen for beste mannlige hovedrolle som Willy Loman i «En handelsreisendes død» ved Trøndelag Teater. Han seiret dermed over Nils Ole Oftebro og Paul-Ottar Haga, som var nominerte for sine roller i henholdsvis «Diktator mot dikter» og «Dødsdansen».

Gisken Armand vant for beste kvinnelige hovedrolle i «Jeg forsvinner» på Nationaltheatret. Hun vant over Marie Blokhus, som var nominert for sin innsats i «Over open avgrunn», og Helga Guren i «Oh My God».

Høythengende

Heddaprisen er den mest prestisjetunge teaterstatuetten som deles ut i Norge. Hverken Gimle eller Armand har vunnet denne prisen før - til tross for at de begge har høstet en rekke trofeer for sitt skuespillertalent opp gjennom årene.

Juryen begrunner prisen til Gimle:

«Det faller like naturlig for han å opptre for voksne som for barn, i klassikere som i ny dramatikk, i tragedier som i komedier. I årets rolle ga prisvinneren på en særegen og nærværende måte et intenst innsyn i en manns verden; ikke minst drømmeverden. På en imponerende, ja nærmest rystende måte viste han hvordan rolleskikkelsen reagerte i en ekstrem livssituasjon i forhold til seg selv og sine nærmeste. Gjennom et intenst og stillfarent spill vekket prisvinneren publikums medfølelse når han på en usedvanlig overbevisende og sterk måte, fremstilte rolleskikkelsens tunge skjebne.»

VETERANER: Gisken Armand og Ingar Helge Gimle. Foto: Arkivfoto: NTB SCANPIX og BJØRN THUNÆS

Juryen skriver i sin begrunnelse for å gi Armand prisen:

«Skuespilleren alene på scenen, uten rekvisitter eller scenografi å støtte seg til, må stole på seg selv og på ordet. Årets prisvinner har gjennom sin mangslugne karriere - som omfatter alt fra drama til komedie, musikal og barneteater - gang på gang vist hvor nyanserikt og presist hun behersker ordet, enten det dreier seg om moderne slang, antikke verselinjer eller komediens skyhøye krav til presisjon.»

HVILKEN TEATERPRESTASJON HAR IMPONERT DEG MEST?Diskuter erfaringer og anbefalinger i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Andre som ble hedret i kveld, var Kine Bendixen (67), som stakk av med statuetten for beste kvinnelige birolle som «Jackie kennedy» i «Prinsessedrama» ved Trøndelag Teater, og beste mannlige birolle Espen Klouman Høiner (31) for rollen som Biff Loman i «En handelsreisendes død» (Trøndelag Teater).

VANT: Espen Klouman Høiner i «En halndelsreisendes død». Foto: BENGT WANSELIUS

Høiners birollepris dekker også hans innsats som Ivar Zolen i «Bør Børson jr» ved Trøndelag Teater.

«Han er artistisk, og musikalsk i flere betydninger av ordet. Han gir ikke «for» mye, men akkurat nok til å skape et assosiasjonsrom rundt en karakter. Både «Bør Børson» og «En handelsreisendes død» viser at prisvinneren må være en gave å samarbeide med for både regissører og kolleger», mener juryen om Høiner.

Begrunnelsen for å gi Bendixen prisen for «Jackie Kennedy», lyder:

«Prisvinneren fremstiller et tragisk livsløp med en blanding av intelligent innlevelse og kjølig avstand. Hun finner frem stykkets bisarre undertoner, filosofiske utlegninger og popkulturens klisjéer. Alt dette formidler hun med absurd humor og sårbarhet. Forfatterens rasende flom av ord fikk gjennom henne en tolk som kunne ta vare på språkets energi og det skiftende og hemmelighetsfulle i en assosiasjonsrik tekst.»

VANT: Kine Bendixen i «Prinsessedrama. Foto: LENA KNUTLI

Blant kveldens mange prisutdelere var Hadia Tajik, Toralv Maurstad, Anders Baasmo Christiansen, Mona Levin, Ingvild Bryn, Anette Hoff og Helge Jordal.

Det ble totalt delt ut trofeer i ti kategorier. Her er de øvrige prisene:

Beste regi:
Oskaras Korsunovas for regien på «Peer Gynt» av Henrik Ibsen, Torshovteatret, Nationaltheatret.

Beste scenografi/kostymedesign:
Lawrence Malstaf for scenografien til «Blikktrommen» av Günter Grass/Armin Petras, regi Jon Tombre, Hålogaland Teater

Beste audiovisuelle design:
Roger Gihlemoen for animasjon til «Jack og bønnestengelen», regi Mira Zuckermann, Teater Manu

Årets forestilling:
«Stalker» av Verk Produksjoner, regi Fredrik Hannestad, co-produsert av BIT Teatergarasjen, Black Box Teater og Teaterhuset Avant Garden

Årets barne- og ungdomsforestilling:
«Eg - Ik, Ich, I» av Oscar van Woensel, regi Jonas Corell Petersen, Det Norske Teatret

Særlig kunstnerisk innsats:
De Utvalgte, som alltid søker nye veier i sitt scenespråk

Vinner av nynorskprisen: Olaug Nilsen
Vinner av billedkunstprisen: Peter Esdaile

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder