KOMPIS-KRANGEL: Åge Sten Nilsen og hans forretningspartner og venn Gusty Utterdahl har havnet i en bitter selskapsfeide med sin tidligere kompis Jan Erik Arntsen i forbindelse med showproduksjonen «It Was Fifty Years Ago Today». Foto: Trond Solberg , VG

Full krangel om Beatles-show

Kan ende i retten - Atle Pettersen trakk seg på grunn av bråket

Åge Sten «Glam» Nilsen og hans showmessige høyrehånd Gusty Utterdahl har havnet midt i en bitter og helt fastlåst konflikt med sin selskapspartner, Jan Erik Arntsen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For tre år siden stiftet trioen selskapet Forty Years Ago Today (FYAT) for å produsere show-konseptet «It Was Fifty Years Ago Today», der de hvert år frem til 2020 skulle sette opp et show som kronologisk skulle ta for seg 50-årsjubileene til alle plateutgivelsene fra The Beatles.

Atle Pettersen er en av vokalistene som var med i oppstarten i 2013. Han trakk seg fra Beatles-showene ved årsskiftet, blant annet på grunn av samarbeidsklimaet i FYAT.

Isfronten mellom de tre i FYAT hardnet ytterligere til sist uke; da avviste Oslo byfogdembete granskningsbegjæringen som Åge Sten Nilsen og Gusty Utterdahl hadde lagt frem mot Jan Erik Arntsen på grunn av påstander om brudd blant annet på aksjeloven og straffeloven.

LES OGSÅ: Glam planlegger lang pause

Etter avslaget i Oslo byfogdembete har Åge Sten Nilsen og Gusty Utterdahl vendt seg mot andre samarbeidspartnere, nærmere bestemt Drammensbandet Det Betales, som har spilt coverlåter av The Beatles i 40 år.

– Da det ble kjent at samarbeidet mellom Jan Erik Arntsen og Gusty og Åge slo sprekker, varte det ikke lenge før jeg og Gusty satte oss ned og diskuterte et mulig videre samarbeid, bekrefter Det Betales-sjef Tor Henning Olsen overfor VG.

Det liker Jan Erik Arntsen dårlig.

– At de ønsker å få avviklet FYAT, er lett å forstå. Da vil ikke Åge og Gusty lenger være bundet opp av avtaler som gjør det vanskelig for dem å ta produksjonen over til andre selskaper de eier. Det er ingen tillit fra FYAT overfor Åge og Gusty. I hvilken grad selskapet vil gå etter dem rettslig er noe vi fortløpende vurderer, skriver Arntsen i en e-post til VG.

Tor Henning Olsen i Det Betales forteller at Gusty Utterdahl og han har snakket om et mulig samarbeid om et Beatles-konsept helt siden 2011, noe Utterdahl bekrefter.

– Jan Erik Arntsen har gjort det klart at han ikke lenger ønsker å benytte seg av våre tjenester og talent i selskapet FYAT sine oppsetninger basert på Beatles-musikk. Dette til tross for at vi muliggjorde dette ved vår enorme kontaktflate og mangeårige samarbeidspartnere i bransjen. Med sin (styreleders) dobbeltstemme kan han diktere vår medvirkning eller mangel på sådan. Vi har derfor gjenopptatt vårt samarbeid med Tor Henning Olsen i Det Betales, og vil jobbe videre med Beatles-musikk i samarbeid med ham, forteller Gusty Utterdahl til VG.

VISSTE DU DETTE?: Den femte Beatle døde i dag

Han presiserer at det ikke er avslaget fra Oslo Byfogdembete på granskningen av Jan Erik Arntsen som er bakgrunnen for dette, men at de ikke føler seg ønsket i et selskap der Arntsen regjerer.

– Vi respekterer dette og ønsker ham lykke til i videre satsinger. Så får vi heller jobbe med folk som setter pris på måten vi jobber og lager show på, sier Gusty Utterdahl.

– Vi synes rett og slett det blir feil at Arntsen skal «nekte oss» å jobbe videre med idèer vi har vært med å skape og virkeliggjøre for det norske markedet. Videre har vi lovet våre samarbeidspartnere på utallige norske teatere et Nilsen/Utterdahl-produsert Beatles-show, frontet av rikskjente artister. Dette er ikke lenger ønskelig hos Arntsen & Co, og vi har derfor ikke noe annet valg enn å velge nye samarbeidspartnere som også respekterer oss og de avtaler vi har med dem, sier Åge Sten Nilsen til VG.

Åge Sten Nilsen og Gusty Utterdahl legger ikke skjul på hva de mener om Jan Erik Arntsens rolle som både styreleder og daglig leder i FYAT.

– Vi har gang på gang invitert Arntsen til dialog. Det er sånn vi er vant til å løse uenigheter. Å kuppe beslutninger ved dobbeltstemme er liksom ikke helt det vi er vant til å forholde oss til. Arntsen brakte advokater inn i et samarbeid som var tuftet på kameratskap og hygge. Han har truet oss med rettslige skritt i ett års tid nå, og har vist med all tydelighet at han ikke ønsker å ha oss med på laget lenger. Det skal han nå få slippe. Iallfall når det gjelder salg og kreativ showproduksjon, sier Gusty Utterdahl.

TRAKK SEG: Den profilerte sangeren og programlederen Atle Pettersen har vært med siden starten av «It Was Fifty Years Ago Today», men trakk seg ved årsskiftet, blant annet på grunn av krangelen hos showprodusentene. Foto: Mattis Sandblad , VG

Jan Erik Arntsen på sin side kjenner seg ikke igjen i Utterdahls uttalelse.

– Jeg har brukt dobbeltstemme som styreformann én gang, og det var da Gusty ble avsatt som daglig leder på styremøtet 18/12-14, sier Arntsen og henviser til sist ukes kjennelse fra Oslo Byfogdembete.

VG har fått tilgang til den tolv sider lange kjennelsen fra Oslo Byfogdembede. Der står det blant annet dette:

«Retten finner det videre sannsynlig at Utterdahls opptreden som daglig leder var av en slik karakter at styreflertallet ikke kan sies å misbruke sin makt. Det vises her til at Utterdahl gjennom eget selskap inngår avtaler som skulle vært lagt i selskapet. Utterdahl har ikke bestridt dette faktum».

Selskapet det henvises til her, er Yeahyeahyeah AS - deleid av Gusty Ytterdahl og Åge Sten Nilsen.

– Advokat ble brakt inn i saken våren 2015, da det ble avdekket at Gusty Utterdahl skrev kontrakter på vegne av FYAT gjennom et annet selskap han hadde sammen med Åge Sten Nilsen, nemlig Yeahyeahyeah AS. Gusty tegnet kontrakt både med diverse spillesteder og med Atle Pettersen med dette selskapet, bak ryggen på daglig leder, halve styret og 50 prosent av aksjonærene i FYAT, sier Arntsen.

Mens Jan Erik Arntsen fortløpende vil vurdere rettslige skritt mot Gusty Utterdahl og Åge Sten Nilsen, ser hans motpart frem mot en generalforsamling i FYAT.

– Vi venter på kommende generalforsamling som skal avholdes senest i juni i år for å avklare videre drift av selskapet. Vi representerer tross alt 50% av aksjene i selskapet, påpeker Gusty Utterdahl.

– Vi ser med spenning frem mot neste generalforsamling og vil ta det hele derfra. I mellomtiden vil vi fortsette å jobbe med flere spennende produksjoner rundt i landet, og ønsker Arntsen & Co lykke til med sitt arbeid. Vi vil fortsette å gjøre det vi elsker å gjøre og føler at vi er gode på - uten å tenke mer på hva Arntsen skulle mene om dette, sier Åge Sten Nilsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder