OMSTRIDT: Clint Eastwoods norgespremiereklare film «American Sniper» har skapt debatt om USAs krigføring i Irak og satt søkelyset på amerikansk patriotisme. Seth Rogen (innfelt) er blant dem som har uttalt seg om filmen. Foto:Keith Bernstein / Warner Bros / AP,

Seth Rogen beklager «American Sniper»-utbrudd

Seth Rogen gikk hardt ut mot actionfilmen «American Sniper» og sammenlignet filmen med nazi-propaganda. Nå beklager han.

Martine Haug Nysether
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at regissør Clint Eastwoods (84) siste film «American Sniper» inntok lerretet i USA. Filmen bygger på en bestselgende biografi om Chris Kyle, som regnes som USAs mest dødelige snikskytter gjennom historien.

Søndag gikk «The Interview»-aktuelle Seth Rogen ut på Twitter, hvor han uttalte at «American Sniper» minnet ham om nazistenes propagandafilm som vises på slutten av Quentin Tarantinos «Inglorious Basterds».

I en uttalelse til nyhetsbyrået Associated Press torsdag, sier skuespilleren at han ikke hadde hensikt om å såre noen.

– Min kommentar om filmen var ikke ment å ha noen politiske implikasjoner. Enhver politisk betydning kommentaren fikk ble tilskrevet av pressen, sier Rogen i uttalelsen.

Les hva VGs filmanmleder mener om filmen.

Misforstått

Mens en rekke internasjonale medier konkluderte med at Rogens hensikt var å sammenligne Eastwoods faktabaserte spillefilm med nazistisk propaganda, gikk skuespilleren ut på Twitter mandag for å klargjøre at han faktisk likte Eastwoods film, og at han ikke sammenlignet de to filmene i det hele tatt.

I sin uttalelse, gjentok Rogen at «American Sniper» bare minnet ham om «Inglorious Basterds», ettersom begge filmene handler om de mest dødelige skarpskytterne.

Han fortsatte med å forklare at han aldri ville sammenligne filmen med nazistisk propaganda, og at han ikke har noe imot Kyle eller veteraner generelt.

– Min bestefar var en veteran, sa skuespilleren.

Rogen ba også om unnskyldning dersom hans tweet kan ha forårsaket noen lovbrudd. Skuespilleren avsluttet uttalelsen ved å si at han håper at «dette klarner opp ting».

Omstridt

Rogen er ikke den eneste som har reagert på filmen om mannen som skal ha skutt og drept 160 personer. I selvbiografien som filmen er basert på hevdet han imidlertid å ha drept hele 255 mennesker.

Dokumentarfilmskaper Michael Moore skapte furore da han tilsynelatende avfeide filmen og tvitret at skarpskyttere var «feiginger».

Konservative politikere og kjendiser fyrte tilbake mot Moore og Rogen på sosiale medier. Tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin skrev at de ikke engang «fortjener å pusse soldatstøvlene til Chris Kyle».

Newt Gingrich, den tidligere republikanske lederen av Representantenes hus, skrev at Moore burde tilbringe noen uker med IS og Boko Haram.

Også soldater som har deltatt i amerikansk krigføring, har gitt filmen tommelen opp og noen veterangrupper organiserte tidlige visninger av filmen.

Irak-veteranen Paul Rieckhoff sier filmen reflekterer oppfatningen mange soldater har om krigen.

«American Sniper» har Norgespremiere fredag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder