HUND PÅ BESØK: Kronprinsesse Mette-Marit og Muffins Kråkebolle møter en beboer ved Solgården sykehjem. Foto:Jan Petter Lynau,VG

En hund etter kos

Muffins Kråkebolle debuterer som besøkshund

Kronprinsesse Mette-Marit tok med hunden Muffins Kråkebolle (1 ½) da hun besøkte et sykehjem i Asker.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

For å skape blest om Røde Kors-prosjektet «Besøksvenn med hund», tok Mette-Marit med unghunden Muffins Kråkebolle da hun besøkte demente ved Solgården sykehjem fredag formiddag.

Besøkstjenesten rekrutterer frivillige som kan tenkte seg å ta med hunden sin til beboere på institusjon, eller brukere som bor hjemme. Ifølge Røde Kors reduserer merkontakt med dyr stress, senker blodtrykk og motvirker depresjon. I tillegg kan kontakt med dyr dekke enkeltpersoners behov for varme, kos og omsorg.

Mette-Marit forteller at Muffins er nyvasket og frisert før møtet. Hun må roe ned labradoodlen under møtet med pressen og Røde Kors' besøkshund Asterix. Hunden svinser og svanser rundt og virker nysgjerrig på å hilse på alle de fremmøtte.

IVRIGE: Kronprinsessen må roe ned hunden når Muffins Kråkebolle møter besøkshunden Asterix. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Hennes eneste oppgave her i livet er å kose. Ingen i familien får slippe unna å kose med henne, sier kronprinsessen som også kan fortelle at det er barna som har valgt navnet Muffins Kråkebolle.

Muffins hopper opp mot kronprinsessen som roer ned hunden.

– Mammaen er verdens roligste hund. Men hun er ikke så grei med andre hunder etter at hun fikk valper. Hun er veldig bestemt på hvem som er sjefen, sier Mette-Marit.

– Var kronprinsessen bekymret for at Muffins skulle reagere på solformørkelsen i dag?

– Nei, det har gått så fint! Hun har ikke reagert på noe. Hun er en hund jeg kan ha med meg over alt.

– Hvilken plass har Muffins i kronprinsfamilien?

- Hun er en stor og viktig del som er veldig glad i kos, sier kronprinsessen som tror Muffins Kråkebolle kan bli en god besøkshund etter litt trening.

Kakao-valp

Det var 15. juni 2013 Milly Kakao (6) fødte ni valper. Pappaen til valpene er labradoodle-hunden Snorre, «en usedvanlig kjekk og elegant herremann», ifølge Kongehuset. Han kommer fra samme oppdretter i Drøbak som Milly Kakao kom fra sommeren 2009.

Mette-Marit la like etter fødselen ut et bilde der prins Sverre Magnus koser med en av de knøttsmå nøsten. Det var da uvisst om familien skulle beholde noen av dem. I august opplyste Slottet at alle unntatt én valp hadde fått nye hjem, og at det nyeste familiemedlemmet på Skaugum, en tispe, skulle hete Muffins Kråkebolle.

Milly Kako er også en labradoodle og kom til kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius Borg Høiby da hun var en valp på bare fire måneder.

VALPEKOS: Dette bildet med prins Sverre Magnus la Mette-Marit ut på sin Twitter-konto etter valpefødselen. Foto:,Det Kongelige Hoff

En labradoodle er en krysning av en labrador og en puddel og er først og fremst kjent for sitt gode gemytt og krøllete hår.

Raserefs

Da det i 2009 ble kjent at kronprinsfamilien ønsket seg en hund av blandingsrasen labradoodle, reagerte Norsk Puddelklubb og skrev et brev til Det kongelige hoff der de ba kronprinsparet revurdere valg av hund. Årsaken skal ha vært at puddelklubben frykter «de utilsiktede konsekvenser et valg av en blandingsrase svært sannsynlig vil få». Anmodningen ble ikke tatt til følge.

Barack Obama vurderte også å anskaffe en labradoodle da han skulle gi døtrene sine en hund, men valget falt til slutt på portugisisk vannhund.

– Tro meg, å finne en hund er vanskeligere enn å finne en handelsminister, sa den valgte presidenten til George Stephanopoulos på TV-kanalen ABC.

FØRSTE HUND: Milly Kakao kom til Mette-Marit, Haakon, Ingrid Alexandra og Sverre Magnus da hun bare var ni måneder gammel. Foto:Veronica Melå,Det kongelige hoff

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder