I HARDT VÆR: Ulrik Imtiaz Rolfsen har hisset på seg mange. Foto:Sandeep Singh,VG

Filmregissør etter voldtekts-påstand: Unnskyld!

Da Ulrik Imtiaz Rolfsen (42) uttalte i VG at «arrangert ekteskap er arrangert voldtekt», lot ikke reaksjonene vente på seg. Nå beklager han.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I et langt innlegg i VG i dag under tittelen «Unnskyld» innrømmer den norsk-pakistanske «Haram»-regissøren at han har stukket hånden inn i et vepsebol.

«Og som vepsen så stikker norskpakistanerne og norskinderne meg i flokk når de føler seg angrepet», skriver Rolfsen.

LES HELE BEKLAGELSEN HER

– Det var feil å bruke ordet voldtekt. Noen ganger må man lytte til folket, sier Rolfsen til VG.

NORSKPAKISTANER: Ulrik Imtiaz Rolfsen er født i Oslo. Han har jobbet med film siden 1995 Foto:Frode Hansen,VG

– Hvor langt inne sitter denne unnskyldningen?

– Da jeg skjønte hva jeg hadde gjort, så var det ikke vanskelig å beklage i det hele tatt. Men det er klart det koster. Det skal koste å si unnskyld. Meningen var ikke å fornærme dem som allerede er gift, men å redde de unge som venter på dette ekteskapet, forklarer Rolfsen – også kjent for «Izzat» og «Taxi».

- Dårlig begrep

– Jeg mente uansett ikke at det var én person i forholdet som sto for voldtekten. Det var systemet jeg henviste til – familien og kasten. Derfor var ordet voldtekt et dårlig begrep.

Debatten har rast i kjølvannet av artikkelen der Rolfsen kom med brannfakkelen 26. september. Kommentarfelt har flommet over av både ris og ros. Rolfsen legger ikke skjul på at trykket har vært stort mot ham den siste uken.

– Jeg har fått en del private meldinger, ja. De fleste som har reagert, er personer mellom 20 og 30 år som akkurat er blitt giftet bort, og som er redd for at noen skal tro at de er voldtektsmenn. Andre mener at jeg ikke kan fornærme de gamle, altså foreldrene, på denne måten. Og noen som er produkt av arrangerte ekteskap, føler at jeg har gått inn i deres kropp og hevdet at de er unnfanget på en dårlig måte. Og jeg forstår at det er forferdelig for dem som føler det sånn, sier Rolfsen.

Nekter for kynisme

Andre har uttrykt overfor regissøren at de er enig, men at det ikke synes det er riktig å si det høyt fordi andre blir lei seg.

– Så det er mye dobbeltmoral ute og går. Men jeg har ikke mottatt noen trusler, sier Rolfsen.

TAR TIL MOTMÆLE: Usman Chaudhry. Foto:,

En av dem som har protestert høylytt mot voldtektsuttalelsen, er psykologistudent Usman Chaudhry (24), som reagerte med et innlegg i VG 27. september. Chaudry mener at Rolfsen har gjort til vane å promotere sine prosjekter ved «å slenge dritt» i ulike retninger.

Den påstanden stiller Rolfsen seg helt uforstående til.

– Jeg vil avvise at jeg har vært kynisk. Jeg har jo sagt det samme i alle år, uavhengig av når jeg har hatt prosjekter på gang. Opp gjennom årene har jeg hatt en rekke kronikker i VG, uten at det har sammenfalt med mine jobber. Dette er bare et tarvelig forsøk på å ta meg. Det at jeg setter agenda rundt det min film handler om, det skjønner jeg ikke kan være galt, sier Rolfsen.

«Haram», som en oppfølger til actionsuksessen «Izzat» fra 2005, tar for seg æresbegrep og tvangsekteskap.

Da Rolfsen ble intervjuet av VG om «Haram», hadde han ikke regnet med at voldtektsuttalelsen skulle få så sentral plass.

– Jeg nekter ikke for at jeg sa det, men jeg føler at VG var delaktig i måten dette kom ut på. Det er synd at debatten overskygger filmen.

– Opptatt av å ta meg

Selv om Rolfsen nå beklager over to sider i VG, går han ikke av veien for å komme med andre påstander som også kan oppfattes som drøye. Han skriver blant annet: «De fleste arrangerte ekteskap fortoner seg som voldtekt» og «Arrangerte ekteskap er arrangert sex».

– Om det blir mer bråk nå, det vet jeg ikke. Jeg håper folk tar til seg unnskyldningen, selv om jeg kanskje tviler på det. De er så opptatt av å ta meg. Jeg har alltid klart å forarge konservative krefter, så det er jeg vant med. Men når man dytter på steiner, så finner man det som er under. Og det er en del kryp. Jeg følger min overbevisning.

Chaudhry: – Samstemmer ikke

Usman Chaudry lar seg ikke overbevise av beklagelsen til Rolfsen.

– Det er bra at han unnskylder seg for spissformuleringen sin, men så kommer han igjen med to, tre eller fire nye ting som ikke samstemmer med den virkeligheten vi har i 2014, sier Chaudhry til VG.

– Han antyder at jentene holdes inne, at de bare skal lese og ikke har mulighet til å ha guttevenner. Det er totalt feil. Jeg er selv ung, voksen norskpakistaner, og har en annen virkelighet enn det Rolfsen beskriver.

– Vet du hvordan jentene har det også?

– Ja. Jeg har mange venninner. Vår måte å være forelsket på, er kanskje litt annerledes enn for etnisk norske. For oss tar det som oftest lengre tid før vi blir sammen, og når vi blir det, så er det som regel veldig seriøst. Da sier man gjerne fra hjemme, når man føler at tiden er inne. Men man blir ikke slått, sparket, holdt inne og sendt til Pakistan, forklarer Chaudhry.

– Ensidig

Han mener Rolfsen driver med begrepsforvirring, noe han også har utdypet i et tidligere debattinnlegg.

– Han snakker hele tiden om press- eller tvangsekteskap. Hvis to personer frivillig inngår et arrangert ekteskap, så kan man ikke kalle det sexpress. Jeg nekter ikke for at press- og tvangsekteskap oppstår, men Rolfsen gir et veldig ensidig bilde, som setter minoritetsmiljøet i et dårlig lys, mener Chaudhry.

Isra Zariat, skribent, er en av dem som har forsvart Rolfsens utspill. Les hennes kronikk i VG: Tvang undercover

HVA MENER DU OM DENNE DEBATTEN? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder