UVISS SKJEBNE: Amanda Knox PÅ ABC's «Good Morning America» i janaur i fjor. Foto:Andrew Kelly,Reuters

I høyesterett: Skjebnedag for «Foxy Knoxy»

Italias høyesterett skal avgjøre fremtiden til Amanda Knox, 27-åringen som er involvert i en av århundrets mest omtalte sexdrapssaker.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Knox ble i januar i fjor dømt til 28 år og seks måneders fengsel, mens ekskjæresten Raffaele Sollecito ble dømt til 25 års fengsel. Ankedomstolen stadfestet dermed den opprinnelige kjennelsen fra 2009, da Knox og hennes daværende kjæreste ble dømt for drapet på venninnen, den britiske studenten Meredith Kercher.

Det er forventet at Italias høyesterett i dag, onsdag, vil kunngjøre om dommen skal opprettholdes – eller om den skal forkastes.

Kan bli nye rettssaker

Eksperter har uttalt at de tviler på at Knox noensinne vil bli utlevert fra USA til Italia, uansett hva italiensk høyesterett måtte komme fram til. Italia kan imidlertid utstede en internasjonal arrestordre på henne, og hun vil dermed få store vansker med å bevege seg utenfor USA.

Ifølge New York Times kan høyesterett også forlange nye ankerettssaker for Knox og Sollecito, eller bare én av dem.

– Jeg er redd og trist. Etter å ha blitt kjent uskyldig tidligere, hadde jeg ventet bedre fra det italienske rettsvesenet, uttalte en gråtende Knox på amerikanske TV etter domsavsigelsen for litt over ett år siden.

– Bevisene og anklagen rettferdiggjør ikke kjennelsen om skyld ut over enhver rimelig tvil. Det har alltid manglet bevis. Min familie og jeg er påført store lidelser som følge av denne uriktige forfølgelsen, uttalte 27-åringen.

21 år gamle Kercher ble i 2007 funnet drept og seksuelt mishandlet i en leilighet som hun delte med Knox i Perugia i Italia. Saken fikk massiv internasjonal oppmerksomhet og betraktes som en av århundrets mest omtalte sexdrapssaker.

Knox og Sollecito ble to år senere dømt til fengsel i henholdsvis 26 og 25 år, men ble frikjent i en høyere rettsinstans i 2011. Den åtte personer store juryen frifant de to siktede etter at nye DNA-bevis kastet alvorlig tvil om de kunne linkes til åstedet.

Kerchers pårørende skal ha uttalt at de vil kreve å få Knox utlevert til Italia dersom Høyesterett opprettholder dommen.

BAKGRUNN:Amanda Knox frikjent for drap

LES OGSÅ:Drapsofferets familie om Knoxy-frifinnelse: – Latterlig

Amanda Knox reiste hjem til Seattle etter frifinnelsen i 2011. Hun hadde da sittet fengslet i fire år. Knox har siden nektet å dra tilbake til Italia.

I 2013 besluttet imidlertid italiensk høyesterett at saken skulle behandles på nytt. Både Knox og Sollecito har hele tiden nektet all skyld.

VAR VENNER: F.v.: Italienske Raffaele Sollecito, britiske Meredith Kercher og amerikanske Amanda Knox. Kercher ble funnet brutalt drept i sin egen seng i 2007. Foto:Anonymous,Ap

I en ny rettsmedisinsk rapport knyttes DNA-materialet til Knox med «rimelig grad av sikkerhet». Aktor påpekte under rettssaken at bevismaterialet viser at Knox og Sollecito knivstakk Kercher og skar halsen over på henne, mens en tredje person, Rudy Guede, forgrep seg på henne seksuelt. Guede ble dømt til 16 års fengsel for drapet i 2010. Han er nå halvveis i soningen.

Nyforlovet

Knox er for øvrig nyforlovet med barndomskameraten og musikeren Colin Sutherland (27). Hun jobber i en bokhandel og som skribent for West Seattle Herald.

KNOX I 2013:– I alles øyne var jeg en morder

I 2011 ble det laget TV-film om «Foxy Knoxy», som amerikanske medier har døpt henne. Skuespiller Hayden Panettiere spilte hovedrollen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder