... Men vil ikke stoppe Otto

HUMORSTJERNE: Harald Eia innrømmer at han selv er blitt anklaget for mobbe-humor. - Fører humoren til mobbing er ikke det bra, sier Eia. Foto: Mattis Sandblad

Harald Eia: - Mobbe-humor er ikke bra

Harald Eia (42) er usikker på hvor lurt det ville være av TV 2-sjefen å sette en stopper for Otto Jespersens (54) satire.

  • Marcus Husby
  • Lars Kristian Solem

Artikkelen er over 11 år gammel

- Alle er enige i at mobbing ikke er bra. Jeg har også blitt anklaget for det, og det er noe en ikke blir glad for å høre. Fører humoren til mobbing er ikke det bra, sier Eia til VG.

Han viser til at komikere hele tiden har stått overfor vurderinger av hvor langt de skal gå i sin humor.

Mener du at Otto Jespersen mobber med sin satire?Del dine meninger nederst i artikkelen!

- Når Dagbladets kommentator Martine Aurdal skriver at dette er et resultat av dalende seertall, stemmer ikke det. Dette er ikke en desperat kamp om oppmerksomhet, sier han.

Lite støtte

NRK-humoristen mener kritikerne ofte ikke taler på vegne av dem som skal ha blitt tråkket på. Han viser til at Thorbjørn Jagland ikke hadde noe imot kyllingstuntet til «Åpen Post» og at kritikken mot parodien av Knut Arild Hareide ikke ble støttet av hovedpersonen selv.

Les også:Komikere og TV2-sjef slår ring om Otto.

Det var i gårsdagens VG at TV2-komikeren Kjetil Hasselberg, kjent fra skjult kamera-showene «Kjetil og Kjartan», gikk hardt ut mot sin tidligere samarbeidskanal og TV2-sjefen Alf Hildrum i et åpent brev. Hasselberg mener at han enkelt kan stoppe «Otto-mobbingen» på TV-skjermen.

- Hvis det er mobbing på en skole, er det rektor som er ansvarlig. Når mobbingen skjer på TV, er det øverste sjef der som må ta ansvaret, sa han i VG i går.

- Ytringsfriheten viktig

Hasselberg får derimot ingen bred støtte blant komikerne VG har snakket med.

TV- og stand-up-komiker Ørjan Burøe mener det rett og slett ville være galt av Hildrum å stoppe den ukentlige monologen i «Torsdagsklubben».

Les også:Leserne støtter Jespersen.

- TV2 kan ikke stoppe Otto. Ytringsfriheten er den viktigste loven vi har. Jeg tror Alf vet at det Jespersen gjør er klokt, påpeker Burøe.

- Kjetil Hasselberg må gjerne kritisere kolleger. Han har holdt på i 5 år, jeg har holdt på i 12 år og Otto Jespersen har holdt på i 20 år. En bør legge merke til hvem som vil ha de største bildene i VG.

BRYR SEG IKKE: Komiker Kjetil Hasselberg bryr seg ikke om hva andre komikere måtte mene om ham. Foto: Roger Neumann

Burøe mener at også humoren i «Kjetil og Kjartan Show» kan ramme enkeltpersoner.

- De har figurer som har problemer med stemmen og lignende, så de gjør på en måte det samme selv. Her skyter de seg i kneet, sier han.

- Trenger albuerom

Burøes tidligere komikerkollega Terje Sporsem er enig. Humorduoen fikk i sin tid mye omtale for sin Jackass-humor i stunt-programmet «Judas».

- Humoren vil til enhver tid bryte grenser. Gjør den ikke det, og folk overanalyserer slike Otto-monologer, kommer vi ikke lenger. Det er bestandig sunt med en debatt, men jeg synes ikke Alf Hildrum bør stoppe slike ting. Komikere trenger albuerom, og hvis alt må være «korrekt», kan vi slutte å sende humor på TV, sier han.

Les også:Anmelder Otto Jespersen for jødehets.

- Hva syns du om Kjetil Hasselbergs utspill?

- Det er kanskje ikke noen god jobbsøknad, smiler han.

- Men det må være åpenhet for slikt. Kjetil er en morsom fyr som hele familien kan le av, men det betyr ikke at alle komikere må være sånn.

Voksne forbilder

Hverken Otto Jespersen eller «Torsdagsklubbens» presseansvarlig Bjarne Laastad svarte på VGs henvendelser i går ettermiddag.

- Det viktigste for meg er at jeg kan se meg selv i speilet, og se en person som jobber for at voksne må være forbilder for barn. Det fører til mindre mobbing å bruke selvironi - fremfor å drite ut andre. Der har vi også mobbe-forskerne med oss, sier komiker Kjetil Hasselberg.

Han vil gjerne presisere at han ikke mener at Otto Jespersen er en mobber, men en person som mobber.

- Jeg har den dypeste respekt for den delen av Ottos humor som ikke har vært mobbing. Men det er mobbingen han driver med, jeg vil at Alf Hildrum skal ta tak i, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder