Les penge-mailene fra Andreassen og Slottet

Kongeekspert: - Komisk

SAMMEN PÅ KONSERT: I 2008 var kronprins Haakon og Bård Tufte Johansen på konsert med bandet Queen of the Stone Age i Oslo Spektrum. Foto: HÅVARD BREMER/ VG

Vennen Bård Tufte Johansen: - Normal spleising

Komiker Bård Tufte Johansen er en av kronprinsparets beste venner. Han mener spleiselaget er en helt vanlig ting å gjøre.

 • Mari Glans
 • Sofia Storhaug
 • Kristine Hellem Aanstad

Artikkelen er over seks år gammel

Til helgen går kronprinsens nå mye omtalte 40-årslag av stabelen. Kronprinsen skal feires med en to dager lang festival i hagen på Skaugum, og artistnivået skal visstnok være på høyde med de største festivalene i Norge. Dette er naturlig nok ikke gratis.

I dagens VG forteller kronprinsparets nære venn og festivalens artistbooker, Morten Andreassen, om en mail han sendte ut til gjestene hvor han ba dem om penger.

Den sendte han en tid etter Slottet hadde sendt en tilsvarende mail, hvor også de ba gjestene om å være med å finansiere artistene.

Bård Tufte Johansen er god venn med både kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. Han forteller til VG at spleiselaget er en god gaveidé.

- Jeg opplever dette som en normal spleising på gave til en mann det er vanskelig å kjøpe presang til. Er vanlig å gjøre i min 40+ verden. Jeg foreslo Universal presentkort (kan brukes i både Sverige og Norge), men det ble nedstemt. Jeg gir ikke noe mer enn jeg ville gitt til en mellomleder eller en møtevert i Odelstingsalen, skriver komikeren på mail til VG.

Her her kan du lese mailen fra Slottet og fra Morten Andreassen.

- Komisk

Kongehusekspert Carl-Erik Grimstad måtte trekke på smilebåndet da han leste mailen.

MÅTTE FLIRE: Kongehusekspert Carl-Erik Grimstad synes det er spesielt å sende festinvitasjon først og regningen etterpå. Foto: Mattis Sandblad/VG

- Dette er først og fremst en veldig komisk mail, og vil nok gi grunnlag for mye norsk standup-komikk fremover, humrer Grimstad.

- Det er ganske spesielt å invitere folk i selskap og sende dem regningen etterpå. Dette minner meg egentlig om det tøysete politiske forslaget fra flere år tilbake om å privatisere kongehuset, men der er vi visst allerede.

- De kapitaliserer på institusjonen i dette tilfellet, og litt humoristisk vil jeg si at egentlig så burde kontonummeret til denne festkomiteen offentliggjøres, så kan de i Norges land som vil sponse Haakons fest få lov til det, fortsetter han.

Uvanlig

Også TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, mener mailen er oppsiktsvekkende.

- Det er klart at det i utgangspunktet kan fortone seg litt uvanlig at man sender ut en mail på denne måten, men jeg tror kanskje at det mest har med type feiring og type gave å gjøre, skriver han i en epost til VG.

- Det er jo ellers ikke uvanlig både for kongelige og andre å signalisere hva man ønsker seg og foreslå at flere kan spleise. Her er det imidlertid trolig snakk om millioner, men Haakon selv har jo vært lykkelig uvitende om det hele. Her er det nok Mette-Marit og hennes gode venn Morten Andreassen som kanskje har slått litt for hardt på stortrommen - men selvsagt i aller beste mening, mener Totland.

500.000 i gave

I mailen til Andreassen ble det opplyst at mange av gjestene hadde allerede gitt penger, og at bidragene varierte fra 500 kroner til 500.000 kroner. I likhet med garderoben til Mette-Marit er heller ikke festpengene skattepliktige.

- Kronprinsparet er ikke skattepliktige som sådan og slipper unna beskatning i dette tilfellet, sier fagsjef Skatt i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF), Knut Ivar Høylie.
Personen som har donert en halv million kroner til Skaugumfestivalen kan heller ikke automatisk benytte summen som fradrag i sin egen selvangivelse.

- Da må det i så fall handle om en gave som har en reklameverdi. Det må i sin tur gå klart frem hvem som har gitt denne gaven og følgelig hvilken reklameverdi og effekt denne gaven har hatt for vedkommende, sier Høylie.

Både i mailen fra Andreassen og Slottet blir det oppgitt et kontonummer. Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet bekrefter at de har ansvaret for artistkontoen.

- Dette er en konto som Slottet har. Vi har sendt ut epost og orientert gjestene om kontonummer. Vi legger oss ikke borti organiseringen av gaven ut over det, vi har heller ingen oppfatning om hvor store beløp den enkelte bør gi. Vi hoster kontoen fordi det gir trygghet for gjestene, sier Hagen.

Mer om

 1. Kronprinsparet

Flere artikler

 1. Kronprinsen ankom bursdagsfesten i fallskjerm

 2. Samler inn penger til Haakons bursdagsfest

 3. Mette-Marit gir Haakon «samme» bursdagsgave som i 2003

 4. Skaugum-festen i dag: Hardrock, rap og thaimat

 5. Pluss content

  Her er kronprinsparets kjendisnettverk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder