Slik var Prinsesse Ragnhilds liv

Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen er død, 82 år gammel. Prinsessen, som var kong Haralds eldste søster, døde i Brasil søndag ettermiddag norsk tid.

Artikkelen er over syv år gammel

Da prinsesse Ragnhild ble født på Slottet i Oslo 9. juni 1930, var hun det første kongelige barn født i Norge siden middelalderen. Knapt 23 år gammel, 15. mai 1953, skapte hun historie på en annen måte - ved å gifte seg borgerlig med skipsredersønnen og motstandsmannen Erling Lorentzen.

Borgerlig giftermål hadde ikke skjedd innenfor et regjerende europeisk kongehus på lange, lange tider. 15. mai 2003 feiret paret gullbryllup om bord i Kiel-ferja Prinsesse Ragnhild.

Da prinsesse Ragnhild fylte 80 år i 2010, holdt kong Harald en privat middag for storesøsterens familie og venner på Slottet.

Ekteskap

Ved giftermålet bestemte kong Haakon at sønnedatterens offisielle navn heretter skulle være prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen.

Paret dro til Brasil, der det var meningen de skulle oppholde seg noen få år. Årene ble imidlertid mange, og familien ble etter hvert like brasiliansk som norsk.

TIL ALTERS: Prinsesse Ragnhild og skipsreder Erling Lorentzen giftet seg i Asker kirke 15. mai i 1953. Foto: VG

Sønnen Haakon ble født 23. august 1954, datteren Ingeborg 27. februar 1957, og attpåklatten Ragnhild Alexandra, oppkalt etter sin mor og morfar, kom til verden 8. mai 1968. Både Haakon og Ingeborg har valgt brasilianske ektefeller, mens Lille-Ragnhild, som hun kalles i familien, giftet seg med en irsk-amerikaner i Rio høsten 2003.

I 1985 ble prinsesse Ragnhild og hennes mann besteforeldre til en liten sønnesønn som fikk navnet Olav Alexander - etter sin oldefar. I 1988 ble tallet på barnebarn utvidet til tre - Olav Alexander fikk en lillebror, Christian Fredrik, og en kusine, Victoria. I 1994 fikk Haakon og Martha Lorentzen sitt tredje barn, datteren Sophie Anne. I desember 2007 fikk prinsesse Ragnhild sitt femte barnebarn, Alexandra, da datteren Lille-Ragnhild ble mor for første gang, 39 år gammel.

Anonym tilværelse

Som husmor i Brasil levde prinsesse Ragnhild en langt mer anonym tilværelse gjennom årene enn sine søsken. Selv når hun var hjemme på sommerferie på Ostøya i Oslofjorden, fikk familien stort sett være i fred for pressefolk og andre. Bare ved runde fødselsdager og andre begivenheter i kongefamilien trådte hun fram for offentligheten.

Under kong Olavs sykdom sommeren og høsten 1990 bodde hun hos sin far på Bygdøy eller på Slottet det meste av tiden. Hun var også til stede ved hans dødsleie på Kongsseteren 17. januar 1991.

Etter at kong Harald og dronning Sonja overtok Prinsehytta i Sikkilsdalen, var prinsesse Ragnhild og hennes mann i flere år påskegjester der.

Overskrifter

I februar 2004 skapte prinsesse Ragnhild overskrifter da hun i et TV-program kom med kritiske bemerkninger til kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louises valg av ektefeller.

PÅ VEI TIL USA: Lille prinsesse Ragnhild (barnet i midten) sammen med sin mor kronprinsesse Märtha, sin søster prinsesse Astrid (til venstre) og sin bror prins Harald (nærmest Märtha) i Rovaniemi i Finland i august 1940. Fra Finland reiste familien videre til USA. Foto: NTB Scanpix

- De har eller har hatt dårlige rådgivere, mente prinsessen, som fikk både ros og ris for sine uttalelser.

Uttalelsene falt i forbindelse med et TV-opptak i Rio de Janeiro i oktober året før. Prinsessen og hennes ektemann klarte der ikke å legge skjul på at de var skuffet over at de ikke ble innlemmet i den norske delegasjonen da kong Harald og dronning Sonja var på statsbesøk i landet, slik de var det i forbindelse med kong Olavs statsbesøk i Brasil i 1967.

Stor glede

Prinsesse Ragnhild kom til verden bare tre uker etter at kronprinsparets hjem på Skaugum ble totalskadd i brann. Den lille prinsessen fikk navnet Ragnhild Alexandra da hun to og en halv uke gammel ble båret til dåpen av sin farmor dronning Maud og døpt av biskop Johan Lunde i Slottskapellet.

Avisen Tidens Tegn uttrykte i en lederartikkel i forbindelse med den lille prinsessens fødsel den store glede over at kronprinsparets første barn ble en liten pike.

«Nå har vi i en generasjon hatt den glede å følge en ung prins' utvikling fra barneår og fram til moden alder. Turen er nå kommet til en prinsesse. Hennes utvikling fra lite barn til småpike, til ung dame og til kvinne vil vi følge med ikke mindre glede og sympati. Slik vil begge sider av en kongelig tilværelse bli representert», het det i lederartikkelen.

Vel 1.400 andre norske Ragnhilder samlet inn til dåpsgave til den lille prinsessen, et kors med blant annet fem norske perler funnet i forskjellige deler av landet.

Storesøster

20 måneder gammel ble prinsesse Ragnhild storesøster. 12. februar 1932 ble prinsesse Astrid født, og igjen var det barnedåp i Slottskapellet. Også denne gangen var det lille Ragnhild som stjal mesteparten av oppmerksomheten, der hun ivrig pratet i vei med sin mor under biskopens tale. Stor stas var det selvsagt også i den lille familien fem år senere da lillebror Harald ble født og tronfølgen sikret for fremtiden.

De to småjentene vokste opp i en beskyttet tilværelse på Skaugum, før de åtte og ti år gamle i april 1940 måtte flykte ut av landet sammen med mor og lillebror. Fem lange år tilbrakte de i USA før de kom tilbake til Norge som tenåringer i 7. juni 1945.

Denne dagen møtte prinsesse Ragnhild første gang mannen hun senere giftet seg med, motstandsmannen Erling Lorentzen.

Da kong Haakon og hans familie vendte hjem etter krigsårene ute, var Lorentzen blant livvaktene som eskorterte kongefamilien. Senere var han ofte å se som mannskap om bord på prinsessenes båt Astra, en rolle prinsesse Astrids mann, Johan Martin Ferner, overtok senere.

Prinsesseskolen

Mens prins Harald ble sendt til vanlig barneskole etter krigen, startet de to prinsessene sin skolegang på Skaugum. På den såkalte prinsesseskolen, som var en mellomting av privatundervisning og vanlig folkeskole, fikk Ragnhild og Astrid undervisning sammen med noen jevnaldrende venninner. Senere flyttet prinsesseskolen til Slottet.

Under oppholdet i USA gikk Ragnhild og Astrid på en privatskole i nærheten av Pooks Hill, huset familien leide utenfor Washington D.C.

Hobby

Prinsesse Ragnhilds store hobby var gjennom alle år å brodere. Hennes far, kong Olav, fikk blant annet et stort brodert bilde av kongeskipet Norge til sin 84-årsdag sommeren 1987.

Kong Olavs eldste datter var for øvrig svært knyttet til sin far gjennom alle år og prøvde alltid å komme hjem til Norge i forbindelse med hans jubileer. De to skrev også brev til hverandre hver eneste uke gjennom alle år mens datteren bodde i Rio.

Det vakte stor oppmerksomhet da prinsessen etter kong Olavs død valgte å brenne de private brevene fra sin far. Mange mente at disse brevene hadde stor historisk verdi og burde oppbevares for ettertiden. Prinsessen mente imidlertid at brevene var høyst private, og at de derfor ikke angikk andre enn henne selv og hennes far.

Etter kong Olavs død kjøpte prinsesse Ragnhild og hennes mann en stor leilighet i Oslo for å ha et fast sted å bo under sine mange Norges-opphold.

I 1995 kom biografien «Mitt liv som kongsdatter», der prinsesse Ragnhild forteller om sin barndom på Skaugum og i USA, samt sitt voksne liv som mor, bestemor og husmor i Rio.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder