BEKYMRET: Bjørn Johan Muri er mest redd for at hackeren kan kommunisere med fansen utenfor hans kontroll. Foto: Marte Vike Arnesen, VG.

Muri misbrukt på Facebook - hacker tar kontakt med jenter

Datatilsynet: Slik unngår du hackingen, og dette gjør du om du blir hacket

(VG Nett) Artist Bjørn Johan Muri (21) ble hacket i helgen, og har ikke lenger kontroll på familiebilder og låtskisser fra flere år tilbake.

- Mest sannsynlig har jeg blitt overvåket av en hacker i lang tid. Natt til lørdag slo vedkommende til, tok over samtlige mailadresser og Facebook og skiftet passord. Det betyr at jeg har null kontroll over kontoene, og sitter ganske hjelpeløs igjen, sier Muri til VG Nett.

Han ønsker nå å advare folk som opplever å få kontakt med ham via Facebook, Twitter eller mail om at han ikke lenger har kontroll.

- Jeg har alt av familiebilder og låtskisser jeg har jobbet med i det siste, nesten alt jeg har gjort de siste to årene. Men jeg er mest bekymret over at vedkommende har direkte kontakt med fansen og misbruker det, sier han.

- La til jenter

- I går la vedkommende til 400-500 unge jenter som venner på min private konto, også en del mindreårige. Deretter har han sendt ut mine private bilder til jenter og prøvd å overbevise dem om at det er meg, og kynisk fått dem til å svare på responsen, sier Muri.

Prosjektleder Lars-Henrik Paarup Michelsen i Datatilsynets tjeneste Slettmeg.no sier til VG Nett at de får mange henvendelser om folk som har opplevd det samme som Muri.

Fra tjenesten ble lansert i mars 2010 fikk de 162 henvendelser om hacking ut året. Til og med november i år er tallet 422, og Michelsen er klar på at mange som opplever dette ikke tar kontakt med dem.

- Økningen skyldes nok at store deler av befolkningen er på sosiale medier, noe som gjør at flere er sårbare. Og så er det flere som kjenner til oss, sier han.

Se også Paarup Michelsens tips for hvordan best å beskytte seg mot hacking i faktaboksen.

Ber om bilder

PROSJEKTLEDER: Lars-Henrik Paarup Michelsen i Slettmeg.no. Foto: Roger Neumann, VG.

VG Nett har sett deler av en samtale mellom personen som kontrollerer Muris konto og en jente, som viser hvordan vedkommende som gir seg ut for å være artisten spør henne om lettkledde bilder.

- Når vi snakker nå er han på Facebooken min og snakker med flere unge jenter, og jeg har null kontroll, sier Muri bekymret.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hva han har fått med seg av det hackeren snakker med hans Facebook-venner om.

- Jeg klarte ikke lese den loggen selv, så det får politiet se på, sier han.

- Vedkommende bruker et språk jeg aldri i verden kunne brukt til unge folk, det er veldig ekkelt, fortsetter han.

Anmeldte saken

Muri har anmeldt saken til politiet, som ifølge Muri ga uttrykk for at de ser alvorlig på saken. I tillegg har han tatt kontakt med Google, Facebook og Hotmail.

- Jeg hadde tilgang til Twitter til i går kveld, men etter at jeg skrev at jeg hadde blitt hacket mistet jeg tilgangen i løpet av en time, sier han.

Lars-Henrik Paarup Michelsen i slettmeg.no kjenner seg igjen i Muris fortvilelse.

- Folk er veldig ofte veldig, veldig fortvilet når de kommer til oss. Man vet ikke hvem som gjør det, og når vedkommende gir seg ut for å være deg går det også utover en tredjepart.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder