Alt klart for århundrets bryllup

Ekspert: - Diana-spøkelset vil henge over bryllupet

LONDON (VG Nett) Kjolen, diademet, bryllupsløftene - i dag kommer svarene en hel verden har ventet på. Og de blir kronet med et kongelig kyss på Buckingham Palace.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Over to milliarder mennesker verden over anslås å følge Kate og Williams bryllup direkte på TV eller internett fredag.

Følg sendingen direkte på VGTV fra kl. 08.45.

Helt fra de første gjestene møter opp i kirken, til Kate går opp alléen til alteret, til kortesjen til Buckingham Palace og kysset på balkongen, kommer alles øyne til å være rettet mot London.

Se også VGTV: Slik blir drømmebryllupet

Spekulasjonene de siste ukene har vært voldsomme. Hvordan er kjolen? Hvordan blir ekteskapsløftene? Hvordan har paret hedret Diana? Hvilken tittel får Kate Middleton som prinsesse?

- Århundrets bryllup

Den svenske kongeeksperten Daniel Nyhlén er ikke i tvil når VG Nett spør om Kate og Williams ekteskapsinngåelse er århundrets bryllup.

- Ja, absolutt, uten tvil, sier han.

- Hva gjør nettopp dette bryllupet så stort?

- Det er flere aspekter, dels at Storbritannia er verdens mest prestisjefulle kongedømme, på grunn av historien og kolonitiden. Dels at monarkiet har absolutt sterkest feste i Storbritannia. 750 millioner så Charles og Dianas bryllup, nå ventes det to milliarder seere. I tillegg vil Kate bli et nytt ikon, et nytt forbilde, sier Nyhlén, og utdyper:

Les også: Slik ladet William opp kvelden før bryllupet - overrasket fansen med hilserunde

- Det er ikke så mange vakre kvinner i det britiske kongehuset, ingen trendsettere. Og William er en populær prins, som topper alle målinger. Det er en positiv følelse rundt bryllupet. Prins William og Kate kommer utvilsomt til å bli det mest elskede, kongelige paret i hele verden. De kommer til å slå alle andre med flere hestelengder.

Ikke lik Diana

FOLKETS PRINS: Torsdag kveld tok prins William uannonnsert turen ut på paradegaten The Mall for å hilse på tilskuerne som var på plass for å sikre seg gode plasser til fredagens evenement. Foto: AP.

Ulikhetene mellom Kate Middleton og Williams mor, den høyt elskede Diana, er kanskje flere enn likhetene. Likevel kommer ikke 29-åringen unna sammenlikningene, spesielt i forbindelse med bryllupet. Nå bærer hun også Dianas forlovelsesring fram til fredagen.

- Det er nesten bare forskjeller mellom Kate og Diana, sier kongeekspert Trond Norén Isaksen, og forklarer:

- Kate er mye eldre, hun har utdanning, hun har kjent William nesten like lenge som ekteskapet til foreldrene varte, og hun har mye bedre personlige forutsetninger til å klare dette. Men spøkelset kommer til å henge over henne, fordi mediene - kanskje de utenlandske mer enn de britiske - drar parallellene til Diana, sier han.

Tar over for Beckham

Han får støtte av Nyhlén, som sier at det har vært viktig for William å tilse at hans tilkomne vet hva hun går til.

Grafikk: Slik foregår bryllupet

Den svenske kongeeksperten mener de to kommer til å bli Europas nye superpar.

- Hvis man ser på David og Victoria Beckham, kan man si at de har erstattet et kongelig par i England de siste ti årene. De har nesten vært som prins og prinsesse, og hadde den glansen som kongehuset savnet. Men nå kommer Kate og William til å bli det nye superparet, sier han.

Saken fortsetter under bildet. For en fullstendig oversikt over dagens program - se nederst i saken!

MINNEVERDIG: Dette kyssebildet av prins Charles og Diana etter bryllupet i 1981, gikk verden rundt. Det er ventet at Kate og William vil hedre prinsens avdøde mor under bryllupet. Foto: Corbis

Diademdebatt

En annen bryllupsdetalj som har vært heftig debattert, har vært den kommende dronningens diadem. Det har vært spekulert på om hun vil velge det samme som prinsesse Diana, eller om hun vil velge en annen av de tidligere kongelige brudenes hodepryd.

- Tiaraen til Diana tror jeg det er veldig liten sjanse for at hun bærer, siden det er Spencer-familiens eie, og hun ikke er medlem av Spencer-familien. Diana hadde imidlertid en annen tiara, som hun kunne velge å bruke som brudediadem - hvis hun skal ha et. Men det er bare spekulasjoner. Det finnes en haug hun kan bruke, og de kan lage en ny en. Og det finnes mange andre måter de kan markere Diana på, sier Isaksen.

Hvert minutt av bryllupsdagen er planlagt til minste detalj. Tidene du ser under er norsk tid:

07.00: BBCs TV-sending starter.

07.00: Politiet sperrer et stort område rundt kirken, slottet og ruten brudeparet skal kjøre.

09:00: Dronning Elisabeth kunngjør hvilke titler prins William og Kate skal ha.

09.15-10.45: De fleste av de 1900 gjestene tar plass i kirken.

Fra 10.50: Vip-gjestene kommer.

11.15: Prins William og hans bror og forlover prins Harry, ankommer kirken.

11.20: Kongelige fra andre land kommer, blant annet kong Harald og dronning Sonja.

11.27: Kates mamma, Carole Middleton og Kates bror, James Middleton, ankommer.

11.30: Den første puljen av medlemmer av den britiske kongefamilien kommer.

11.40: Medlemmer av kongefamilien som står brudeparet særlig nært kommer.

11.42: Brudgommens far, prins Charles og hans Camilla ankommer.

11.45: Dronning Elisabeth og prins Philip ankommer kirken.

11.55: Brudepikene og svennene er på plass.

11.59: Kate Middleton ankommer med sin far Michael Middelton.

12.00: Seremonien i kirken starter. Samtidig kunngjøres det hvem som har designet kjolen, med tegninger og bilder.

13.15: Bryllupsprosesjonen starter med Kate og William i den fremste av totalt fem hestevogner, kjører en hyllestrunde på veien tilbake til Buckingham Palace.

13.30: Prosesjonen ankommer Buckingham Palace hvor det blir mottagelse for rundt 600 gjester. Dronning Elisabeth er vertskap.

13.40: Øvrige kongelige ankommer slottet.

14.00: Fotograf Hugo Bernand tar de offisielle bryllupsbildene.

14.25: Dronning Elisabeth, prins William og Kate og den nærmeste familien viser seg på balkongen. Det er også ventet at paret vil kysse.

14.30: Flyoppvisning fra det britiske flyvåpenet.

15.00: Veiene som har blitt stengt åpnes gradvis igjen.

20.00: Bryllupsfesten. Prins Charles står som vertskap for den private festen for cirka 300 spesielt utvalgte gjester. Prins Harry holder sin tale til brudgommen. Han har uttalt at han satser på å gjøre broren flau og vil «sørge for at han mister noen hår».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder