- Carl I. Hagen identifiserte barna mine

Publisert: Oppdatert: 21.05.10 08:42

Del saken på:

Lenken er kopiert
RAMPELYS

Vil klage Aftenposten inn for Pressens faglige utvalg

ASKER (VG Nett) Lise Lindalen kritiserer Carl I. Hagen for det hun mener er identifisering av de fire barna hennes i media.

I sin kronikk i Aftenposten i går, angrep Hagen ekssvigersønnen blant annet for å ha stått fram med fullt etternavn i NRK-serien «Jentene på Toten».

Den tidligere Frp-formannen mener TV-opptredenen bidro til at de fire barna Lise har med Hagens datter ble identifisert og assosiert med sin ukjente transe-pappa i nærmiljøet sitt i Nord-Trøndelag.

Lindalen mener derimot at det er Hagen som har sørget for identifiseringen av barna

- På hjemstedet sitt er barna mer kjent for å være Carl I. Hagens barnebarn enn for å være barna mine. Så når det kommer til identifisering av barna i nærmiljøet der oppe, er det han som har sørget for det, sier Lise Lindalen til VG Nett.

Les også:Hagen ba NRK fjerne ekssvigersønnens etternavn

- Ville ikke lyve

- Hvorfor kunne du ikke være med i «Jentene på Toten» med bare fornavn?

- Jeg synes det blir å lyve. Når jeg skal vise hvem jeg er, må jeg gjøre det med fullt navn. Jeg synes også barna ble godt skjermet. Jeg har tenkt gjennom om det var nødvendig å gjøre det sånn, og kommet fram til at jeg mener det var riktig, sier Lindalen.

Les også:Carl I. Hagens datter: - Han sviktet oss

Den tidligere Frp-formannen skriver i kronikken at han hjalp datteren med å informere blant annet barnas klassekamerater, idrettskamerater og lærere om legningen til ekssvigersønnen sin. Dette gjorde han «for å hindre slengbemerkninger eller mobbing av barna».

- Hagen sørget for identifisering av barna gjennom først å gå rundt på skolene, for så å gå ut i media med dette, sier Lindalen.

Carl I. Hagen mener mener han hadde god grunn til å skrive kronikken.

- Jeg synes det var viktig med et tilsvar på det propagandainnslaget (serien «Jentene på Toten», red. adm.) som NRK valgte å sende. Det ga et glansbilde av transpersoner, og glemte litt at de kan også medføre problemer. Det er hvordan de selv oppfører seg som er det avgjørende, sier den tidligere Frp-formannen til VG Nett.

Vil klage inn Aftenposten

Lindalen mener også at Aftenposten gjennom å sette kronikken på trykk, har bidratt med å identifisere de fire barna hennes på en helt annen måte enn det som var tilfelle tidligere.

- Mitt hovedargument har hele tiden vært at Aftenposten ikke skulle trykt dette. Jeg kommer til å klage dem inn for PFU, sier Lindalen.

- Det var veldig vondt for barna å lese om sin far, og dette er et klart brudd på Vær varsom-plakatens punkt 4.8, sier hun.

Vær varsom-plakatens punkt 4.8 lyder som følger:

«Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernsaker eller rettssaker.»

Uforstående

Hilde Haugsgjerd, ansvarlig redaktør i Aftenposten, sier hun er forundret over henvisningen til Vær varsom-plakatens punkt 4.8 og begrunnelsen til Lindalen.

- Jeg blir forundret dersom hun klager over kronikken av hensyn til barna, hun har jo selv vært svært aktiv i media og stått fram med fullt navn i TV-serien, sier Haugsgjerd, som ikke vil kommentere saken ytterligere før hun får se en eventuell klage.

Haugsgjerd innrømmer likevel at det ikke var bare lett å trykke Hagens kronikk.

- Det var vanskelige etiske avveininger, og det var ikke opplagt at vi skulle trykke denne kronikken, sier Haugsgjerd til VG Nett.

Denne artikkelen handler om