DØD: Anne Grete Preus døde natt til søndag, 62 år gammel. Foto: Terje Bringedal

Anne Grete Preus er død

Artisten Anne Grete Preus er død, 62 år gammel.

– Jeg kan bekrefte at Anne Grete er gått bort i natt. Det er ikke mer å si enn at det er tungt, sier hennes pressekontakt Mona Olsen til VG.

Hun har har vært prosjekt- og presseansvarlig for Preus de siste 13 årene. Kollegaen gjennom mange år sier hun lenge har visst at Preus har vært syk, men at hun hadde håpet at utfallet av sykdommen skulle bli et annet.

I høst skulle Preus på turné med forestillingen «Bjørneboe & jeg», men så ble alle konsertene avlyst som følge av sykdom.

Rockeartisten vant Spellemannsprisen hele fire ganger. Tre priser fikk hun for albumet «Millimeter» som hun ga ut i 1994. Det ble hennes største kommersielle suksess med 75 000 solgte eksemplarer.

I 2014 fikk hun hederspris under «Årets Spellemann». Året før ble Preus innlemmet i Rockheim Hall of Fame sammen med Lillebjørn Nilsen og Nora Brocktedt.

Se høydepunkter fra hennes karriere her:

Skulle motta litteraturpris i september

I 2014 ble artisten tildelt hedersprisen under musikkprisutdelingen. I år ble hun vinner av Bjørg Vik-prisen, som er en litteraturpris, skriver Porsgrunns Dagblad.

Utmerkelsen skulle hun selv egentlig motta under Porsgrunn litteraturfestival mot slutten av september.

I 2007 fikk Preus nyresvulst. Før sommeren ble alle konsertene hennes avlyst etter at hun ble syk på nytt.

Til NTB sier Preus’ prosjekt- og presseansvarlig de siste 13 årene, Monica Olsen, at hun lenge har visst at Preus har vært syk, men at hun hadde håpet at utfallet av sykdommen skulle bli et annet.

– Hun er en artist som har betydd mye for mange, også de som ikke kjente henne. Hun hadde et stort engasjement også utenfor musikken. Jeg tror det er mange som har det tungt i dag, sier Olsen til NTB.

les også

Anne Grete Preus sykemeldt

les også

Anne Grete Preus fyller 50!

Inspirert av Bjørneboe

På 1970- og 80-tallet var hun med i rockebandene Veslefrikk og Cancan. Siden 1988 har hun gitt ut totalt ti soloalbum.

I 1986 spilte Preus hovedrollen i Centralteatrets oppsetning av Jens Bjørneboes «Til lykke med dagen». Hans forfatterskap ble en gjenganger hos Preus. I 1988 ga hun ut sitt første soloalbum, «Fullmåne», hvor hun hadde tolket Bjørneboes tekster. Hun har tonesatt flere av diktene hans, deriblant «Mitt hjerte», skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder