«Øynene fylles med tårer»

Utenlandske medier hyller kongen

Kong Haralds tale på hagefesten forrige uke har nådd langt utenfor landegrensene.

Artikkelen er over tre år gammel

Store utenlandske aviser som The Guardian, The Independent og Fox News, vier spalteplass til talen, som har spredt seg med stor hastighet i sosiale medier.

Også månedsmagasinet Marie Claire har kastet seg over kongens budskap, der han blant annet uttalte at «Nordmenn er enslige, skilte, barnefamilier og gamle ektepar. Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting».

Ord for ord: Les hele talen

– Deprimerende sjelden

«Den 79 år gamle kongen har akkurat gitt den mektigste talen om seksualitet og religion», konkluderer det britiske damebladet og fortsetter:

«I en verden med Donald Trumps og Vladimir Putiner, er det deprimerende sjelden at man får høre en politiker eller monark si noe så motiverende og inspirerende at øynene fylles med tårer».

Etter talen: TV-profil sto frem som homofil

Godt over tusen gjester var til stede på hagekalaset, men over en million har sett den på nettet (se den på VGTV øverst i artikkelen).

Taterleder: – Sårt ikke å bli invitert

Norske innvandrere: – Ekte kjærlighet, rett fra hjertet

«Inderlig», skriver britiske The Guardian om kong Haralds ord og påpeker at talen ble holdt på et tidspunkt der Norge strever med å takle flyktningstrømmen.

– Nordmenn er nordlendinger, trøndere, sørlendinger – og folk fra alle de andre regionene. Nordmenn er også innvandrer fra Afghanistan, Pakistan og Polen, Sverige, Somalia og Syria, sa kongen og påpekte at han selv er tredjegenerasjons innvandrer.

HAGEFESTEN: Dronning Sonja (f.v), prinsesse Astrid, fru Ferner, kong Harald, prins Sverre-Magnus, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg på hagefest i Dronningparken i Slottsparken. Foto: NTB SCANPIX

«Følelsesmessig ladet» og «lidenskapelig», skriver The Independent om innholdet i talen.

Amerikanske Fox News har snakket med Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen, som kan opplyse om stor pågang fra mennesker som ønsker å få kongens «toleranse-tale» oversatt til engelsk.

«Pro-innvandringstale», skriver britiske The Express. Også nettstedet Times of India oppfordrer sine lesere til å se «den mektige talen».

«Fantastisk», skriver britiske Gay Times Magazine og legger til: «Go, kong Harald!».

«Inspirerende», er reaksjonen fra britiske Attitude.

Les mer om talen her: Kongen om det å være tredjegenerasjons innvandrer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder