VG vant seks priser under Årets bilde

Både stillbilder og VGTV-dokumentarer ble premiert under utdelingen av Årets bilde i Oslo fredag kveld.

Publisert:

VGTV-dokumentaren «Hva faen skal jeg stemme?» av Benjamin Ree og Monica Aaserud ble kåret til «Årets videodokumentar/multimediaprosjekt/serie» av Pressefotografenes klubb fredag kveld.

Monica Aaserud sier til VG at de laget video-dokumentaren fordi det var et viktig tema å belyse.

- Unge mennesker bruker ikke stemmeretten sin. Hvorfor gjør de ikke det?, sier hun.

I VGTV-dokumentaren får vi se Tina Stenshjemmet (24) slite når hun skulle stemme ved valget i 2009.

- Jeg trodde man bare skulle stemme på et parti, ikke mennesker. Det visste ikke jeg, sa Tina fortvilet til en venninne.

Benjamin Ree er også fornøyd.

- Det synes jeg er veldig gøy. Jeg har aldri vært nominert før heller, og det er en ganske ny kategori så det er gøy, sier han til VG.

«Vinnerne av kategorien har funnet frem til en fantastisk karakter som står fremfor en rekke valg. De viser god fortellerteknikk, evne til å være tilstede og til å klippe sammen filmen med en klar rød tråd gjennom hele historien. Temaet kan oppleves tungt, men denne dokumentaren er både humoristisk og engasjerende. Et av få bidrag som tar opp et aktuelt journalistisk tema og visualiserer forbilledlig det vi alle lurer på», skriver juryen i sin vurdering.

VGTV: Hva faen skal jeg stemme?

Prisen for årets bilde ble delt ut av Pressefotografenes Klubb i Oslo fredag kveld. Det deles ut priser i flere kategorier.

Årets bilde ble vunnet av Paal Audestad, som har fotografert kreftsyke Håkon som er i ferd med å dø - mens kjæresten sitter rett ved. Bildet sto på trykk i Aftenposten, og vant også kategorien «Mennesker åpen klasse».

- Et visuelt requiem. Fremtid og fortid, minner og planer. Drømmer som aldri ble. Gjennom ett enkelt bilde fortelles historien om et felles liv som snart er over. Vi får et innblikk i kjæresteparets siste tid sammen. Kosedyret, innrammede fotografier, lysestakene. Hverdagens scenografi. Et bilde vi ikke blir ferdige med. Det får oss til å reflektere over det alminnelige. Det kunne like gjerne vært oss selv i speilet, skriver juryen om bildet.

Rett bak i samme kategori finner vi «En sang for to» av Annemor Larsen som sammen med Kyrre Lien, Jorunn Stølan og Kari Aarstad Aase som kom på andre plass. «En sang for to» viser hvordan flere norske misjonærer var vitne til at et siamesisk tvillingpar ble født i Kongo i 1989, og hvordan det gikk med tvillingene.

Juryen begrunner vurderingen sin slik:

«2. plassen går til en sterk historie om det skjøre livet som bare ved tilfeldigheter noen ganger kan ta helt nye vendinger. Filmen utmerker seg ikke først og fremst for det visuelle, men med god fortellerteknikk, elegante overganger og klassisk dramaturgi formidler den en enkel og gripende historie om det å bry seg og tro på mirakler.»

- Dette var min første produksjon av et slikt omfang, med opptak fra fire land: Kongo, Uganda, Norge og Sverige, arkivmateriale fra gamle VHS filmer, scanninger fra gamle aviser og stillbilder fra private album og våre egne bilder. Jeg hadde en ilddåp hva gjaldt struktur på materialet og lærte utrolig mye gjennom å klippe denne filmen helt på egenhånd. Så at den får oppmerksomhet er jeg veldig fornøyd med. Jeg elsker å jobbe med så mange ingredienser og håper å kunne gjøre mer ut av det, sier Annemor Larsen.

VGTV: Når to blir en

Line Møller vant «Årets dokumentar/reportasje innland» med «Kjærlighet ved livets slutt» som viser dødssyke Mikkel og hans familie, og deres siste tid sammen.

14 år gamle Mikkel Dybvik Skancke fikk sin første levertransplantasjon da han bare var 11 måneder gammel. Det går fint i noen år, men så svikter leveren og 8 år gammel må han igjennom nok en levertransplantasjon. Så, i 2011 blir han akutt syk og blir lagt i koma. Da han våkner er 95 prosent av den gamle Mikkel er borte. De har fått en ny gutt som de må bli kjent med. FOTO: LINE MØLLER / VG

«700 døgn på sykehus. Bildene viser omsorg og kjærlighet i kampen for livet. Gjennomarbeidet, godt fortalt historie hvor fotografen lar varme og håp skinne gjennom i alt det triste», skriver juryen i sin begrunnelse.

SE OGSÅ: VGTV: Familien skal miste Mikkel for andre gang

VGs fotografer gjorde det bra i utdelingen, og de ble premiert i tre av de elleve klassene.

Hallgeir Vågenes fikk 1. premie i klassen «Nyhet» for dette bildet:

1. PREMIE: Tre år gamle Sean ble i høst brutalt drept av sin fosterbror. Tilbake står en familie som savner den lille gutten dypt og sårt. Bildet ble tatt i Seans begravelse i oktober. Foto: HALLGEIR VÅGENES/VG

«Nyhet: Kroppsholdningen, teddybjørnen, kisten, regnet. En far følger sin sønn til graven. Et direkte og ærlig nyhetsbilde. Formidlet med nærhet og respekt», skrev juryen i sin begrunnelse.

Annemor Larsen fikk 2. premie i klassen «Portrett» for dette bildet:

2.PREMIE: Hege Grostad er call-girl prostituert og kjemper for å oppheve sexkjøpsloven. Hun er også student, mensamedlem, poledanser, yogainstruktor og tidligere stripper. Portretter og diverse bilder av Hege hjemme. Foto: ANNEMOR LARSEN/VG

«Et varmt og empatisk portrett som i all sin enkelhet viser styrken så vel som sårbarheten til to mennesker. Bildet vekker nysgjerrigheten til betrakteren», skrev juryen i sin begrunnelse.

Espen Rasmussen fikk 3. premie for sin bildeserie i klassen «Sport Feature» for blant annet dette bildet:

3.PREMIE: En bildeserie til VG Helg viser mennene som presser kroppen og hodet til det ytterste. VG Helg har fulgt løpere, syklister og svømmere i Tough Guy, England, på Junge Marathon i Brasil, Norseman i Norge, 24 timers løp på Bislet og på sykkelrittet Trondheim - Oslo. FOTO: ESPEN RASMUSSEN/VG

«Serien er velfortalt og overraskende. Utover sporten, skildrer den menneskene bak med et distinkt bildespråk og glimt i øyet», skrev juryen i sin begrunnelse.

Det er ikke første gangen Rasmussen er med i konkurransen, og for 2012 ble han premiert for hele fire bilder i kategoriene «Årets reportasje utland», «Portrett serie», «Sport Feature» og «Nyhet Reportasje».

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder