Eurovision: Det norske folket ville ha Polen som vinner

Les om detaljene bak den norske stemmegivningen

TV-seerne likte Polens show

Et av de norske jurymedlemmene mente årets Eurovision-vinner Østerrike kun fortjente en 16. plass, mens det norske folket ville ha Polen som vinner av årets finale.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det viser en liste som er publisert på sidene til Eurovision Song Contest. Her kan man søke seg frem og lese detaljert om alle lands stemmegivning i årets finale. Her kommer det frem hva de enkelte av de totalt fem jurymedlemmene har stemt på, og hvordan det norske folket stemte.

Faglig motvekt

Før 2009 var stemmegivningen kun basert på TV-seernes stemmer, men etter finalen i Russland, der Alexander Rybak vant, ble det bestemt at hvert deltagerland skal ha en egen jury bestående av fem kvalifiserte personer - som en faglig motvekt til folkestemmene.

Her er den ukjente norske Eurovision-juryen

Juryens resultat teller like mye som TV-seernes stemmer. VGs musikkekspert Stein Østbø skrev en kritisk kommentar på utvelgelsen av den norske juryen, og stilte spørsmål om de fem var kvalifisert.

Traff bra

Nå kan vi lese om hvordan disse fem egentlig tenkte, og stemmegivningen viser at det i alle fall var to av de norske jurymedlemmene som var på bølgelengde med Europa og ranket Conchita Wurst helt øverst på en 1. plass.

Mens et annet jurymedlem kun mente dragartisten fortjente en 16. plass. De siste to norske jurymedlemmene mente en 7. plass var riktig. Totalt ble dette ranket som 4. plass fra den norske juryen.

Det norske folket likte også Conchita - den østerrikske vinneren. Men TV-seerne stemte kvinnen med skjegg frem til en andreplass, ikke helt til topps. For gjett hva de norske TV-seerne likte best?

Norge falt for pupp

Nemlig Polen som fikk mye oppmerksomhet for sitt komidristige sceneshow - der det var mye pupp.

- Haha, så gøy. Disse tallene har vi ikke sett. Det er jo artig at de norske TV-seerne stemte mest på Polen. Det er jo også et humoristisk nummer - der de bruker bryst for å fremme budskapet sitt, sier prosjektleder for Melodi Grand Prix i NRK, Stian Malme til VG.

Mens TV-seerne stemte mest på Polen, mente den norske juryen at det polske bidraget bare fortjente en 19. plass - og dermed fikk Polen kun 2 poeng fra Norge. Hadde dette vært før 2009, da det ikke var noen jury, ville Norge altså ha gitt 12 poeng til Polen.

Polen brukte YouTube

MGP-prosjektleder Malme kan for øvrig fortelle at Polen brukte YouTube for å plukke ut sitt bidrag til årets Eurovision-finale. De lot de som hadde den mest spilte videoen på YouTube i Polen lage årets polske bidrag.

Polsk-effekt

- Ja, så skal man heller ikke se bort i fra at det er mange polske medborgere i Norge som sikkert er patriotiske og stemmer på Polen, sier Malme.

Nederland havnet på en andreplass i årets finale, og det var i takt med både den norske juryen og folket. Juryen stemte Nederland helt til topps, mens TV-seerne likte det nederlandske countrybidraget tredje best.

Sverige fikk også mange stemmer. Juryen mente 2. plass, mens TV-seerne stemte nok til en 4. plass. Svenskene endte på en 3. plass i konkurransen.

Armenia kom på 4. plass i Eurovision-finalen, men falt ikke i smak hos hverken jury eller TV-seere, som stemte deres bidrag frem til henholdsvis en 21. og en 15. plass.

Les alt om årets Eurovision-finale her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder