SVENSK PRINSESSE: Her er H.K.H prinsesse Leonore Lilian Maria, hertuginne av Gotland. Foto: Det svenske kongehuset

Derfor heter den svenske prinsessen Leonore

Datteren til prinsesse Madeleine (31) og Chris O'Neill (39), Sveriges nye prinsesse, fikk navn etter sin mors grandtante, Lilian, som gikk bort forrige vinter.

Jennifer Bråthen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Under et møte med regjeringen og kronprinsesse Victoria annonserte kong Carl XVI Gustav onsdag ettermiddag at hans nyfødte barnebarn skal hete prinsesse Leonore Lilian Maria. Den seks dager gamle prinsessen fikk også tittelen hertuginne av Gotland.

Onsdag kveld forklarte O'Neill hvorfor prinsessen fikk navnet Leonore. Ifølge den nybakte faren vurderte paret flere navn før de bestemte seg. Hvilke navn det har vært snakk om vil han ikke avsløre.

- Jeg kan bare si at det var en beslutning vi tok sammen. Det er et navn vi begge liker veldig godt, sier O'Neill til Expressen, og legger til at navnet Lilian var åpenbart. Han bekrefter også at Maria er etter hans mor.

BESTEFORELDRENE: Her er Kong Carl Gustav og Dronning Silvia med barnebarnet, Prinsesse Leonore. Foto: Prinsesse Madeleine

Overrasket over navnet

Historikeren Dag Trygsland Hoelseth synes prinsesse Madeleine og O'Neills valg av navn på sin førstefødte er overraskende.

- Jeg tror det er få som gjettet riktig på prinsessens første navn! Leonore er en moderne og mer trendy variant av navnet Eleonora, som er blitt mye brukt opp gjennom årene i svensk historie. Den meste kjente av dem er nok dronning Ulrika Eleonora - hun regjerte som dronning i Sverige fra 1719 til 1720, sier Hoelseth.

Historikeren tror de to andre navnene er mer forventet. I forkant av var det mange som tippet at Lillian skulle bli et av prinsessens mange navn. Kongereporter i TV 2, Kjell Arne Totland, var en av dem. Han synes prinsessen fikk et veldig vakkert navn.

- Det er tradisjonelt, og moderne på samme gang. Leonore er et gammel kongelig navn. Maria er et navn fra Chris' familie. Alle hans søstre har Maria som ett av sine navn. Lilian, som jeg selv tippet og håpet på, er fra Maddes kjære grandtante som døde før bryllupet i fjor, sier Totland.

Kun tre navn

I motsetning til sin mor prinsesse Madeleine Thérèse Amelie Josephine, sin tante kronprinsesse Victoria Ingrid Alice Désirée og sin kusine prinsesse Estelle Silvia Ewa Mary har den nye prinsessen kun fått tre navn. Hoelseth mener at det ikke er uventet.

- Ser man på Sveriges historie kan man ikke se noen faste tradisjoner i forhold til hvor mange navn en kongelig arving får. Flere har både hatt tre, fire og fem navn. Noen til og med seks, så prinsesse Madeleine og O'Neill bryter ikke med svensk tradisjon, sier han.

Hertuginnetittel

Den New York-fødte prinsessen fikk også tittelen hertuginne av Gotland. Landskapet er tidligere blitt tildelt prins Oscar (1859-1953), sønnen til kong Oscar II og dronning Sofia. Han bar tittelen hertug av Gotland.

- Alle medlemmene i den svenske arverekken er blitt tildelt et landskap og en hertug- eller hertuginnetittel. Med tanke på at det fremdeles er mange ubrukte landskap, er det tydelig at de nybakte foreldrene har valgt å følge en tradisjon, sier Hoelseth.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder